Kender I blåkryb?

Jeg gjorde i hvert fald ikke under det danske navn. Jeg Googlede det latinske navn, Pratia, med en forvisning om, at der ikke var noget dansk navn, men det var der altså.

 

claus20140615_184735 claus20140615_184926

 

Med sine små lyseblå stjerneformede blomster er den rigtig fin, men jeg har aldrig opfattet den som hårdfør under vore himmelstrøg. Men det er den, hvis den plantes drænet.

 

claus20140615_184931

 

Kan man tilbyde den de forhold, er der al mulig grund til at plante den i haven. Billederne her er fra Eva Mathiassons have i Brantevik, som jeg besøgte forleden.

 

Er der mon nogen af jer, der har erfaring med denne lille skønne vækst? Det kunne være sjovt at høre.

20 kommentarer:

 1. Underbar! Inte helt härdig här, men jag ska dränera bättre och försöka igen.
  Hälsningar
  Katarina

  SvarSlet
 2. Jeg kender den ikke, men den ser godt nok fin ud!

  SvarSlet
 3. Jeg kender den heller ikke - men den ser effektiv og dejlig ud som bunddække. Det er næsten som om man kan købe den i ruller som rullegræs - os så sætte krukker etc. ovenpå.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 4. Den er noget af det fineste - jeg måtte lige google, for jeg kender den under navnet 'Isotoma' og har den mellem 2 forskellige slags fliser, nærmest i rent grus. Jeg var ikke sikker på om den ville klare sig der, men det gør den, rigtigt godt endda, og blomstrer noget så fint lige nu.

  kh Anne Mette

  PS: I lørdags kom vi (tilfældigt, men heldigt) forbi et planteskole i Ringsted, som solgte billigt ud af deres sommerblomster. Jeg overhørte en lille samtale blandt nogle af de andre kunder - det lød nogenlunde sådan her 'Sikke mange fine sommerblomster' - 'Ja og nu kan vi købe ind i industrielle mængder, ligesom Claus Dalby gør'. Sagt med et stort smil, der afslørede endnu en Dalby-fan.

  SvarSlet
 5. Hvor er den yndig, men den burde altså have et lidt skønnere dansk navn end blåkryb :)

  SvarSlet
 6. Hvor er den bare sød, måtte også ind for at google da den mindede om en anden, men kun på blomsten kunne jeg erfare;-)

  SvarSlet
 7. Ej, hvor er den fin. Den skal klart ind i e have jeg er ved at "renovere/genopfinde" for en veninde!

  SvarSlet
 8. Meget smuk - ligner nærmest et tæppe. Er sikkert effektiv bunddækkende når den først er etableret.
  Susan Sigvardsen

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Jeg mener, at vi så den i dit victorianske drivhus. Den er meget fin og yndig. Smuk blå farve.

  Kroppen gør stadig ondt efter søndagens strabadser, men sindet blomstrer og vi har det skønt:)

  Kærlig hilsen John og Eliane

  SvarSlet
 10. Kære Claus.

  Nej, jeg kender kun "Myrekryb" og det er ikke nær så vederkvægende for sjælen, som denne smukke plante. Et levende tæppe eller en levende måtte, - det ser superskønt ud.

  De kærligste hilsner og tanker til jer derude

  SvarSlet
 11. Hej Claus. Nej jeg kendte den ikke.. eller det vil sige.. jeg faldt over én for nogle uger siden. Den kom selvfølgelig med hjem. Jeg havde ikke set den før... men sørme om ikke den ligner Blåkryb.
  Jeg tænkte at den nok ville brede sig villigt - og det håber jeg vil ske, for den står et særligt sted, hvor der gerne må være ekstra fint.

  Tusind tak for sidst. Vi nød at besøge dig, og vi nød at opleve din smukke og dejlige have.
  Det var også utrolig hyggeligt at møde så mange havebloggere i din have - ja det var jo nærmest som et familiebesøg hjemme hos "onkel Claus" :-)

  Vi er fulde af energi, og masser af gode ideer... du har endnu en gang fået tankerne til at snurre rundt:-)

  Mange glade havehilsner Susan & Co

  SvarSlet
 12. Jeg kender den som Isotoma - en rigtig dejlig plante. Den kan være lidt vanskelig at overvintre, kræver en absolut veldrænet vokseplads, men bestemt et bekendtskab værd. Den fåes også i en hvid udgave.

  SvarSlet
 13. Ja den är jättesöt. Har den du har på bild men precis skaffat en till mörkare blå. Hälsningar Anette i Svedala

  SvarSlet
 14. Hej Claus, jeg har lige købt planten hos Tage Andersen i Gunillaberg og fik at vide, at den skulle frostbeskyttes. Han havde nogle store kar fyldt med denne skønne plante, så jeg håber at den overlever hos mig. Så godt at du havde nogle til at stå i drivhuset. Ellers vil jeg også gerne sige tusind tak for besøget i din have, som er skøn, dejlig og til stor inspiration for vi andre. Har lagt billeder på bloggen og kan se at os der har besøgt dig, lægger vidt forskellige billeder ud, så din have bliver godt præsenteret :-), kh Margit

  SvarSlet
 15. J'ai planté Isotomia fluviatilis 'Blue Star' en 2913..
  il est en fleur .. tout à fait similaire..
  il a bien passé l'hiver sans une zone sèche et drainée en Belgique

  SvarSlet
 16. oups !

  J'ai oublié de signaler qu'il a augmenté sa surface x 7 !

  SvarSlet
 17. Hej Claus

  Jeg kender den også som Isotoma. Min mor har haft den i en del år, men den er ikke fuld hårdfør. Men i sidste uge fik vi øje på den hist og pist i hendes græsplæne tæt på det bed, hvor den oprindelig stod. Pudsigt, at du så lige skulle nævne den😊
  Mange hilsner fra Janne i Greve

  SvarSlet
 18. Hej Claus, ja jeg har den i haven og den breder sig gerne og blomstrer villigt og har den yndigste lyseblå kulør. Jeg skrev om den på min blog her: http://havenivelker.blogspot.dk/2013/06/en-lille-lysebla-yndighed.html. Den har nu overlevet flere vintre, jeg lægger en enkelt grangren over som beskyttelse.
  Jeg så den nok i dit drivhus da jeg var i din have i søndags :-)

  SvarSlet
 19. Kære Claus

  Det er ikke mange blomster der har sådan en fin lyseblå farve, en plante jeg holder meget af. Præsenteret som Eva Mathiasson gør her er så smukt, en rigtig showstopper.

  Knus fra Engblomsten

  SvarSlet
 20. Jeg er helt vild med den.
  Navnet synes jeg egentlig bare er sødt. Jeg kender den ikke i forvejen,så den skal skrives bag øret.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet