En grushave

I skal lige se endnu en af de haver, jeg besøgte i Normandiet. Det var hos Philomene Gaspand ikke langt fra Rouen.

 

20120815_115118

 

Gennem flere år har det været en trend at anlægge grushaver – gravel gardens, som de kalder det i England.

 

20120815_115123 20120815_115031

 

Og det er da en oplagt god idé i tider, hvor mange sukker efter regn.

 

20120815_115001

 

Under disse veldrænede forhold kan man dyrke tørketålende planter, og prydgræsser holder af sådan en plads.

 

20120815_115247

 

Jeg synes, det er en rigtig god idé med sådan en grushave, og havde jeg mere tilgængelig jord, var jeg også liebhaver.

 

20120815_115148 20120815_115217

 

De fleste af planterne vil nemt kunne gro i Danmark, men der er også enkelte vækster, der ikke vil kunne klare sig her. De kan så bare erstattes af andre.

 

20120815_115209

 

Er det ikke forunderligt, at man kan lave have på så mange forskellige måder?

 

20120815_114535

 

20120815_114245

19 kommentarer:

 1. Det var dog en spændende og meget anderledes have. Mon de så luger gangene!

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 2. Jeg har også i lang tid ønsket mig en grushave og har faktisk også den idèelle plads til en sådan. Der er bare det ved det, at denne plads er min indkørsel med brændestabler halvdelen af året, og selv om både bil og brænde kan anbringes andetsteds, bliver det for langt for mig gamle kone at slæbe,
  så grushave er sløjfet af ønskesedlen. Desværre!. Men jeg har jo så meget andet at glæde mig over og se frem til - bl.a din bog om romantiske haver, hvis billeder vi så kan supplere med alt det, du her har kræset om os med i de seneste mange uger - eller er det måneder?
  Belle journèe!
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 3. P.S. ............ for du kan da ikke få plads til det altsammen? Eller bliver det et værk i flere bind?

  SvarSlet
 4. Hvis man kun har en meget lille have, kan man fx lave et lille indslag med lidt trædebregne i.. jeg har 4 opstammede Akacietræer der er plantet i 4 hjørner i en omvendt firkant med grus,- altså vistnok det der hedder en rombe. Lyden af gruset som aktiveres når man går hen over det er endnu en skøn lille gevinst. Der skal dog hos mig tilføres nyt grus til tider, da der bliver meget spild under oprydning hos mig. Jeg tænker at man også kan fremstille en rigtig fin lille minigrushave i store flade lave potter forrest og lidt højere bag ved. Især fremstår den type minigrushave flot på træ der er nedfældet som belægning hvilket man ser en delsammen med vand i asien. På den græske ø Santorini har man på de hvide huse på klippesiderne lagt hvide sten på taget som som en smuk belægning, og med en enkelt stor flot hvid krukke med eller uden plante i. Det giver et voldsomt udtryk med det blå hav bagved. Sten kan noget, stort som småt, specielt når det også spiller sammen med omgivelserne. Herligt at du har taget det op Claus,..det er såååå dejligt at du indsatser` den så vildt og finder de her fantastiske haver,..ellers ville vi jo aldrig se dem,..godt gået

  Forsat ha` en skøn og kreativ rejse
  Gode hilsner fra Dorte Gjerlov

  SvarSlet
 5. Hvor rustikt og vildt!
  Dejligt med de forskellige indslag - for en hver smag!
  Mange hilsner fra Helle

  SvarSlet
 6. Jeg er vild med at der kan laves frodighed alle vegne! Har selv flere meget gultsandede forhold på grunden, og forsøger at indrette mig, lære bedst ved selv at afprøve;-)

  SvarSlet
 7. Jo, det er forunderligt - og fascinerende - at haver kan være så forskellige. Også denne er meget smuk.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 8. Det er en smuk og spændende have!- Tænk nu hvis man havde mere plads......Så blev man også af med græsplænen og kanter der skal klippes;-)
  K.Gro

  SvarSlet
 9. Jo, Claus, det er vidunderligt at vi får lov til at følge med i alle de forskellige måde at indrette have på, og jeg har her på bloggen set mange haver, som jeg finder både smukke og interessante uden selv at ville lave have i samme stil. Hvis jeg ellers havde muligheden. Dette ser ud til at være en have, som jeg ville nyde at gå rundt i, men ville nok ikke selv "kopiere" stilen. Bortset fra det, er der mange forhaver og indkørsler, som ville blive en hel del smukkere, hvis man tog nogle af disse vækster til sig, og lavede kombinerede indkørsler/grushave.

  SvarSlet
 10. Så härligt att få följa med på dina resor! Grushave, det är vad jag bara har för min trädgård är pytteliten.
  Det är så lättskött med gräs och grus och buxbomskulor och geranium här och var och det bästa är att det inte duger som mat åt sniglarna. Ha en fortsatt riktigt fin resa men kom sedan godt hjem.
  Hälsar Margareta från andra sidan Kattegatt

  SvarSlet
 11. Hej Claus.Nyder alle dine dejlige billeder fra alle de skønne steder du besøger.
  Er blevet rigtig glad for græsser...............så tak for inspiration.
  Har et stykke med granit hvor jeg kan sætte nogle af alle de smukke græsser..
  God dag Knus Jette

  SvarSlet
 12. Endnu en smuk have ... Jeg vil nu kigge lidt baglæns her på bloggen, jeg har været (måske for?) meget væk fra din dejlige blog denne sommer. Men det er også rart at få brudt sine rutiner i ferierne - nu er det tid til hverdag og blog igen :-)

  Grus er en dejlig tilføjelse i enhver have - du har det da også selv op ad indkørslen Claus. Jeg elsker den lyd det giver når man skridter ned ad den, bortset fra at det så også betyder at man er på vej til at forlade din skønne have :-)

  Håber du får set Beths have i Essex, der er en stor gravel garden hvor de specifikt har lagt vægt på at finde tørketålende planter. (Det betyder så også at nogle af eksemplarerne ikke ser så godt ud, men så er de den erfaring rigere) - lige et note til de uforstående: I Beth Chattos have i Sydengland drives en stor planteskole og sammen med Royal Horticultural Society udføres eksperimenter med hvilke planter der kan tåle det skiftende engelske klima med særlig vægt på de planter der tåler tørke. RHS gør dermed et stort arbejde for de mange haveejere rundt omkring som dermed selv slipper for at plante uhensigtsmæssigt. Virkelig en smart idé, synes jeg.
  www.bethchatto.co.uk

  Sensommerknus, Lisbeth K

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, Lisbeth, RHS gør i det hele taget meget for at teste og oplyse forbrugere om, hvilke planter der er sunde og klarer sig godt. Når jeg kan, kigger jeg altid efter planter, som har fået en AGM. Man kan læse mere om RHS og deres store arbejde her: https://www.rhs.org.uk/plants/trials-awards. Blot skal man så lige huske på, at klimaet er noget anderledes i Danmark. Vores breddegrader ligger mere på højde med Midtengland ;-)

   Slet
  2. Hej Nette!

   Godt du lige gør et ekstra nummer ud af RHS :-)
   Beth Chattos have er næsten samme breddegrad som midtengland og jeg tror godt man kan regne nogenlunde med at de planter hun har, er hårdføre her i Danmark også. (Den ligger i East Anglia).

   Kh. Lisbeth K

   Slet
 13. Jeg synes, det er en rigtig god idé, at du også skriver om hvordan man kan anlægge haver, når der ikke kommer ret meget nedbør. Og hvilke planter man kan bruge.
  I fremtiden kan det jo godt være, vi skal til at planlægge på helt andre måder, når vi anlægger haver.

  Også virkelig skønt med alle de andre gode råd du giver, f.eks. om at klippe sine blomster ned, så de kan blomstre igen osv.

  Din hjemmeside er virkelig den skønneste og allersmukkeste overhovedet.

  KH
  Mette Marie

  SvarSlet
 14. Absolutely fantastic gardens on your blog.
  I love them soooo much.
  Thanks for posting!!!

  Greetings & Garden Love Forever
  Ines

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Meget, meget flotte billeder. Elsker alle de grønne planter, som står virkelig godt til huset. Jeg er også glad for grus/sten, og hele vores lange indkørsel er blevet sååå flot efter der blev lagt småsten. Utroligt, hvad det alene kan gøre :-)
  Kærlig hilsen
  Jeanette

  SvarSlet
 16. Hvor er det altså bare fantastisk at være med dig på tur rundt i verden....
  Du finder mange smukke steder - til stor inspiration.....

  SvarSlet