Et farve-bombardement uden lige

Det er sjældent, at jeg bliver over-overrasket, men det blev jeg i den grad i går, da jeg i går besøge stedet her.

 

20120827_145954

 

20120827_145923 20120827_145915

 

Jeg har gennem årene oplevet hundredvis af haver, og denne er nu på min absolutte topti-liste. Og det tror jeg, at den vel blive ved med at være!

 

20120827_145904

 

20120827_145843 20120827_145820

 

Hov, hvad er nu det? Er der måske nogle, der tænker. Er Claus ikke mere til tone-i-tone-bede og sarte farver. Måske ...

 

20120827_145752

 

Forstår godt, at nogle af jer måske undrer jer. Men lad mig forklare ...

 

20120827_142813 20120827_141948 20120827_142111
20120827_141736 20120827_141751 20120827_141608
20120827_141552 20120827_141051 20120827_141229

 

Jeg holder af rigtig mange havetyper, og når noget er skabt med et så stort talent, som haven her, er jeg virkelig med.

 

20120827_145731

 

Jeg ville ikke selv anvende farver som disse, men jeg er fuld af beundring over det, som Anja Broekhuis, her har skabt. Det er da et af de skønneste farve-bombardementer, jeg nogensinde har oplevet.

 

20120827_145720 20120827_145704

 

Tænk en gang; bedene er plantet til i foråret. Det er altså første sæson. Er det ikke bare fantastisk?

Hvad det er, Anja kan med farver, kan jeg slet ikke forklare. Men jeg synes, det er blændende.

 

I er mere end velkomne til at modsige mig. Det er sjovt at høre, hvad I siger.

 

20120827_141057 20120827_141036 20120827_140811
20120827_140246 20120827_140701 20120827_140606
20120827_140129 20120827_140021 20120827_135539

 

Jeg er himmelhenrykt over at have fået disse billeder i hus. Som jeg tidligere har skrevet, vil jeg i løbet af nogle år udgive en bog om sensommerhaver. Og i den bog vil haven her få en stor plads.

 

20120827_140402

 

Læs mere på www.plantzoentje.nl

 

20120827_124321

32 kommentarer:

 1. Jo, denne hagen er virkelig fantastisk! Så mye farge - det er så deilig å se nå som vi vet høsten og vinteren snart er her og alt blir brunt...! Virkelig inspirerende - fikk lyst til å forsøke æå kopiere alt sammen! (I det siste har jeg faktisk tenkt at både oransje og varmgult er vakkert på sensommeren, og har allerede plantet noen helenium(som man vel ser på bildet også?) - ekstra vakkert sammen med violette og mørk rosa i alle tenkelige nyanser!

  Noen som vet hvorfor det er slik, at man"har behov for" slike farger på sensommeren..? Noen flere som har det på samme måte?
  Nei, dette var virkelig inspirerende - med egentlig mange gjenkjennelig stauder, bsare satt sammen på en utrolig effektfull måte!!

  Hilsen Annette

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg syr patchwork og har i de senere år opdaget, at jeg føler trang til at bruge stoffer, som er mere dæmpede og efterårsagtige i farverne.

   Jeg bor et sted, hvor det er stort set umuligt at dyrke en have, så derude går jeg ikke så meget op i hvad jeg har, bare det vil gro og kan overleve juni-stormene, som vi bliver velsignet med hvert eneste år, når alting er smukkest og som gør, at min sommerhave ser brun og brændt ud et langt stykke hen på sommeren.

   Men jeg har altid en alunrod til en potte, når vi når denne tid på året, så det er nok også på den måde i min have alligevel. :-)

   Slet
 2. Waw.........sikke et syn, det er meget smukt :-)
  Der er brugt farver, men kvinden der har skabt bedet kan noget med former, farver og højde, og har været klog nok til at lade en hel del planter gå igen hele vejen gennem bedene. Det må være noget af forklaringen på, at der er ro og ballance i bedene på trods af de mange farver.

  SvarSlet
 3. Hei Claus
  Jeg er imponert over måten fargene er satt sammen, men også hvordan høyde og bevegelse er implementert. Blir igjen minnet på at bruk av høyde gjennom opphøyde bed virker effektfullt, og forsterker inntrykket. Rett og slett slik dere dansker sier, "smukt"! Ellers takk for mange fine bilder fra din reise, likte særlig godt kjøkkenhagen. Den var virkelig imponerende. Ha en fortsatt deilig sensommer/høst:)

  Beste hilsener fra Unni

  SvarSlet
 4. Elsker farver og kontraster!

  SvarSlet
 5. Meget smukt. Som et glimt af regnbuen

  SvarSlet
 6. Den er meget smuk. Lige min stil

  SvarSlet
 7. Enig i at bedene her er vidunderlige i sin farve bombardement, og form men jeg tror også at det hænger sammenmed heldhedsindtrykkey. De omkring liggende omgivelser passer og supplere til heldhedsindtrykket. De åbne vidder bag, gør at bedet ikke bliver trangt, voldsomt og bombastisk.

  SvarSlet
 8. Bedene er meget smuk - sensommeren er dejligt.

  Hilsen
  Mie

  SvarSlet
 9. ELSKER den type af farve-bombardementer, det passer til mit temperament, i den private del, og det er imponerende at det først er anlagt i foråret.
  Leger selv med farvesammensætninger der ikke er tone i tone, og meget andet, det er morsomt hvor meget der skal flyttes rundt, da andre faktorer også spiller ind.
  1000 tak for kigget:-D

  SvarSlet
 10. Se det er da nogle staudebede der vil noget! Jeg vil slet ikke modsige dig :-)

  SvarSlet
 11. Kære Claus
  Det ser fantastisk ud. Det er lige en have efter min smag.
  Elsker disse farvekombinationer.

  Flot - flot!

  SvarSlet
 12. Godmorgen Claus!

  Tak skal du have for en have! Jeg skal ikke overtales til noget her. Det er så flot komponeret og helt utroligt at tænke at det er første sæson. Jeg er heller ikke overrasket over dig - du stikker lidt ud med jævne mellemrum, så det kommer ikke bag på mig :-)
  Men jeg lagde mærke til at der er mange store grupper af blomster, frem for mange forskellige ind imellem hinanden. Deri er haven langt fra din egen måde at komponere bede på, men denne her måde er lige så flot. Dejligt at du viser den frem for det er bestemt inspirerende og en ny måde (for nogle af os) at gispe over et bed på :-)

  Kærlig hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 13. Puha, det er svært, for det ser ud til, at det er noget, jeg bestemt ikke ville have i min have. Hvad jeg godt kan lide, er de mange forskellige højder i bedene, og som en har nævnt længere oppe, så er det flot med den grønne baggrund fra markerne. At dømme ud fra billederne, ligner det farve managementet, hvis jeg kan kalde det det fra Great Dixter, og det har heller aldrig været min kop the. Men hvis nogen kan lave det, så det hænger sammen, så al ros til dem.

  SvarSlet
 14. Utroligt, at alle disse skønne bed kun er 1 sæson gammel. Jeg synes rigtig meget om denne have -skønt med alle disse stauder, der er så skønt komponeret. Det mangler jeg i hvert tilfælde i min sensommerhave. Så der er noget at lære fra denne have. Tak for alle billederne. Man bliver i godt humør - virkelig et boost.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Hvor er jeg glad for at vi ser glimt fra denne have - hele farvesammensætningen vidner om en kvinde, som har en dyb passion for farver og stor kærlighed til skønhed. Billederne viser stemninger, sjæl og kreativitet, som jeg finder helt unikt.

  Kh
  Ellen

  SvarSlet
 16. Haver uten skyggepartier kan bli bleke i sommersolen i kun pastellfarget. Selv om det gjør litt vondt i fargesansen er det ikke dumt å tilføre noen bomber. Anbefales!

  SvarSlet
 17. Den gule midt i alt det blå på det nederste billede er hjertskærende fint..... tør jeg mon.....

  SvarSlet
 18. Beplantet sidste år? Det lyder lovende, men så har planterne også stået tæt og planlægningen har været sublim. Hun må gerne anlægge haven hos mig, når først jeg lægger fra land. Også selvom jeg mere drømmer om enklere bede. (det er nok bare det jeg bedst kan overskue.)

  Jeg kan godt lide den måde stien slynger sig rundt ved de virkelig bugnende bede, det er meget frodigt af sæsonen at være (sammenlignet med mine bede).

  Hilsen Lene

  SvarSlet
 19. ein blumenmeer mit wunderschönen farben!!! alles liebe von angie

  SvarSlet
 20. Kære Claus.
  Det er skønne, skønne efterårsblomster der gør én glad. Det er nok kun så smukt, fordi det er rammet ind og gennembrudt af alt det grønne. Det ville ikke gå i vores lille krukkehave:) Haven er jo som skabt til det hus.
  Fortsat god rejse.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 21. Det ser fantastisk ud. Man kan da kun blive i godt humør af at se alle de farver.
  Mvh. Helle Jørgensen

  SvarSlet
 22. Det er livsglade farver og modigt sat sammen. Det må være noget med også at benytte samme farveintensitet indenfor den enkelte farve - ikke for mange pasteller, der skal lidt smæk på!
  Det ser heller ikke ud til, at blå er særlig dominerende, derimod lilla og gul som komplementærfarver og suppleret med en masse brændt orange og mørkt løv - det er superlækkkert, men også meget langt fra farvesammensætningen i min have.
  Kræver sådan en vild sammensætning ikke også store dimensioner for at se ud af noget - eller hvad?
  Hilsen Poa

  SvarSlet
 23. spændende farve sammensætning

  SvarSlet
 24. Min smak er også mangfoldig, og er det ikke noe med lyset og årstidene egne farger sammen med plantenes sammensetning som gjør en hage spesielt tiltrekkende. Øyet hungrer etter farger om våren. Og ettersommerens skiftende og skarpe værkontraster passer så flott til krageblomstenes gule ,brannrøde farger og hva er vel til å gispe over enn mørke lilla kontraster som peppermynte og kjempeverbena mot de lysende solene. Jo det er godt å ha en bred smak...

  SvarSlet
 25. OOhh den have rammer liige i hjertekulen hos mig, pragtfuld. Og at den så ikke er ældre er utroligt, skaberen må ha en fabelagtig farveplantesans.
  Jeg har det sådan at nogen steder er der tone i tone andre steder er der smæk på farverne. Bestemt ud fra hvilke planter jeg har "ved planteskeen" der kan vokse det pågældende sted.
  God tur hjem hilsner Gunvor

  SvarSlet
 26. Fantastisk flott. Man kan jo godt like slike farger selv om en kanskje ikke selv bruker det i egen hage.

  SvarSlet
 27. Jo det er fantastisk flot! og måske mere utroligt så er det, at bedene er ny plantet, det kan jeg slet ikke se! Når jeg betragter billederne af bedene er det er som, at bevæge sig igennem et landskab. Det er MEGET smukt og passer godt ind i sine landlige omgivelser!
  K.Gro

  SvarSlet
 28. Kære Claus - det er et maleri af format. De store grupper af planter giver den fornødne ro selv om der er mange farver. Rigtig flot have. smukt komponeret.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 29. Det ser dejligt ud - er der nogen der ved, hvad de orange blomster med den røde midte hedder?

  SvarSlet
 30. Velkommen hjem igen, honey - som man tiltaler alle her! Det er da et festfyrværkeri der vil noget - må altså indrømme at det rør' ved mit hjerte. Alle disse farver gør godt og selvom det ikke er tone-i-tone flyder det hele skønt sammen som et landskab. Det emmer af kærligt efterårsfarvel. Her i Georgia skuffer planteskolerne synes jeg - det virker som om vi godt kan være stolte af de danskes udvalg. Ved godt det er et fuldstændig anderledes klima men...tænk om der var noget fuldstændig bjergtagende. Desuden må jeg ikke hjembringe planter eller knolde, så det er selvpineri fra skuffe 1. Her 34 grader, så glæder mig til lidt mere hjemlige temperaturer :-) Hilsen og hils fra os begge - L er forkølet i 34 grader - ved ikke hvordan han gør!

  SvarSlet