Jeg er sikker på, at I kan hjælpe

Er der mon nogle, der kender det latinske navn på disse skønne skærmblomster, der også lige nu kan nydes i grøftekanterne hjemme. På gunstige steder bliver de op til et par meter.

 

20120817_101701

 

20120817_101502

 

Jeg tog frø af disse vækster sidste år og såede dem. Det blev til flotte grønne rosetter, der først sætter blomster til næste sæson.

 

Ih, hvor jeg glæder mig.

 

20120817_101424 20120817_101439

 

Er også spændt på at finde ud af, om det er stauder.

 

Måske er der nogle, der tænker, at jeg har en ret simpel smag. Dem om det!

26 kommentarer:

 1. De er rigtig fine. Jeg er også vild med det simple.

  SvarSlet
 2. Nu gjorde jeg arbejdet for dig Claus gik på nettet og tror jeg fandt den rigtige plante,Lægebaldrian- Valeriana offcinalis.Kan virke tiltrækkende og sexuelt ophidsende på katte,men du har jo hunde.
  Kh.Thyra

  SvarSlet
 3. Hvorfor skulle det være simpelt, bare fordi man synes at naturens planter er skønne. Jeg har også sået en del vilde skærmplanter i min have, og jeg nyder dem:-)

  SvarSlet
 4. Maybe : Conium maculatum , but not sure

  SvarSlet
 5. Heracleum sphondylium? Som er en spinkel udgave af bjørneklo

  SvarSlet
 6. Hej Claus
  De vilde skærmplanter er ganske svære at bestemme. Man skal fx vide noget om, hvordan frugten ser ud, og det er jo svært, når de blomstrer. Jeg er nu ret sikker på, at der er tale om almindelig bjørneklo, Heracleum sphondylium - ikke at forveksle med den forhadte kæmpe bjørneklo, Heracleum pubescens. Nyder selv et bredt udvalg af skærmplanter i haven her. Både dem, der kommer af sig selv og dem, jeg såede i foråret.
  KH Lotte

  SvarSlet
 7. jeg synes, det ligner vild gulerod (Daucus carota).. den skulle efter sigende lugte karakteristisk af gulerod, hvis man nulrer bladene mellem fingrene
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 8. Nu skal du ikke være så kålhøgen, Thyra :-)) Claus ved da alt om Lægebaldrian! Det er jo en af hans gamle bekendte, som han nævner - og viser - igen og i gen både i sine bøger og fjernsynsudsendelser.

  Og Claus, som Xavier er jeg heller ikke sikker på, at det er conium maculatum. Men hvis du ved/husker lidt mere om planten, om stængelen fx er hul, eller den måske er violet, og hvornår den blomstrer, vil det være nemmere at finde ud af, hvad den hedder. Jeg sidderher med et blomsteratlas med illustrationer af en forfærdelig masse vilde planter, hvor alene hvidt blomstrende skærmplanter fylder fem sider med ti tegninger på hver side; men som sagt tror jeg, at man må vide lidt mere om dit fund.
  Bogen hedder 'VILDE BLOMSTER bestemt efter farve', forfatter: Marjorie Blamey, og forlag: Gyldendal, 1. udgave 2000. ISBN87-00-45464-8

  Happy Wild Flower Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte - kender godt den dejlige bog. Men den står derhjemme.

   Også en helt anden ting. For et par uger siden spurgte du på en pink/hvid lilje, som jeg viste på en video.

   Jeg har - uden held - prøvet at finde navnet. Derfor dette sene svar. Kh Claus

   Slet
  2. Ih altså, Claus! Tak for din ulejlighed oven i købet nu, hvor du har så travlt.
   Sørg nu for at få nogle dejlige muslinger oven på dagens haveanstrengelser i Belgien.
   Kh Jytte
   www.danishknitdesign.com

   Slet
  3. Det lyder da som en spændende bog!

   Slet
 9. Det kunne godt være Greater Burnet-saxifrage (Pimpinella major)

  SvarSlet
 10. Käre Claus, jag vet inte för vilken gång i ordningen du gläder oss med förtjusande skärmblomster. Du skall ha hjärtans tack för att du öppnade mina ögon för "gröftekanten".Jag kan inte längre ta en tur utmed våra vägar utan att beunddra hur vår herre har ordnat med de ståtliga gräsen som bakgrund och satt skärmblomster in emellan och mera småväxta örter närmast vägen. Hoppas du finner rätt namn på den vackra växten. Det är inte helt enkelt att examinera utifrån en utslagen blomma, man måste nog också kunna se roten och fröna när plantan mognat. Ha en riktigt god tur hälsar
  Margareta från andra sidan Kattegatt

  SvarSlet
 11. Hej Claus
  Det er Almindelig Bjørneklo (Heracleum spondylium ssp. spondylium).
  Slægten er let genkendelig på de opblæste bladskeder, som er dækbladene, der sidder ved grunden af de sammensatte skærme. Det kan ikke ses på billederne, men du kan jo checke, når du kommer hjem.
  Almindelig Bjørneklo kendes fra Grønblomstret Bjørneklo (H. spondylium ssp. sibiricum) på de hvide blomster, flade skærme og store randblomster. G. Bjørneklo har blegt gul-grønne blomster, mere hvælvede skærme og blomster af ens størrelse.

  Den er 2-årig, men absolut værd at samle frø fra.

  Hilsen Claus Hørlyck

  SvarSlet
 12. Jeg tror også det er en Heracleum, men kan det være den beryktede Heracleum Laciniatum på bildet nederst til venstre? Den har spissere bladverk enn H. Spondylium og blir mye høyere- opp til et par meter. Den er ekstremt invasiv i Norge og kan forårsake blemmer og sår om en får plantesaft på seg når det er solskinn. Vi får håpe bildet lyver litt og at du har fått en snill og tekkelig variant med deg hjem :-D
  Stein

  SvarSlet
 13. Keep it simple, less is more. der er mange måder at sige det / anskue det på !!!

  Ukrudt er jo blot en vækst som ikke lige er placeret der hvor man synes den er klædelig p.t
  i ens eget univers.

  K.F

  SvarSlet
 14. Kære Claus

  Jeg aner ikke en dyt om, hvad det kan være. Alle "kniplingsblomster" er dejlige. Og aldeles ikke simple. Man kan sige meget om dig. Simpel er ikke en af tingene ;-)

  SvarSlet
 15. Kære Claus.
  Du kender dem garanteret alle sammen selv. Jeg tænker på blomsterne, kronbladene, løvet,stilkene, farver mm, og kan ikke lade være med at tænke på Sødskærm, Klaseskærm, Hulsvøb, Jomfrukam mm.Ej at forglemme Hundepersille og Jordkastanie. Og så er der nok 100-200 derudover :O/ Der er ingen planter der er simple ... Glæder mig med dig på din dejlige tour. Knuss så kærlige fra Iris.

  SvarSlet
 16. Kære Jyte har ikke tækt mig og være kålhøgen tænkte bare jeg ville finde denne plante på nettet men du læser Clauses bøger mere indgående end mig så undskyld mit indlæg.
  Thyra

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Thyra.
   Du skal bestemt ikke undskylde noget. Du ville jo hjælpe af et godt hjerte.
   Kærlig hilsen Eliane

   Slet
  2. Jamen kære Thyra, det var jo bare ment som lidt kærligt drilleri - derfor det brede digitale smil efter dit navn! Og lidt mere drilleri: Er du også lidt nærtagende :-)) ?
   Med kærlig hilsen
   Jytte
   www.danishknitdesign.com

   Slet
  3. Kære Thyra :-)

   Jeg tilslutter mig Elianes søde skulderklap!

   Hvis nogen skal undskylde her må det være Jytte, som med sit "kærlige drilleri" blot bevirker at folk måske vil være tilbageholdende med at svare en anden gang. Ingen har lyst til at få sådan en kommentar i hovedet efter at have forsøgt på bedste vis at supplere og deltage i bloggen!
   Man skal nemlig kende folk rigtig godt for at kunne "drille kærligt", det andet hedder slet og ret "drilleri/mobberi" og det kan jeg kun tage afstand fra.

   Da langt de fleste af os på bloggen kun kender få andre på bloggen, synes jeg det ville være fint med et kodeks hvor vi alle accepterer at vi alle kan svare på Claus' spørgsmål uden at være bange for at få et rap over næsen. Uanset hvor indlysende nogle svar synes at være kan det jo meget vel tænkes at Claus får noget ud af dem alligevel. Det er vel derfor han opfordrer til at man kan give et bud på bloggen. Nogle gange er det ofte de indlysende svar som ligger ligefor som vi ikke selv kan få øje på, og jeg synes derfor på ingen måde at Thyra skal være fortrydelig over sit indlæg.

   Jeg er klar over at denne tråd er nogle dage gammel, men vil ikke undlade at give min mening til kende fordi det ligger mig meget på sinde at det skal være en god oplevelse af være på bloggen. Både for dem der skriver kommentarer og dem der læser dem. Ellers gider folk ikke at kommentere, og hvis ikke folk kommenterer bliver det ikke en spændende og indholdsrig blog ...

   De bedste hilsner til alle,
   Lisbeth K

   Slet
 17. hvad med Anthriscus sylvestris eller Cenolophium denudatum. Vi ses Birthe

  SvarSlet
 18. Jeg også vild med denne skærmblomst. har gravet nogle op på grøftekanten, men jeg tror de havde det bedre der, end hos mig. I hvert tilfælde brød de sig nok ikke om flytningen, da de ikke er noget at skrive hjem om. Så meget desto mere har jeg nydt dem, der fik lov at stå derude på kanten. Troede det var en slags kvan, men godt det så er en tilforladelig klo, her er tale om.
  Hilsen Lene

  SvarSlet
 19. Ciao Claus!
  Dovrebbe trattarsi di un Ammi Majus, una splendida spontanea

  http://luirig.altervista.org/flora/taxa/index1.php?scientific-name=ammi+majus

  Buona giornata!
  Titty

  SvarSlet
 20. Bonjour, cette plante est l'herbe aux gouteux !

  Attention, elle plonge des racines pivotantes à 1 mètre de profondeur ! elle se multiplie beaucoup et est très difficile à déloger...

  SvarSlet