Blomsterrig som ingen anden

Der er ikke mange stauder, som kan præstere at blomstre fra først i juli til ind i oktober. Jeg kan ikke rigtigt komme i tanke om andre end den skønne karminrøde til pink kattekale, Lythrum salicaria ’Dropmore Scarlet’, som I ser midt i billedet herunder.

 

claus20140726_182217

 

Billedet er taget 26. juli, og da havde kattehalen allerede blomstret godt og vel fjorten dage.

 

20140917_163524

 

Og se så på billedet her. Det er taget i dag. Kattehalen blomstrer stadig, og det vil den blive ved med et par uger eller tre endnu.

 

Sammenligner man billederne, er det tydeligt, at kattehalen er blevet meget højere og mere ’løs’ i det.

 

Men den vælter ikke: støtter sig blot op ad de omkringstående.

 

En mageløs dejlig plante ...

30 kommentarer:

 1. Ja, den er fantastisk. Vi har en brakmark tæt på os, hvor den vokser vildt. Det er et fantatstisk syn. Om det er den helt samme som din, ved jeg ikke. Men en kattehale er det i hvert fald. Jeg har tænkt mig at høre bondemanden, om jeg må grave lidt op til haven. Men den vil vist gerne stå vådt, så jeg skal lige se, hvor jeg kan placere den.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 2. Jeg har den i en lilla variant, og dn blomstrer også endnu. Min står ikke særlig fugtigt, vi har sandjord, men den trives fint alligevel.

  SvarSlet
 3. Kære Claus.

  Da vi var hos dig i august, bemærkede jeg også dine flotte kattehaler. Jeg havde netop plantet nogle få stykker, og de var ca. en 1/3 højde af dine. Forhåbentlig kan de vokse sig større, eller der er måske flere varianter/størrelser ? Men skønne er de. Håber at de næste år kommer på højde med dine eller deromkring. Mine er nu afblomstret, men det skyldes måske/forhåbentlig nyplantning.
  Mange hilsener fra
  Anne Marie

  SvarSlet
 4. Det var virkelig en flott plante! Det er alltid morsomt med lang blomstring, og denne er vel også fin som snittblomst? Ha en fin septemberkveld!
  Hilsen Anne-Kristin fra Norge

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Meget flotte kattehaler ! Men jeg har sporebaldrian i min have og den blomstre fra maj til september ,der er vist ikke andre stauder der kan slå det.
  Hilsen Annette

  SvarSlet
 6. Wauw, sikke lang tid den blomstre :-) Vildt flot Claus.

  SvarSlet
 7. Smukt - som altid hos dig, Claus:-)

  SvarSlet
 8. Da min søster Jette og jeg besøgte din have i august, var det også en plante vi lagde mærke til. Den lyste flot op alle vegne, og var meget skøn.

  SvarSlet
 9. Flot., skønt med planter der er så blomstervillige.
  jeg har en der osse har blomstret lige så længe men den vil jeg mere kalde lyslilla. Jeg har en anden der er mere over i det pink, den er færdig med blomstringen nu, den er i øvrigt osse meget lavere, måske fordi den er meget yngre end den lilla.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 10. Kære Claus.

  Ja, kattehalen er en kattens dejlig plante. Spir er den rene blomster-lir.

  Under sommerens hedebølge, havde jeg besøg af en haveveninde fra det nordlige Kjøwenhavn. Jeg skal nok lade være med, at nævne navne, Nette - for indiskretion er en æressag og en selvfølge.

  Den gæve havekvinde syntes, jeg trængte til at blive luftet lidt. Jeg kommer jo så sjældent udenfor havelågen. Med undertegnede som tvivlsom lokalguide, drønede vi rundt på det meste af øen. Vi foretog os rigtig mange sære ting, som jeg ikke skal komme nærmere ind på her.

  På een af de "små søde bondeveje" som byboen så eksotisk kaldte dem, råbte den botanik interesserede lokalguide pludselig: "STOP! Der er store kattehaler i vejgrøften!" Byboen fik hurtigt hakket bremserne i, hvorefter hun for ud af bilen! Skovl eller andre former for graveredskaber har sådan en bybo jo ikke i bilen, så der måtte arbejdes med de bare næver, for at få gravet et par vidunderplanter op. Vi har jo stort set ingen planter nogen af os.

  Kattehale stortrives jo som bekendt ved åer, vandløb og i fugtige grøftekanter. Det gør myg desværre også.

  Byboen havde det ikke så godt med myg. Da vi stolte og drypsvedende havde delt rovet, og var vendt tilbage til landevejen, opdagede vi pludselig, at bilen er fyldt med en monstrøs sværm af store, fede, blodtørstige myg.

  Kære medbilister. Jeg vil hermed gerne bringe en stor undskyldning for den alternative landevejskørsel og det tudende horn, der konstant var i bund. Vores kørsel og især det tudende horn, vakte en hel del berettiget opsigt, men det var såmænd bare byboen, der var ved at blive ædt op af myg. Men hvad gør man ikke for en kattehale? Og så ovenikøbet på årets varmeste dag! Håber dælme, at de kommer til at trives, efter alle de myggestiks-allergiske ar, vi begge pådrog os den dag.

  Mange godnathilsner og sov godt zzzzzzzzzzzzz

  SvarSlet
  Svar
  1. Hahahaha, ja sikke en oplevelse det var. Hele turen altså. Det klør alle vegne på mig igen blot ved tanken om det angreb. De pokkers myg er jo ret barske ved mig, og det er svært at klø sig på anklerne, samtidigt med at man skal finde rundt i den vilde trafik på Mors. Vores bilture var jo ret ....... anderledes. Hvordan vil du f.eks. forklare, at vi (læs: DU) for vild PÅ MORS få km fra din bopæl, og måtte spørge om vej? Piiiinligt.
   Mig: "Hvilken vej skal vi her?"
   Tanten: "Øøøøhhh.... det ved jeg ikke ....... Hvor er vi?"
   Mig: "´Hvor i alverden skulle jeg dog vide det fra?"
   Tanten: "Jamen jeg kan slet ikke hitte ud af, hvor vi er"
   Mig (tænker): "Vi har kun kørt nogle få minutter. Hvordan kan hun dog ikke ane, hvor vi er. Hvordan skal det ikke gå? Dør jeg af sult og tørst, inden vi finder vej?"
   Mig: "Mon så ikke vi skulle spørge de mennesker, der står uden for det hus derhenne?" Tanten: "Det må du gøre. På københavnsk."
   Men kattehaler fik vi da. For som du helt rigtigt skriver, har vi næsten ingen planter.

   Slet
  2. Kære Jytte og Nette

   I har vist ikke noget at lad hinanden høre. Historien bliver bedre og bedre og mine lår er snart helt røde af at sætte og klappe mig på lårende og stemmen er helt hæs efter et kæmpe grine flip. Det kunne være I skulle huske gps og graveskovl næste gang.

   Knus herfra det midtfynske, Pia

   Slet
  3. PS: GPSen duer ikke på Mors. Der er ingen dækning ude på Lars Tynd.....s Mark i Vandkantsdanmark.

   Slet
  4. Nette, nu har sted- og retningssans jo aldrig været een af mine spidskompetancer. Lidt distræt er man jo også. Men når ens yndige privatchauffør fører en SÅ åndfuld, dybsindig, kløgtig og halv-latinsk samtale med een, så glemmer man jo totalt at holde øje med, hvor man kører. Desuden var vi jo hele 3 - 4 km hjemmefra havelågen!!

   Iøvrigt tror jeg, at een af de bilister, som du i din kænguruhoppende og mygbefængte bil dyttede af, var den selvsamme person, som du spurgte om vej :o) Han må have troet vi var gået fuldstændig fra forstanden!

   Jeg skal nok lade være med at fortælle, at der også var et spøgelse, der hed Søster Ellen på dit charmerende overnatningssted.

   Pia, kan godt forstå du griner af vores to x knald i låget:o)

   Knus til jer begge.

   Slet
  5. PPS: Min vilde mygge-kattehale skyder, så rå mængder koloenorme og kløende stik fra gigantiske sultne Morsinge-myg-sværme med efterfølgende hoppende og dyttende kørsel til følge var ikke helt forgæves.

   Slet
  6. Se, den lille historie var god gymnastik for smilebåndet! Den kattehale håber jeg at kunne finde på grøftekant eller eng engang...uden at fare vild eller blive skambidt af myg!

   Slet
 11. Fantastisk smukt kig i din have!
  Ja den er skøn kigger længselsfuldt efter den nede i engen, men nu jeg har læst svarrene her, vil jeg gøre forsøget med at indføre den i vores meget sandede jord:-)

  SvarSlet
 12. God smuk morgen :-)

  Meget smuk plante, jeg kunne godt bruge dig en måneds tids i min have :-)
  Jeg vil minde om, at det er her i weekenden, at der er Danmarks mesterskaber i blomsterbinding, som foregår i Århus. Hold derfor godt øje hvis interesse.
  Min datters veninde blev Sjællands mester og deltager, vi vil prøve at holde opdatering på vores blog.

  Hilsner fra Tina

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tina - ja, det ved jeg. Jeg er konferencier på søndag. Kh Claus

   Slet
 13. Det er forresten en veldig herdig hageplante! Ikke så viktig for dere danske, men perfekt for de som bor i de tøffeste klimasoner i Norge og Sverige.

  SvarSlet
 14. Kære Claus

  De er SÅ pæne ;-)

  SvarSlet
 15. Jeg kjøpte en slik i vår og den har vært veldig fin her i Norge i hele sommer og nå utover høsten også. Håper å finne den i flere farger til neste sommer så jeg kan plante den flere steder i hagen.

  SvarSlet
 16. Hvor ser den smuk og livskraftig ud - jeg er helt vild med farven. Det eneste jeg endnu har haft helt af at grave op i grøftekanten var blå hjulkrone her i sommer - heldigvis inden myggene invaderede landet. Jeg er spændt på, om de dukker op næste år. Jeg må holde øje med kattehalen næste gang, jeg kommer på planteskole. Lige p.t. er det nu mest storkenæb Rozanne, der står på ønskesedlen. De skal være bunddække - jeg har opgivet hosta som bunddække. De bliver ædt fuldstændigt op af insekter og snegle.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 17. Kære Claus

  Hvor er de flotte - og det er en super idé at sætte lidt fokus på de planter der blomstrer længe, især fordi jeg ikke har meget plads at rutte med, er jeg vild med tippet. Gad vide om min jordbund du´r til kattehaler...

  Myg er jeg i hvert tilfælde ikke stødt på, så noget tyder på at mikromiljøet ikke helt hænger sammen. [halvkvalt fnis!]
  I virkeligheden er jeg ret plaget når der er myg i farvandet, så jeg kan med sindsro konstatere at de ikke er tilstede lokalt. Mange medfølende myggehilsner herfra :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 18. Ja, kattehale er den dejlig plante. Plantede en i foråret, så min er ikke så stor endnu. Nu vi er ved katte/plante verden, vil jeg da lige gøre opmærksom på en også dejlig bunddække plante, nemlig kattefod. Små rosa farvede blomster på en stængel som rejser sig. Bladene er lys grålige, hvis man kan lide at lege med løvfarverne. En dejlig plante som breder sig velvilligt.
  Hilsen
  Birgit M.

  SvarSlet
 19. Ja den er smuk og endnu bedre når den blomstre så længe. Hvorfor var det lige, at jeg ikke såede de frø jeg havde på et tidspunkt????
  K.Gro

  SvarSlet
 20. Har også denne skønne plante

  SvarSlet
 21. Hej Claus. Jeg er rigtig glad for, at du skriver om denne plante, for den er rigtig fin. Jeg har den også i haven og de ligner rigtig meget dine. De er nemllig også gode i blæst, som du skriver, for de vælter ikke!

  SvarSlet