En souvenirbog

Jeg har længe - alt for længe – skulle skrive om bogen Anne Just’s have, der udkom tidligere på sommeren.

 

Når jeg først får gjort det nu, er det ganske enkelt fordi, jeg ikke rigtigt har vidst, hvordan jeg skulle gribe sagen an.

 

Der er nemlig ikke tale om en havebog i gængs forstand med plantenavne, faktisk slet ingen. Heller ikke i billedteksterne.

 

 image

 

Det er først og fremmest en souvenirbog med dansk og engelsk tekst, og som sådan fungerer den fint.

 

image

 

Der er forskellige tekstlige bidragydere, og det undrer mig i den grad, at havens nuværende gartner,

Jeppe Urban, helt ignoreres. Hvor ville det have været fint og helt på sin plads, hvis han havde fået lov til at fortælle om sine visioner og tanker med haven.

 

image image

 

Jeppe lægger et meget stort arbejde og ærlighed i stedet, og jeg hører gang på gang, hvor glade havens gæster er for hans indsats og guidning i haven.

 

 image

 

Billederne er taget af fotograf Bent Rej, og jeg betages især af interiørbillederne. Anne Just’s og Claus Bonderups indretning er ganske enkel mageløs!

 

 image

 

Det absolut bedste billede af Bent Rej er af Anne og Claus ved Vesterhavet, og jeg skyder på, at det er taget for en snes år siden. Det var desværre ikke en del af ’pressepakken’, så jeg kan ikke vise det her.

 

Bogen kan købes i haven og hos boghandleren. Prisen er kr. 349,-

15 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Disse fotos viser udsnit af en skøn have og et exceptionelt hjem. Man kan selvfølgelig bare nyde dejlige fotos fra denne skønne have, men personligt bliver jeg ærgerlig, når jeg f.eks. er inde på en blog, som viser en smuk kombination eller lign., og jeg ikke kan læse mig til, hvad det er, jeg kigger på. Jeg har ikke været i haven i 2 år, men da jeg var der sidst, var den stadigt noget særligt. Hvis Jeppe er eneste gartner, må han ligge vandret, for det er afgjort ikke en lille pyssenyssehave. Jeg må se at komme derop til foråret.

  SvarSlet
 2. Kære Claus,
  Du har så ganske ret. Jeppe Urbans bidrag mangler tydeligt i bogen. Det er ærgerligt, at han ikke har fået lov at være med, når han jo bogstaveligt talt står med haven i hænderne til daglig.
  Dog er det så heldigt, at vi der læser med på Havefolket har kunnet følge Jeppe og haven gennem sommeren her. Det har været en meget inspirerende og smuk føljeton. Har du ikke set det, synes jeg at du skulle klikke ind og læse med.
  Jeg glæder mig desuden til at læse Peter Wibroes bog, som du omtalte forleden. Posten har desværre ikke været med den endnu, men det bliver en god dag, når han kommer. Bliver det allerede i morgen, får han et kys og en kop kaffe! :-)
  Kh Mathias

  SvarSlet
 3. Haven i Hune er et helt specielt sted - har været der et par gange, dog ikke i år. Og jeg er helt enig, det ville have været godt at få Jeppe Urbens visioner for haven med. For det er jo til dels ham, der står med havens fremtid i hænderne. Jeg kan varmt anbefale et besøg til Haven i Hune.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 4. ..... for nu at være pedantisk! Der er tilmed en grammatisk fejl i titlen på forsiden.

  I modsætning til engelsk danner vi på dansk ikke ejefald med apostrof s. Man skriver det Anne Justs Have.
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Det skyldes vel at titlen skal sælge på engelsk til udlændinge?
   Jeg opfatter titlen således at man har villet gøre navnet engelsk, og det har man løst på denne måde - om det er smart eller forvirrende er det kun os danskere der kan diskutere. For en englænder/engelsktalende vil dette være den korrekte måde at stave stedets navn på.

   Bedste hilsner
   Lisbeth K

   Slet
  2. Hvis dit argument skal holde, Lisbeth, skal der jo også stå GARDEN i stedet for HAVE, ikke?
   : - )

   Slet
  3. Ha, ha, det er jo så det man kan diskutere, når man kender til dansk. Men det ændrer jo ikke ved at stedets navn er og bliver "Anne Justs Have" og for at gøre det mere logisk for en englænder, kan man jo vælge, som de har gjort her, at vise at en del af stednavnet henviser til ejeren af haven ved at sætte den engelske apostrof ind.
   Jeg kan også undre mig over at de ikke vælger at gå all in og skrive "garden" i stedet for have", men jeg tillægger det den logiske forklaring at de har ønsket at bevare så meget som muligt af det danske stednavn.
   Jeg gætter på at det ikke vil virke forvirrende på en englænder, men man kan selvfølgelig aldrig vide.

   Venlige sprognørdede hilsner
   Lisbeth K

   Slet
  4. Tænk, jeg tror ikke, at det er en fejl. Jeg vil godt vædde en mindre formue på, at om, skal vi sige 10 år, så er det den vedtagne måde at skrive ejefald på, også på dansk. Det vinder mere og mere frem, når man f.eks. ser på diverse firmanavne. Er der et personnavn involveret, så er der garanteret også en apostrof. :-)

   Slet
  5. .... overhovedet ikke, Jette!
   Og nu vi er ved det, så danner man heller ikke flertal af navneord på engelsk med apostrof s, som mange danske for tiden også kaster sig ud i. Det er fuldstændig ulogisk. Og hvis man ikke følger reglerne for retskrivning og især grammatik, bliver det hele jo til sidst et stort kaos, så man samtidig med enhver udtalelse må komme med alenlange forklaringer for ikke at blive skudt noget i skoene, som man aldrig har sagt/skrevet!
   Desuden er det noget sjusk, at man ikke gider pleje sit sprog. Det kunne måske vidne om, at man i det hele taget sjusker - også med sin faglige kunnen!

   Uha! Nu får jeg sikkert rigtig på puklen : - ))
   Jytte
   www.danishknitdesign.com

   Slet
  6. Nu synes jeg, at vi skal stoppe denne diskussion, der på mig virker helt tåbelig. Sprogsjuskeri eller ej!

   Slet
 5. Haven i Hune er en helt fantastisk have.Kan varmt anbefales at besøge

  SvarSlet
 6. Var i haven for første gang i sommer. Fantastisk luksus at gå et par timer i dette åndehul i en ellers hektisk ferietid. Og sikke en kringle man kan nyde i disse skønne omgivelser ;-)

  SvarSlet
 7. Helle Aagaard, Sydfyn1. oktober 2014 kl. 08.41

  Så fantastisk og velfortjent for Annes have.
  kh Helle Aagaard

  SvarSlet
 8. Dejlig, dejlig have. Jeg var der sidste år i september og nød det til fulde.

  Ligeledes er det dejligt at der nu findes en turistvenlig bog om haven, for det kan alt andet lige kun være med til at gøre haven mere berømt i udlandet. Det er vel også derfor den er skrevet på engelsk, simpelthen til et andet publikum end os herhjemme. Alligevel får jeg lyst til at kigge nærmere på den, for billederne taler for sig selv.
  Jeg har ikke selv haft bogen i hænderne, men vil da give dig ret i at det havde været meget relevant at inddrage stedets nuværende gartner, som jeg også fik et meget godt indtryk af i fjor.

  Kærlig hilsen
  Lisbeth K

  SvarSlet
 9. Jeg er helt enig i kommentaren om Jeppe Urban. Vi har besøkt hagen årlig de siste årene. For
  3-4 år siden kunne man ane et snev av forfall og stillstand, men etter at han kom på banen
  ser man en tydelig forskjell! En slik hage skal jo ikke endres i den grad at den mister sin sjel, men
  hadde Anne Just levet, ville også hagen ha vært i konstant utvikling, ser jeg for meg.
  Jeg synes Jeppe Urban har en meget heldig hånd med dette arbeidet, i tillegg til å fremstå som en hyggelig og forekommende person overfor de besøkende. Var veldig positivt
  overrasket over å se Nordhaven i år og gleder meg til å se fortsettelsen:-)
  Mvh
  Else Hilde K.

  SvarSlet