Excentrikerens paradis!

 

For nogle uger siden modtog jeg en ny havebog med den meget poetiske titel Havekunst og tanketidsler.

 

image

 

Den er skrevet af Peter Wibroe, der for godt og vel fyrre år siden etablerede reklamebureauet Wibroe, Duckert & Partners.

 

image

 

I sin bog skriver Peter Wibroe blandt andet: ’Mit første mål havde været at skabe Danmarks mest kreative reklamebureau – og det var lykkedes til fulde’.

 

Det er utroligt befriende med folk, der ikke sætter deres lys under en skæppe. Især da ikke, hvis de har noget på hjerte. Både bogstaveligt og åndeligt. Og det har Peter Wibroe; begge dele!

 

image

 

I 1974 købte Peter Wibroe et hus på en af Danmarks dyreste adresser; Søllerødvej i Nordsjælland.

 

I bogen skriver han:

’Det ville have været en forbrydelse at begynde at modernisere det, så jeg besluttede at gå den anden vej – endnu længere tilbage i tiden. Huset var bygget omkring år 1900 og tegnet af en fransk arkitekt.

 

I slutningen af 80’erne begyndte jeg at realisere min drøm: en stor om- og tilbygning samt smukkesering af huset. De det var færdigt, så det chokerende 200 år ældre ud. Pragtfuldt!’

 

image

 

Senere købte Peter Wibroe to nabogrunde med huse, rev dem ned og begyndte at skabe den mageløst smukke have, som er bogens omdrejningspunkt.

 

image

 

Exillion døbte Peter Wibroe stedet. Når man ser på fotograf Bent Rejs fine billeder, kan man kun sige, at navnet er velvalgt.

 

image

 

På slaget 24.00 ved årtusindeskiftet, stoppede Peter Wibroe karrieren og gik – som han selv udtrykker det - I æstetisk eksil. Han solgte sit firma og blev fuldtidgartner.

 

image

 

’Mit mål var sat skabe en have, der så ud som om den var anlagt for flere hundrede år siden. Og blev passet af syv gartnere. Det lykkedes mig at skabe haven, som kan ses i denne bog. Det frygtelige er bare, at de syv gartnere, der passer den, er mig selv.’

 

image

 

Selv har jeg været så heldig at besøge Peter Wibroe og hans verden bag porten, som ikke står åben for hvem som helst. Jeg ved, at mange skuer længselsfuldt ind i den verden, der alene er hans og hans families.

 

Det var en stor oplevelse – ikke alene at se huset og haven, men også at høre om tankerne bag.

 

image

 

Jeg har stadig ikke nået at få læst bogen til ende, for det er koncentreret læsning. Der er så mange kloge og viise ord side for side, og jeg glæder mig over den provocateur, Peter Wibroe er. En karakteristik, som jeg er overbevist om, at han kun vil være stolt over.

 

Afslutningsvis har jeg lyst til at nævne, at det er Peter Wibroe, der er ophavsmand til udtrykket øjebæ. På nettet kan man læse denne karakteristik af udtrykket: Øjebæ er en betegnelse for noget, der er grimt at se på. Udtrykket bruges ofte om arkitektoniske makværker: Grimme bygninger, forkert placerede bygninger, dårlig vedligeholdelse eller dårlig renovering osv.

 

Havekunst og tanketidsler kan købes i boghandelen. Læs mere om haven og bogen her. Bemærk, at der er et link til en meget fin dronefilm på siden.

 

Hvis I er blevet nysgerrige efter vide mere om Peter Wibroe, kan jeg anbefale artiklen På sporet af den tabte skønhed, der først i september blev bragt i Berlingske Tidende. Læs den her.

25 kommentarer:

 1. Det ser så spændende ud, at jeg allerede har købt bogen. Glæder mig også til dine næste

  SvarSlet
 2. Ja bogen kan varmt anbefales og er, efter min mening, en af de mest bemærkelsesværdige havebøger i nyere tid, hvor titlen Havekunst og Tanketidsler virkelig skal tages bogstaveligt og er meget dækkende for indholdet. Her er hverken plantenavne, havefifs eller grotricks. Til gengæld er der en masse grænseoverskridende holdninger og provokerende meninger, som står i skarp kontrast til både Peter Wibroes rene stildyrkelse ud i havepasticher og som har meget lidt med nutids havekunst at gøre, - og ikke mindst de meget smukke fotos af Hr. Rej. Indholdet adskiller sig markant fra alt vi finder i nutidens havebøger og giver fyldig stof til eftertanke. En havebog man kan blive klog af.
  Tak for anmeldelsen Claus
  Så tak for den.

  SvarSlet
 3. Hurra, for hr. Wibroe som det lader til både tør og gør. Jeg begejstres let, når jeg hører og ser mennesker gå hele vejen. Den bog er lige røget på ønskelisten. Det lader ikke til at være en "rigtig" havebog, men en bog hvor Peter Wibroe bruger haven som kulisse for sin livsanskuelse. Lader til at være spændende læsning.

  SvarSlet
 4. Sikke megen skønhed at omgives sig med....jeg anede ikke, at der lå sådan et paradis her i lille Danmark :0)

  SvarSlet
 5. WOW er vist det rette ord for han hus og have. Hvis man ikke viste andet ville man tror at man så på et fransk vin slot med flot tilhørende park. Imponerende.

  SvarSlet
 6. Hvor er det dejligt, at høre om havebøger, som også tager fat på den dimension af havelivet, som omhandler refleksion og fordybelse. Haver er smukke og skønne, men rummer som regel også store tanker, terapi, fordybelse.

  SvarSlet
 7. Lyder som en bog jeg MÅ/ VIL eje og læse, 1000 tak for at anmelde den!

  SvarSlet
 8. Tak for en god fortælling og skønne billeder! Ham kendte jeg ikke - men bogen lyder meget spændende.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 9. Hvilken underholdende historie Claus! Dejligt at høre din anmeldelse og jeg tror da jeg må finde den på biblioteket, for det gør mig temmelig nysgerrig at læse om. Absolut en særpræget person, kan jeg tænke mig, og jeg kendte ham ikke på forhånd. (Det vil sige, reklamebureauet er velkendt). Tænk at disse billeder stammer fra en dansk have, det ville jeg aldrig have gættet.

  Kærlig hilsen
  Lisbeth

  SvarSlet
 10. Jeg sidder også bare stum af begejstring og kan næsten ikke fremstamme andet end: Wow!
  Utrolig spændende at læse om et menneske der så helhjertet følger sine drømme!
  Jeg sidder også med et varmt smil dybt i hjertet efter at have læst om Wibroe, for hvor er jeg enig med de fleste af hans anskuelser! Jeg bruger også gamle historiske elementer i min have, for jeg har ikke fundet et smukkere alternativ... eller noget der på samme vis rører mit sind dybt... bortset lige fra naturens egne sten!
  Fantastisk at han har samlet så mange kloge gamle citater om haver, man kan ikke lade være med at føle glæde og lettelse over at læse det, for det føles pludselig "legalt" at skabe sin have til eskapisme, for hvor har man dog brug for et sted hvor sjælen finder balance!
  Den bog bliver jeg nødt til at eje, så jeg kan dvæle ved den fra tid til anden :-)
  1000 Tak, for anmeldelsen!

  SvarSlet
 11. Har også både anskaffet og læst første gang, kan kun anbefale bogen . Her er virkelig rammen om et stykke livs og havemanifest på sølvfadet. Spis godt.

  SvarSlet
 12. Jeg læste artiklen - har godt hørt om denne Wibroe som trak stikket og lever tilbagetrukket som gartner i egen have. Jeg må godt nok indrømme jeg trak på smilebåndet! Glæder mig til at læse bogen - og jeg glæder mig til at høre min havementor tale imorgen ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Cendie - hvor hyggeligt, at vi ses. Glæder mig. Kh Claus

   Slet
 13. Oi så vakkert! Den boken fikk jeg virkelig lyst å lese! :-D
  Ha en fortsatt fin dag
  Stein

  SvarSlet
 14. Jeg er åndeløs!! Tænk, at sådan et sted findes i lille Danmark....

  SvarSlet
 15. Gisp for en fantastisk have - jeg må på Google Earth ;0)
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 16. Hej Claus,
  det er mageløst at nogen tager sig tid og råd til den slags, hurra!
  Jeg kunne desværre ikke komme i aften, håber på en anden mulighed.
  hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 17. Tak for anmeldelsen , hvor spændende og skønt , at vi også har en så vidunderlig have i Danmatk!

  SvarSlet
 18. Tænk at der findes sådan en have i Danmark. Ærgerligt at den ikke engang imellem er åben for publikum. Jeg tror danskerne kunne lære meget af hans havekunst!

  SvarSlet
 19. Tak for en god fortælling og skønne billeder! Ham kendte jeg ikke - men bogen lyder meget spændende.

  skrotbil

  SvarSlet
 20. Har selv en lille have, men at få den til at ende sådan? wow dette er et mesterværk, tak for inspirationen.

  SvarSlet
 21. Da jeg læste lidt om hans liv så faldt jeg over denne her sætning som gjorde indtryk på mig: »Måske er det, når man har levet et liv i en kunstig branche og forført folk til forbrug, at fanden pludselig går i kloster og vil bruge resten af sit liv på at sone sine synder ved at skabe ægte skønhed ud af den ægte natur.« det syntes jeg er dybt og tankevækkende

  SvarSlet
 22. Fantastisk at han har samlet så mange kloge gamle citater om haver, man kan ikke lade være med at føle glæde og lettelse over at læse det, for det føles pludselig "legalt" at skabe sin have til eskapisme, for hvor har man dog brug for et sted hvor sjælen finder balance!

  SvarSlet