Farveglæde!

Forleden var jeg på Great Dixter, den kendte sydengelske have skabt af Christopher Lloyd, der gik bort i 2006.

 

claus20140901_165016

 

Mange elsker haven, og den er da også enestående. Men ...

 

claus20140901_165043 claus20140901_162225

 

Jeg har altid haft det en smule svært ved Christopher Lloyds farve- og plantekonstellationer, som man viderefører efter hans død.

 

claus20140901_165036

 

Krukke-sammensætningen her er i den særegne Christopher Lloyds-stil. Ved ikke rigtigt, hvad jeg synes.

 

claus20140901_165100

 

På den ene side er det ren farveglæde, som man ikke kan lade være med at smile ad. På den anden side virker sammensætningen af planter noget speciel.

 

Hvad synes I?

26 kommentarer:

 1. Det er ikke min stil - hverken det øverste eller nederste billede, jeg kan lidt bedre klare det i et (meget lille) udsnit, som f.eks i anden række th.

  SvarSlet
  Svar
  1. - altså billedet i anden række th. :-)

   Slet
  2. Oj, hvor mærkeligt. Da jeg netop sad og så på billederne, spekulerede jeg på, hvordan jeg skulle skrive, at netop det foto, som du her udpeger, er det eneste som går "hjem" hos mig. Jeg tænker "Kenzo", når jeg ser på det billede, men ikke de andre.

   Slet
 2. Kære Claus.
  Nej, jeg bryder mig ikke rigtigt om denne have. Man får et lidt anstrengt udtryk i ansigtet.
  Den kan slet ikke sammenlignes med den have du besøgte hos Anja Broekhuis i august. Den havde også en masse farver, men dem blev man rigtig glad af at se på.
  Kærlig hilsen Eliane

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  der er lidt for mange farver - ikke min stil.

  God weekend
  Mie

  SvarSlet
 4. Jeg tilslutter mig Lisbeth, det var lige nøjagtig min tanke da jeg så billederne. Den helt pink Dahlia med mørke stængler, og så en snert af gul orange i baggrunden, det billed ser knald godt ud ;-)
  K.Gro

  SvarSlet
 5. Hej Claus!
  Farverne har jeg ikke noget problem med, de stikker lidt krydre og vil ha en til at tage stilling, men selve sammensætningen af formerne bryder jeg mig ikke helt om, det gør det fladt og tamt. Et udtryk med de farver skal i min smag være mere vildt og levende.
  Et er de ord jeg lukker ud, et andet er at få det til at virke i praksis;-)
  Hilsen fra Anette

  Ps har aldrig set haven i virkeligheden

  SvarSlet
 6. Nå vil jeg kommentere for aller første gang, etter å ha lest denne bloggen ganske lenge. Aller først: Tusen takk for fantastiske bilder fra et utall hager fra mange reiser. Nydelige, og inspirerende. Jeg har også lest mange kommentarer, de aller fleste hyller begeistret opp om hva du, Claus, gir uttrykk for hva gjelder smak. Forståelig, den er åpenbart vel fundert og stilsikker. Men nå, altså, blir jeg oppgitt og litt provosert over især hva lesere kommenterer. Fargene skal liksom ikke passe sammen, og det er et flatt uttrykk??? Skal det bare være ton-i-ton-farger i en hage, slik som rosa, fiolett, lilla? Er kombinasjonen gult/orange/rødt/lilla/rosa fy, fy, og forbudt? Liksom ensbetydende med dårlig smak? Se inni en blomst, er ikke mange av disse fargene å gjenfinne i flotte kombinasjoner? For meg ser ikke dette blomstbedet flatt ut i det hele tatt, jeg skulle selv være sjeleglad om jeg hadde klart å skape noe så vakkert. Synes å fornemme en nærmest unison hagesmak, og med det, en fare for å skulle snakke nedsettende om hageutrykk som ikke passer inn i dette vedtatt godkjente konseptet. Håper på større raushet! Smak er forskjell, og naturen selv overgår vår fantasi hva gjelder fargesammensetting. Jeg håper alle beholder sin glede over egen hage og ikke minst sinr frimodigheten til med stolthet å vise den frem! Vennlig hilsen Tine fra Norge

  SvarSlet
 7. Great Dixter er en fantastisk flott hage som jeg besøkte tidligere i år. Da var sammensetningen av blomstene i dette lille hjørnet i hagen noe forskjellig fra nå men fortsatt med de flott glade fargene.
  Synes dette er en flott glad sammensetting av blomster og farger og absolutt ikke platt. Forstår den kan være utfordrende og provoserende for noen, men det er da helt fantastisk at en i en egen have kan sette sammen akkurat det en vil selv uten at andre skal få bestemme om ting er 'riktig' eller 'feil'. Ton i ton blomsterbed med formklipte hekker rundt kan være fint det, men det kan fort også bli veldig kjedelig. Great Dixter er en flott inspirerende hage og om jeg hadde kunnet hadde jeg flyttet inn i morgen. Ha en flott have helg alle sammen med akkurat de blomstene dere liker best selv. Jeg for min del er veldig glad i blåe blomster men siden det ikke er så mange forskjellige av de må jeg spe på med andre flott farger.

  SvarSlet
 8. Nu har jeg aldrig set haven selv, og det indtryk man kan få af en have fra fotos, kan være helt anderledes end det man så har, når man ser en have. Men, æh, er det ikke det man vil kalde "Kenzo" farver ;-)

  SvarSlet
 9. Jeg synes faktisk, at der noget, der fungerer i denne sammensætning. Der er dog flere at blomsterne, som jeg dog aldrig selv ville sætte sammen - om overhovedet have i min egen have, bl.a. den blomst, der både er gul og rød.. Men lige så vel som jeg rigtig godt kan lide tone-i-tone, så kan jeg faktisk også godt lide farveorgiet, som jeg også synes klæder efteråret.

  SvarSlet
 10. Kære Helle - nej Kenzo-farver er det bestemt ikke. Så er der tale om en mere harmonisk toneskala, om end kontrast-rig.

  SvarSlet
 11. Kære Claus

  Hvis det var mig der havde passeret forbi denne opsætning, ville jeg med sikkerhed have følt en stor glæde over at se så mange frodige blomster og farver. Jeg ville have ønsket at jeg selv havde muligheden for at skabe en stor krukkesammensætning.
  Jeg kan godt lide at der er tænkt ud af boksen og man har fulgt sin intuition mere end de klassiske vejledninger om krukkesammensætninger. Og den slags isbrydere er nødvendige hvis der skal ske en udvikling, så på sin vis er jeg glad for opsætningen, men om den fungerer kan jeg ikke bedømme ud fra billederne. Jeg har desværre aldrig set Great Dixter, så jeg vil ikke afgøre det her og nu. Jeg har derfor svært ved at give dig noget svar, selvom jeg gerne ville, når du spørger os ad.

  Tines indlæg sætter tanker i gang i mit sind, så jeg knytter en lille ekstra kommentar:
  Så mange flotte og sunde blomster på en gang ville jeg aldrig blive stødt af, men derfor kan det da godt være at jeg selv (hvis jeg havde muligheden) ville gøre det på en anderledes måde.

  .... Men det er en helt anden sag: hvordan virker inspirationen fra denne blog? Nogle gange bliver man blæst bagover af benovelse og tænker "det vil jeg også" (men ved godt inderst inde at man ikke har evnerne og pengepungen til at føre det ud i livet) andre gange tænker man "det ser sjovt ud, det må jeg øve mig på" (og ved inderst inde godt at man ikke har pladsen til at eksperimentere) andre gange tænker man "det er ikke lige min smag" (og ved inderst inde godt at det makværk det kom ud af årets sommerbed også endte ret smagløst pga. manglende omsorg) eller man tænker "sådan vil jeg aldrig selv gøre, det passer ikke ind hos mig" (og ved inderst inde godt at man heller ikke ville gøre det hvis det passede ind, fordi ens pengepung ikke rækker ....).

  Med rigtig meget at det du viser kan jeg kun tage lidt inspiration hist og her, for jeg kommer aldrig til at bruge så mange kræfter og penge på havedyrkning som alle disse meget velplejede haver har nydt godt af. Derfor er det vel også lidt rigtigt som Tine skriver, at vi egentlig ikke kan tillade os at kritisere, for når alt kommer til alt, så afhænger tingene af smag og behag. Og man kan faktisk godt begejstres af ting man aldrig selv ville eller kan efterligne hos sig selv.

  Men nu spørger Claus os så direkte og så kommer pernippengrynet op i én og man kan altid finde et eller andet som man personligt ville have gjort anderledes. Spørgsmålet er om det giver nogen mening at sige det højt?

  Jeg synes det giver en mening, når du, (Claus), spørger direkte, for du har vel også brug for vores indput. Ud fra de reaktioner der kommer her kan du måske bedre sammensætte de farver og sorter der skal udvælges til Bilka f.eks. Jeg tænker også at langt de flest egentlig godt ved at de skal være glade hvis de kan svinge sig op på bare 15 krukker og at man alligevel aldrig ville kunne matche Great Dixter, men direkte adspurgt overvejer man jo om man ikke lige kan komme med en fornuftig kommentar.

  Jeg vil dog tilføje, at jeg ikke generelt oplever at bloggen er fastlåst i nogen særlige haveprincipper.
  Jeg betragter ikke dette blogunivers som "unison", men der er nogle klare tendenser. Det er der også i musiklisterne, boligindretningen og modetøjet .... Det kan ingen af os gøre sig fri fra og det må vi leve med.

  ... og måske er det lige netop det som Great Dixter er god til at vise: at man kan slippe tøjlerne og gøre sig fri fra de forventninger der er på forhånd ... jeg ved ikke. Jeg kunne godt lide opstillingen fra GD og jeg kan også godt lide Tines indspark. Men jeg kan også godt lide at Claus giver muligheden for at diskutere smagen og at folk siger ærligt hvad de synes om opstillingen, for det er vel den eneste måde man kan bevæge sig lidt væk fra de trends som tit har en tendens til at tage over.

  Mange glade hilsner
  Lisbeth K

  SvarSlet
 12. Meget fint skrevet Tine. Hvad der er god smag og ikke, kan altid diskuteres.
  Det vigtigste er glæden ved at arbejde med blomster og planter i hver vores egen lille have-verden.
  Solhilsner på en dejlig fredag
  Sussie

  SvarSlet
 13. Kære Claus.
  Endnu har jeg ikke haft fornøjelsen af at opleve Great Dixter, men tænker at denne have, som de fleste andre store spektakulære haver i England/Wales, er flotte og inspirerende på hver deres vis.
  Jeg sidder og tænker i mit stille sind, mode!. Tøjstil og mode/smag og behag. Er man ikke det samme menneske om man følger moden eller om man afviger fra den?
  Have! Hvad er trendy lige nu, hvad holder man mest af, hvad lykkedes for én med netop den slags jordbund man nu engang har. Personligt har jeg prøvet at dyrke planter som stortrives i en have på Fyn, men hos mig bliver de et ynkeligt syn. Jeg ryster på hænderne når jeg køber en ´gul´ plante, men blev dén måske alligevel ikke et ´frisk pust´ i krukkeerne og gav det hele et sammenhæng? En overraskelse for mig ... Hvordan er det man siger, alt afhænger af øjnene der ser ...
  ALT hvad der vises her på din blog Claus, er inspirerende, smukt, oftest stilfuldt og gennemført. Jeg elsker dine billeder. Har ikke altid kræfter eller evner, til at anlægge som det viste, men det forhindrer mig ikke i at ´låne´ idéer, tage bits and pieces her og der, og få disse passet ind i min have. Tænker meget ofte, ja, sådan kunne det altså også se ud. Kommer umiddelbart til at tænke på kunst! Har vi ikke alle prøvet at se på et stykke kunst og tænke 1. mill kr. for dét dér?? Og se på det maleri ved siden af, som kun indbragte 250 kr men til genæld ikke kan hamle op med affektionsværdien, som nemt overstiger millionen. Volapyk, næh det synes jeg ikke ... s mag og behag er udefinerbar.
  Om jeg synes om bedet i Great Dixter. Synes det er et festligt og friskt bed, ville nok ha ´ udeladt Kanna´erne og ..... Tja, mangfoldighed og forskellighed bør respekteres, ligesom med mennesker.
  Ønsker dig en herlig weekend. Knusssss og kærlige hilsener, Iris.

  SvarSlet
 14. Levende krukke-arrangement og levende debat!

  Alle har ret til at sige sin mening og her synes jeg ikke sandheden bør være ilde hørt, bare man husker at være konstruktiv i sin kritik. Smag og behag er jo som bekendt forskellig. Her skal ingen dømmes ude pga af uenighed og forskellig smag. Her dømmes alle inde i kraft af haveglæden. Og hvor har Tine evig ret: Vi må alle bevare glæden over egen have/planter og have mod til at vise den frem med højdepunkter og "sorte huller", fordi vi trods alt er 'almindelige' mennesker de fleste af os og har dermed tilhørende 'almindelig' økonomi. Jeg betragter Claus som en kæmpe ressource og inspirator, der ved hvad han vil have, går efter det og lærer mere hen ad vejen, og ikke mindst er han så gavmild at dele med os andre. Bevar haveglæden og tag det ikke så tungt, at vi har forskellig smag. Stå ved dig selv og din have, og vid hvorfor den ser ud som den gør, og lad dig ikke trykke af andres mening, hvis den er anderledes end din. Vores haver ser jeg, som en delvis afspejling af os selv hver især, måske ikke den enkelte plante, men når det kommer til sammensætninger og kompositioner. Jeg øver mig i at stå ved mig selv, mit liv og ikke mindst min have. Det er lige før jeg tænker mere på at få haven, end huset og mig selv, til at præsentere sig bedst muligt, hvis jeg ved der kommer gæster. Relax!

  Hvad haven her angår kender jeg den ikke, og hvis jeg skal sætte et prædikat på arrangementet i sin helhed, må det være en art punk indenfor havebrug. Der er ikke ro for fem flade øre, gang i den på alle tangenter, farver, bladformer og størrelser. En slags provokation måske, eller bare en afspejling af det menneske der skabte opstillingen. Det er interessant hvordan udsnittene er roligere og ligner andre billeder her på bloggen, mens helheden er stikkende, hoppende og i fuld fart, der er hele tiden nye planter at aflæse og få øje på, og sjælen får ikke rist eller ro før det hele er aflæst og sat det ind i hjernens små kasser, på rad og række, og først da kan vi ånde lettet op. Vi er så vant til det tæmmede og rolige udtryk med gentagelse og harmoni, at det kan være svært at bryde sig om denne vildskab. Blikket vandrer hurtigt afsted igen, bedst som man tror det har fundet hvile. Uforstandigt, kunne nogle måske mene, men måske også bare legende og eksperimenterende?

  Farvepalletten er i top på denne årstid. Jeg begynder at kunne følge dig Claus, når du nævner din 'tørst' efter dybe og brændte farver her sidst på sæsonen. Forleden så jeg en kæmpe dahlia i dyb rød farve med et strjef af gult i perfekt varmt solskin, og jeg var betaget som et lille barn. Det var et stærkt berørende syn af vibrerende farve og form. Og det overraskede mig hvordan jeg pludselig brød mig om rød, rød af alle farver. Den er dominerende og dragende. Jeg har meget arbejdet på at få mine bede og krukker til at holde sig indenfor hvid, gul, lys rød og lidt toner af lilla, og synes pludselig at hvide og lyserøde dahliaer er kedelige, hvor skulpturelle de end er. Nu vil jeg hellere, eller måske rettere sagt også have røde, bordoaux, gule og ferskenfarvede! Jeg ændrer mig og dermed også haven, it really will be even nicer next year!

  Bevar haveglæden!
  Hilsen Lene

  SvarSlet
 15. Hei,

  Jeg ser at krukkesammensetningen på mange måter er flott! Stor variasjon både hva farger og former angår, og klart bevisste valg når det gjelder både farger og former - dette er ikke gjort av noen "hvem som helst"!

  Likevel liker jeg den ikke så godt - for meg smeller det litt for mye i akkurat disse fargene - litt for mye
  "fargefyrverkeri"! Og så er det kanskje litt for lite grønt(!!)til å akkompagnere de knalle fargene..? Av bladvekster er det jo så mye sølvfarget og mørkerødt...!

  Dette betyr ikke at jeg ikke liker både rødt, oransje, gul, filolett og mange sterke farger som har vært vist her på bloggen i det siste - jeg har nettopp vært overrasket over hvor mange av dem jeg har kunnet like!

  Men det er intressant dette med fager, jeg kan tydelig merke at det er noe som utvikler seg hele tiden hos meg - noen fargesammensteninger må man rett og slett lære å like, nettopp gjennom å utfordres, slik som her...! Samtidig har man jo en forskjellig smak "på bunnen", som speiler vår personlighet, akkurat som når det gjelder alt annet i ivet - vi er jo ikke like, heller ikke på form og fargefronten:-)

  Hilsen Annette

  SvarSlet
 16. Jeg bryder mig heller ikke rigtig om Lloydstilen. Ikke at jeg ikke bryder mig om farverne, men de er så mættede, at de efter min mening skal bruges med sparsomhed både, hvad sammensætning angår og antal i det hele taget. På min terrasse blomstrer for tiden en stor krukke med Kæmpeverbena lige op ad en krukke med Blomsterkarse i lyst gult (Milkmaid), lys ferskenvarvet, lys orange og nogle få stærk orange, og det ser virkelig godt ud, når jeg selv skal sige det.
  Var det ikke Goethe, som udtrykte noget i retning af, at 'In der Begrenzung zeigt sich der Meister'?
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 17. P.S. til Ødisserne
  Kæmpefint og meget velsrevet indlæg :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, det er jeg glad for at høre!

   Slet
 18. Kenzo-farver - om end ikke min stil!
  Vh
  KL

  SvarSlet
 19. Kære alle,

  Tak for fine kommentarer. Det er sjovt at se, hvor forskellige meningerne er, og at det ligefrem er muligt at komme helt op i det 'røde felt.

  SvarSlet
 20. Ikke farver og former der tiltaler mig

  SvarSlet
 21. Hej Claus.
  Jeg besøgte første gang Great Dixter for ca. 10 siden, det var inden C. Lloyd døde, for han slentrede nemlig rundt i haven. Dengang var jeg ikke videre begejstret, nok fordi haven ikke var en traditionel engelsk have. Nu besøgte jeg den igen i sommers og syntes den var helt fantastisk. Langt bedre end sidst. Jeg kunne slet ikke få armene ned!
  Dramatisk, kaotisk, vovet og som nogle nævner med et touch af Kenzo-stil. Desværre havde vi alt for lidt tid der, men jeg MÅ tilbage næste år. Great Dixter er en fuldkommen utraditionelle engelsk have - efter C. L. arvede haven, var det første han gjorde at grave sin mors engelske roser op! Jeg er ellers ikke til skrappe farvesammensætninger, men her fungere det bare.
  Hvis man skulle komme på de kanter, så besøg den endelig - og med et åbent sind, den er pragtfuld.
  :-) Lotte

  SvarSlet
 22. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet