Jordforbedring

Jeg tror, at mange vil give mig ret i, at det er helt fortryllende skønt med det milde efterår. På den måde kan rigtig meget nås inden vinteren, og så er der det mindre at gøre til foråret

 

20141016_105348

.

I dag har Henry, Preben og Mariann været ved at give hele alleen et lag topdressing bestående af cirka 35 % hestemøg, 55 % velomsat kompost og 10 % groft sand

 

20141016_105326

 

På den måde har løgene fået en ekstra dyne på, og samtidig er der tilført organisk materiale.

 

20141016_105331

 

I løbet af de næste uger vil gartnerne topdresse hele haven, fordi vi har haft stor glæde af jordforbedringen og næringsværdien gennem sæsonen, hvor planterne har været ekstra flotte og kraftige. Vi topdressede nemlig haven tidligere på året.

 

Men man kan altså fint topdresse nu, og blandingen er også utroligt god, hvis man ønsker at jordforbedre.

 

Jeg har fået Bilka til at føre produktet, og jeg synes, at prisen er meget rimelig, fordi den er inklusive transport. 1.000 liter, leveret på adressen koster kr. 1495,- - se her.

 

650 liter koster kr. 1295,- - se her.

 

Jeg ved godt, at man i mange kommuner kan hente gratis kompost, men I skal være opmærksom på, at den er varmebehandlet og uden næringsværdi. Den kompost, jeg anvender, er ikke varmebehandlet, og indeholder derfor næring og masser af regnorme!

 

Salget af topdressingen har været flot, og hvis nogle af jer har prøvet produktet, ville det være hyggeligt, hvis I vil dele jeres erfaring her.

16 kommentarer:

 1. Hej Claus. Det er vist noget godt topdressing. Jeg blev lidt overrasket over, at kommunekompost er uden næringsværdi - det var jeg ikke klar over. Jeg har altid brugt det materiale, men nu kan det da godt være, jeg skal prøve Bilkas topdressing - hmm.

  SvarSlet
 2. jeg vidste kommunekompost er uden synderlig næringsværdi så jeg blander den med hønsegødning,. eller vores egen kompost. det fungerer fint.
  Håber alle er sluppet for det værste regnvejr .
  efterårshilsner Gunvor

  SvarSlet
 3. Det er fristende at bestille sådan et læs ;-D - Jeg vidste ikke det omkring kommunens kompost, lidt skuffende..... -hvis man kan blande den med hønsemøg kan man så også blande den med hestemøg??
  K.Gro

  SvarSlet
 4. Hej Claus
  Jeg har ikke prøvet den, men brugte "din " jord i mine krukker her i sommer, og det var godt for planterne, det vil jeg bestemt gøre igen til næste år :-)
  go efterårsweekend fra Fru Lassen

  SvarSlet
 5. Hej -
  Hvis man topdresser om efteråret, skal man så NPK/hønse gøde om foråret. Hvordan finder man en god balance mellem topdressing og gødning?
  Nogen gode erfaringer ? :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sanne - vi gøder i april og juli. Om man bruger npk eller konventionel gødning, er naturligvis op til én selv. Men jeg kan allerede nu fortælle, at der tl forråret kommer forskellige 'Claus Dalby-gødninger - organiske og konventionelle - som jeg har sammensat i samarbejde med fagfolk, Vender tilbage omkring dette emne i det meget tidlige forår.

   Slet
 6. Ja, her nydes det milde efterår også:-)
  Jeg er i haven, så snart regnen stopper og nyder duftene på denne årstid....og arbejder med vinterklargøringen.

  SvarSlet
 7. Ok...er det rigtigt forstået at man topdresser nu i efteråret, og gøder i april og juli? Min lille have kan ikke rumme 650 eller 1000 kg. af den lækre Claus Dalby topdressing..men hvis nogen herinde vil dele hører jeg meget gerne fra jer :-) (bor i Kbh. NV - kan bruge ca. 200 liter ). Hvis jeg skal købe det der sælges på planteskoler i sække, kan jeg så bruge f.eks. komposteret kogødning..og skal det så blandes op med grus eller andet? Håber nogen kan hjælpe :-)
  Mvh. Iben (en nybegynder) ibenlive.dk

  SvarSlet
 8. Vi topdresser på livet løs og graver et helt bed op for at skabe et engelsk rosenbed. Nyt æbleespalier er det osse blevet til. Vi er så heldige at få en podning af et lokalt æbletræ, Runddelens æble fra Bårse. Indtil videre testes det på Pometet - men altså osse i vores lille have.
  Synes det er en god og tryg fornemmelse, at putte haven med en tyk vinterdyne. Der produceres osse fedtkugler med alskens gode sager - frysetørret melorme, hakket jordnødder, rosiner og solsikkefrø.
  Glæder mig helt utroligt til dine nye gødningsblandinger! Jeg har før hentet mine i Sverige, hvor udvalget og kvaliteten er væsentligt bedre end i Danmark. Hvad sku vi dog gøre uden dig, kære ven?

  SvarSlet
 9. Hej Claus

  efter jeg til foråret havde læst din artikel om topdressing, bestilt jeg en big pack hos Bilka. Og det er sikkert at jeg vil gøre det igen til næste år.
  Planterne havde det rigtig fint i år med den lille vitamin tilskud.

  Jeg undre mig over at du ikke venter til næste år, men lægger det ud nu. Planter går jo snart i vinterhi og får dermed ikke så meget ud af det.

  Dem af jer som ikke har prøvet denne blanding, kan jeg kun anbefale at gøre det.

  Hilsen Mie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mie - stol på, at jeg ved, hvad jeg gør. Næringsstofferne er bundet i komposten og bliver først frigivet, når temperaturen stiger i foråret, og der kommer gang i nedbrydningen igen.

   Slet
  2. se, det er sådanne oplysninger der er guld værd at vide!
   Lene

   Slet
  3. Jeg anede heller ikke at kommunekompost er varmebehandlet. Hvordan forstår jegså heller ikke. Gik her og troede det var pga. høj næringsværdi, at man ikke kunne plante direkte i ren kompost, men det må så være en ikke varmebehandlet, så vidt jeg forstår.

   Slet
 10. Kære Claus.

  Har man jord i hovedet, hvis man synes, at jord kan være lækkert?

  En god gang næringsrig topdressing er da noget af det lækreste. Og så pynter det gevaldigt at give haven vinterdyne på.

  Knus fra Jord I Hovedet? eller blot Jord På Hjernen

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Tante
   Vil det så sige, jeg bare ku ha gået og rystet på hovedet, og dermed sparet ryg og arme. Pokkers osse ;-) Man lærer noget nyt hver dag hahahaha! Stort kæmpe knus

   Slet
 11. Hei Claus

  Ikke rart planten dine strutter av glede med 2x topdressing I året. Jeg bor I Norge og kan ikke benytte meg av Bilka sine produkter. Jeg er derimot heldig og driver med hester så jeg har fri tillgang på hestemøkk. Hva bør jeg gjøre, bør jeg blande opp hestemøkk med feks kompostert kumøkk fra planteskole og sand eller kan jeg ta noe fersk hestemøkk blande med gml kompostert hestemøkk og sand?? til å bruke som topdressing? Har lurt mange ganger også på hva slags vannsystemer du bruker I hagen alleen og krukkene??Det er til stor inspirasjon å følge alle de flotte innleggene og lese de mange bøkene dine. Ha en flott weekend!
  klem Camilla

  SvarSlet