De dejligste dahliaer

I år har jeg bestemt, at jeg vil gå all in på dahliaer i bede og krukker, og derfor har jeg da også valgt et ekstra stort sortiment til Bilka.

 

20140909_110335 - Melody Fanfare

 

Ikke mindre end 60 sorter, og der er rigtig mange spændende.

 

20140909_100204 - Orfeo 20120821_093716 - Thomas A. Edison

 

Nu er dahliaerne – og desuden et stort sortiment af pæonknolde - ude i alle havecentrene, og inden længe kommer de også på nettet.

 

20140901_140654 - Bishop of Auckland 20140909_144030 - Sam Hopkins

 

Jeg vil dog ’advare’ om, at det for nogle af dahliasorterne gælder, at vi kun har kunnet få fat i begrænsede antal, fordi det er nyheder.

 

20120824_053909 - Purple Flame 20120824_053744 . Seduction

 

080808_171019_ - Eveline

 

Jeg kan derfor ikke love, at de er der, når netshoppen åbner op.

 

20140909_095402 - Happy Florart 20120824_055332 - Daisy Duke

 

20140909_100552 - Lady Jill

 

Håber og tror, at de forskellige dahliaer vil tiltale jer.

 

Blandt andet er der en del sorter med mørkt løv og mørke stængler.

 

20140909_100518 - Wine Eyed Jill 20120824_053412 - Zirconia

45 kommentarer:

 1. har været der og har valgt 4 skønne dahliaer som afløser, når forårsløgene i krukkerne er afblomstret... hvor store er hancernecfor blomster i år og er en knold nok til en 28 cm krukke ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej gauner.
   Jo større krukke----jo større planter. En 28 cm krukke er meget lille til en dahlia.
   Alle dahlia blomstrer til sommer og når frosten har svedet toppen, så klipper du den af og gemmer de dyrebare knolde et tørt og frostfrit sted. Næste forår planter du igen knoldene og sådan fremdeles år efter år. Men følg med her på bloggen, Claus Dalby kommer altid med gode råd.
   Mange hilsner fra John og Eliane

   Slet
  2. Kære Eliane - fint svar ...

   Slet
 2. Underbara, underbara dahlior! Vill ha dem allesammans!
  Kram
  Elin

  SvarSlet
 3. Uh, det glæder jeg mig til!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 4. WAS für SCHÖNHEITEN,,,,
  tolle FARBEN
  liebe GRÜßE aus TIROL
  bis bald die BIRGIT

  SvarSlet
 5. Herligt, det glæder jeg mig til. Har ellers holdt en pause med Georginer, men jeg savner dem.
  Hilsen,
  Lis, Ølsted

  SvarSlet
 6. Skønne Dahliaer, jeg kommer ikke lige til BILKA men jeg skal nu ud og købe nogle stykker;-) og noget sneglegift. Jeg gider simpelhen ikke at, de bliver ædt op!
  K.Gro

  SvarSlet
 7. En tur i Bilka er et must. Sikke nogle skønne dahliaer. Jeg udvider også i år :-)

  SvarSlet
 8. Skønne billeder - jeg må dog tilstå, at jeg har "opgivet" dahlia. Det lykkedes ikke i krukkerne - eller jeg blev efter et par år meget træt af, at de lige nåede at stå i knop - og så kom frosten og tog dem i det sene efterår. Så jeg nøjes med at nyde dine dejlige billeder her. Men så kan jeg gøre i pæonknolde i stedet.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Skønne knolde du har valgt til alle os Havetosser. Men må dog advare mine artsfæller om at de hopper som kakerlakker lige op i vognen når man nærmer sig reolerne i Bilka.
  Tænk sig, 30 poser hoppede floks op i min vogn lørdag eftermiddag, efter jeg havde overtalt manden til en tur derud. Jeg skulle bare have et par stykker, da der ligger mange til vinter opbevaring fra de sidste 5 år. (hvis de har overlevet). Da de sidste poser landende i vognen løb manden i fuld firspring ud af butikken, så vi ikke blev overfaldet af flere af disse skønheder, selv om alle de andre skreg at de også ville med.
  Tak for det flotte udvalg du har valgt Claus.

  Rigtig god dag til alle mand.

  Knus herfra det midtfynske, PIa

  SvarSlet
 10. “I wonder your halo doesn’t grow heavy. It must be like wearing a tiara around the clock.” Bilka, brace yourself, for her kommer jeg!
  ELSKER de mørkbladet - det er osse planen at få anskaffet de smukke hvide Hortensiaer med mørke stilke, som du viste her på bloggen. Op mod vores sorte træhus, må det næsten se ud som om de hvide blomster svæver i luften :-)
  Iår er det osse all in på Dahlia - og lathyrus, som jeg har været ved at så lææænge. Det er langt mere forår i min hjerne end udenfor desværre.
  TAK TAK TAK fordi du forkæler os med et sortiment uden lige - det bliver et festfyrværkeri og jeg kan dårlig vente. "An ounce of performance is worth pounds of promises"

  SvarSlet
 11. Dette indlæg har jeg gået og ventet på, siden du viste de skønne billeder fra Holland i efteråret. Jeg må vist planlægge en tur til Bilka en af de nærmeste dage, så jeg kan få nogle af disse dejligheder med hjem i haven. Tak fordi du giver os muligheden!

  SvarSlet
 12. Hej Claus. Det er nogle skønne dahlia. Jeg var forbi Bilka igår kom til at købe nogle stykker og nogle poser frø, man kan ikke lade være,får helt lyst til at komme i haven.mange hilsner Anne-Grete

  SvarSlet
 13. spændende udvalg :) Jeg har allerede set dem i Bilka :)

  SvarSlet
 14. Kære Claus Dahliaby.

  Good news travels fast, - og ligeså snart det var rygtedes, at din dahlia-collection var landet på Bilkas hylder, var der nogle, som fik travlt.

  Iår har vi også valgt at satse stort på dahlia. Og enhver dræbersnegl, der nærmer sig min dyrebare investering, bliver skudt ved daggry. No mercy! Nu går dahliadyrkningen og dræbersneglekrigen for alvor i gang. Dahlia er jo som bekendt efterårshavens tulipaner. De bidrager med et kæmpestort og kærkomment farveboost i en intens, dramatisk og stærk farveskala, som gløder og vibrerer, når sommeren går på hæld og glider over i efterår.

  Iår vil jeg lave skærehave i højbedene, og så håber jeg, at livet i højbedene vil bekomme de farvestrålende juveler vel. Når man ser Sarah Raven`s skærehave i "Venetian palette" farver, er man jo dånefærdig ved synet af hendes dahliadramatik og farveæstetik.

  Iår besluttede jeg mig for, at holde hovedet koldt og have is i maven. Jeg satte mig for, at skrive ned, hvilke Dalbysortiment-dahlia, der skulle hjembringes. Kiggede på webshoppen. Da jeg var færdig med at skrive ned, var der kun 4 dahlia, der ikke var skrevet på ønskelisten. Urealistisk ønsketænkning. Så den gode og sindige forberedelse kuldsejlede.

  Da vi ankom til Bilka, var jeg bestemt ikke noget kønt syn. Hænderne dirrede, mens jeg, - med fråde i mundvigene og vanvidet lysende ud af øjnene, - k-a-s-t-e-d-e
  dahliaposer ned i indkøbsvognen. Uha, adrenalinpumpen var på overarbejde. Isen i maven? Den smeltede straks jeg så Dahliahylderne.

  Det er er et superflot sortiment, du har skaffet hjem, Claus. Giv os endelig nogle gode dahliatips med på vejen, hvis du synes. NU skal den have hele armen. Håber at 2015 bliver et rigtigt dahliaår rundt omkring i de danske haver.

  Knus fra dahliahamsteren  SvarSlet
  Svar
  1. Kære dahliahamsteren. Med det billede du sendte til mig af den kæmpe vognfuld knolde, kan jeg godt se at det ikke var et kønt syn der mødte de andre handlede i Bilka. Tænk sådan en halvgammel kone med flåde om munden og lyn ud af øjnene. Uha Jytte, næste gang bliver du hjemme og sender kun John afsted, Han plejer jo at kan styre sig.
   God dag til jer deroppe.
   Knus Pia

   Slet
  2. Kære Tante Grøn.Som du da kan formulere dig....................er selv lige vendt hjem fra vores Bilka.
   Og der røg også en del af alle de smukke dahlia ned i kurven.
   Glæder mig også rigtig meget til de blomstre.
   Sidste år blomstrede mine dahlia i over 5 måneder.
   Og til Claus..................rigtig flot sortiment du er disket op med.
   Knus til jer begge Jette

   Slet
  3. Tante! Selvom du kun er min havetante, så lyder drt som om vi lider samme symptomer ved blomsterbabyindkøb. Har oplevet at damer (der kun overvejer de 2 poser i deres hænder) nærmest flygter, når jeg kommer marcherende med min tomme vogn, som mål og viljefast, fyldes på sekunder. Jeg er sprinter på Hus og Haves bane - lige ved siden af dig :-)
   Tror vist højbedene må dokumenteres i form af glødende billeder! Hvor bliver det spændende at se din sammensætning!

   Slet
  4. Kære Pia.

   Jeg er IKKE halvgammel. Jeg er HALVUNG:o) John er ikke et hak bedre end mig. Han er nærmest værre.

   Kære Jette.

   Tænk engang.....blomstrende dahlia i 5 måneder. Det er da fantastisk. Og når man elsker at plukke buketter, findes der næsten ikke en mere taknemlig og udholdende blomst. Glæder mig til at se dit knoldflor.

   Kære Cendie.

   Uha...jeg danner spøjse billeder i MIN knold. Jeg ser billeder af os to i Hus og Have...med hver vores indkøbsvogn, race om kap hen til hylderne med billedet af ham den pæne mand fra Århus. Vi må endelig undgå sammenstød og sammenfiltring af indkøbsvogne. Det har vi ikke tid til. Held og lykke med dahliadyrkningen. Vi skal jo gå i klasse sammen iår. I Dalbys Dahliaskole. Håber ikke de andre elever er nogle bøllespirer og rødder.

   Knus til jer alle 3

   Slet
  5. Helle Aagaard, Sydfyn14. februar 2015 kl. 10.27

   Ja du er en fantastisk havepoet ... det er lige hvad du er vores alle sammens søde Tante. Elsker din humor og ordvalg. Er ret sikker på at det gør selveste Claus Dahliaby også ;-)

   knus fra Helle Aagaard, Sydfyn

   Slet
  6. Kære Helle.

   Tusind tak for dine søde ord og din hjertevarme. Det er hyggeligt at være tante til så mange søde havemennesker:o)

   Knus og go` da` på Sy`fyn

   Slet
 15. Når du sådan sameler enmasse forskellige i et indlæg, giver det rigtig god mening med et Tema om Dahliaer i år:-)
  Tak for god inspi....

  SvarSlet
 16. nej nej nej..... kiggede lige på Bilkas webshop og så de skønne pæoner, nu må jeg et smut i Bilka Ålborg for at se om de er kommet på hylderne, var de ikke i mandags da jeg købte Dahlia :)

  SvarSlet
 17. Efter en lang vinterpause indtages Bilka igen....suk, jeg længes efter foråret og alt det grønne.
  Har nogen er jer, der allerede har været forbi Bilka set, om CD-jord også er kommet på hylden?
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia.
   I søndags, i Bilka Odense, var der helt tomt og lukket ud til gården med jord og potter. Sidste år holdt de stejlt på, at der ikke blev solgt jord før 1. marts. Men jeg husker, at der var nogen havecentre, der solgte det et par dage før.
   God jagt.
   Mange hilsner fra Eliane

   Slet
  2. Hej Elaine
   Tak - så må jeg nøjes med jord fra planteskolen.
   Hilsen Pia

   Slet
 18. Kære Claus.
  Hvor er det et pragtfuldt sortiment af dahlia, du har skaffet hjem til Bilka. Alle kan virkelig få deres lyst styret.
  Vi holdt os til 7 stk, da vi har 7 til vinteropbevaring. Det er jo også dyrt med de store krukker, der skal til. Heldigvis er jeg "april-barn" og bor tæt på Bilka.
  Stolze von Berlin og Evelyn fik så rosende omtale sidste sommer, at dem måtte vi bare have.
  Kærlig hilsen John og Eliane

  SvarSlet
 19. A very good selection !
  We're waiting for Bilka in Belgium ;)

  SvarSlet
 20. Hej Claus. Glæder mig til din dahlia skole,jeg har en del, til stor glæde så mange buketter man kan få. Men i krukkerne er jeg ikke så heldig,så det håber jeg bliver bedre til sommer. God dag til jer der ude. Mange hilsner.Anne-Grete

  SvarSlet
 21. Hej Claus. Jeg elsker Dahliaer og har en del. Jeg bliver bare ofte skuffet, når jeg køber nye, for det er langtfra altid, der er den "rigtige" farve i posen. Det er meget irriterende, når man, som jeg, har farveafstemte bede. Det ødelægger altså det hele at få en gul ind, hvor det skulle have været en lilla:-) Hilsen Kirsten

  SvarSlet
 22. Kære Kirsten - synes, du skal prøve at købe mine knolde. Så har du ikke det problem. Man skal vælge sine leverandører med omhu,

  SvarSlet
 23. Hej Claus. Først ros til dig fordi du har fået AZ og Bilka til at forny deres dahliasortiment. Det har vi to gamle dahlieelskere spurgt efter i mange år, men de kendte ikke andre sorter, end de 20-30 forskellige, de har haft de sidste 10 år. Her i Milbakhaven i Vendsyssel har vi dyrket mange georginer, som vi kalder dem, de sidste 12 år. Vi har nu ca. 500 forskellige, har været medlem af Dansk Dahlie Selskab i 14 år. De har i øvrigt - til dem som ikke ved det - en rigtig god facebookgruppe, hvor man kan få alle mulige oplysningen om dahlia dyrkning. Nu til kritikken, hvordan kan du Claus finde på at skrive på georgineposerne at knolden måske ikke blomster første år. Knolde så flotte, som dem du har fundet frem, de vil blomstrer, hvis ikke de gør det, er det fordi de ikke får sol nok. Skygge er nok det største problem i en have, men krukkerne kan man sætte midt i solen. Sol og vand så skal blomsterne komme, kun lidt gødning i krukkerne fra start og så lidt i vandet, når de er i fuld blomst. Mange hilsner fra en der dyrkede Georginer dengang man rynkede på næsen og sagde Tivoli og folk elsker vores mark. Selv Anne Just hentede sine georginer hos os.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helle Aagaard, Sydfyn14. februar 2015 kl. 10.32

   Kære Ulla Milbakhaven

   Jeg har netop konstateret, at min egen far har en utrolig opmærksom og havedygtig kusine :-)..... Jeg er da vist "nødt til" at opleve din have også på et tidspunkt. Når nu jeg flere gange har besøgt Anne Just's have i Hune, mens hun levede, været hos søde Tante Grøn og hyggelige Fru Pedersen og ikke at forglemme vores allesammens... fantastiske Claus Dalby og hans skønne haveparadis.
   Havehilsen fra
   Helle Aagaard, Sydfyn

   Slet
  2. Hej Helle. Tak for de smukke ord. Det ville da være hyggeligt, hvis du kom på besøg, du kunne jo tage din far med. Hvis ikke du allerede har været inde på vores hjemmeside kan du finde den igennem milbakhaven på Facebook eller bare skrive milbakhaven på gogle.Jeg har desværre aldrig været heldig at komme i Claus Dalbys have, men har da besøgt Anne Justs have flere gange, så sent som i sensommeren. Tante Grøn har også fået et besøg + mange andre af de skønne haver, som er rundt om i landet, også flere forskellige i Vendsyssel. Mange hilsner fra Ulla. Hils din far.

   Slet
  3. Helle Aagaard, Sydfyn17. februar 2015 kl. 22.35

   Hej Ulla. Jeg vil da ind på jeres hjemmeside og lure :-) Hvor er det godt med sådanne haveblogs. Tak for invitationen ihvertfald.
   hilsen
   Helle Aagaard, Sydfyn

   Slet
 24. Kære Ulla - da gav du mig godt nok noget af et chok. 'Det kan de umuligt at passe, at der står det på pakningerne,' tænkte jeg. For det er jo teksten til pæoner. Når det gælder dem, kan man nemlig ikke regne med, at de blomstrer første år. Det gør dahliaer selvfølgelig.

  Lige nu kan jeg simpelthen ikke greje, hvad der er sket i kommunikationen mellem det hollandske firma, der producerer pakningerne, og mig. Men der må ikke herske nogen tvivl om, at fejlen alene er min, og det beklager jeg meget. Jeg skal sørge for, at det bliver rettet ved næste leverance.

  Jeg er virkelig ked af dette ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Claus. Jeg forstår så godt at du blev " lidt rundt på gulvet" , som vi siger, men jeg syntes jeg blev nød til at kommentere det og kan da også se, at der er noget, som ikke vidste bedre.
   Jeg havde på det tidspunkt set én i en dahliegruppe på Facebook spørge, hvad man skulle gøre, for at knoldene blomstrede det første år og da jeg så var ved at skrive mine ny indkøbte knolde på min liste, så jeg hvad der stod bag på dine poser. Håber du fik lidt weekend alligevel. Med venlig hilsen Ulla

   Slet
  2. Kære Ulla - i samråd med Bilka er det i dag besluttet, at der ved hver reol bliver sat et skilt op, hvorpå der står, at dahliaerne blomstrer første år.

   Slet
  3. Har netop modtaget nogle af din smukke dahlia knolde via Bilka's netbutik og undrede mig også over teksten, og også over læggedybden 3-4 cm :o) - hvilken dybde vil du foreslå til potter 10 cm - 20 cm eller noget helt andet ??
   Mange hilsner Anita Hanberg

   Slet
  4. Kære Anita - læggedybden er helt korrekt. Dækker du dem mere, tager det for lang tid, inden de kommer frem af jorden.

   Slet
 25. Jeg er meget tæt på at overgive mig til disse blomster..... Min kolonihave er dog ikke indrettet særligt bed-venligt.

  SvarSlet
 26. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 27. Åh såååå vakkert med Dahlia....det skal jeg ihvertfall ha neste år :))

  SvarSlet