Dømt til at lykkes

Hvis der er planter, der er nemme at dyrke – både i krukker og bed – så er det dahliaer.

 

claus20130830_162143

 

claus20130830_185708 claus20090824_100440

 

I år vil jeg som nævnt i går gå all in på dahliaer i både krukker og bede.

 

claus20090824_100019

 

claus20090824_100102

 

Af og til hører jeg, at der er nogle, som ikke kan få dahliaer til at lykkes, og det forstår jeg ganske enkelt ikke.

 

claus20130911_120024

 

Jeg har også besluttet mig for at vise jer, hvordan I lykkes. Jeg garanterer jeg for, at I får succes.

 

claus20130911_115457 claus20100812_150204

 

Det er ret nemt, og når først man knækker koden, vil man have blomster til talrige buketter sommeren igennem.

 

claus20090803_141528

 

Men jeg vil komme med en ”advarsel”: I år vil jeg ikke blot lave tone-i-tone-sammenstillinger, men også mere farveglade i stil med buketten, som jeg viser her. Dette farvebombardement vil få plads foran det nye drivhus.

 

20140905_135129 20140905_140137_01

 

Jeg glæder mig. Hvad med jer?

40 kommentarer:

 1. Skønne billeder af dejlige georginer! Jeg havde aldrig problemer med georginer før i tiden, men i min have er de dræbersneglenes yndlingsmad, og jeg er faktisk ved at opgive kampen ... Men nu håber jeg at du kan give mig ny georgineenergi :-)

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Jo Dahlia skal pryde krukkearrangementerne i år, og især Eveline.
  Glæder mig til fif og gode råd. Tak.
  Knus Iris.

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Skønne, skønne fotos du viser. Alle sammen. Farvebombardement buketten som jeg kan genkende fra din nye, fine, lille bog BLOMSTER i vaser og skåle er også ganske vidunderlig. Jeg har selv revet (alt for) mange dahlia ned fra hylden i år, fordi jeg ikke fik gravet de gamle op i efteråret. Dahlia fristelserne var mange, og selvom der først kommer blomster i højsommeren, står man dér på denne årstid og er blomsterskruk. Så nu sidder jeg her og tænker:

  Hvis der er nogle stakler derude i Haveland, som ikke har knækket koden til bugnende bede og krukker med dahlia i alle faconer og farver, må du da være mandEN, som hjælper. Hvor mange dahlia i hvilke krukker hvornår og hvordan. Jeg sidder f.eks. og stirrer på fotos fra dit dejlige udekøkken, med hvad der godt kunne være Karma Serena og fotoet neden under til højre, med hvad kunne være White Star og tænker: Hvor mange knolde i hvor stor en krukke mon??? For man vil jo så gerne have netop den struttende sundhed og fylde, som man ser på dine billeder. Jeg leverer gerne batterier til såvel kamera som videokamera ;-))

  SvarSlet
 4. hei igjen,

  Jeg synes det er så rart, men jeg har også så lyst til å prøve både litt oransje og gult i bedene mine til sommeren! Kanskje det er noe tiden? Kanskje øyet er blitt mett på bare ton i ton, og lilla, blått, hvitt og rosa?
  Jeg synes buketten din over er meget vakker! Og har også i det siste sett bilder av noen klassiske engelske staudebed og cottage gardens, der gult og oransjetoner også inngår, sammen de de andre nevnte farger. Det har jeg også fått sånn lyst på! (Og er det ikke også ofte slike farger i en blomstereng, eller grøftekant?)

  Det blir spennede å se hva du finner på :-)

  Hilsen Annette

  SvarSlet
 5. Hej Claus

  Jeg går også all in på dahliaer i år. For det er helt fantastisk at have dem i haven; både som snitblomst og i bedene. Det er den mest frodige plante, jeg kender. Jeg havde stor succes med sidste år at give dem et forspring i drivhuset. De blev udplantet, så snart frosten var væk. Og de blev store og flotte - og holdt helt til november, hvor jeg gravede dem op. Glæder mig til at se, hvilke nye sorter jeg skal have i år.

  Mange hilsner
  Anna

  SvarSlet
  Svar
  1. Og jeg er bestemt også til farvebombardementet, når det gælder dahliaer!

   Slet
 6. Jeg glæder mig også. Jeg har en hel kasse fra sidste år, men der bliver nok alligevel plads til mange flere. Dine billeder frister!

  SvarSlet
 7. PS: Jeg holder mig afgjort til tone i tone, selvom farver mixet som ovenfor er flotte.

  SvarSlet
 8. Uha ja da hvor jeg glæder mig, sad netop i går og så på billeder af mine dahlia i kummerne fra sidste år, som også var min debut som dahlia avler, og det var en kæmpe succes:-))))) Men vil nu gerne lige læse med om de fif du har i ærmet, for måske der sniger sig et par stykker ud i bedene.

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Det lyder rigtig rigtig godt, at du vil oprette en dahliaskole her på bloggen iår. Jeg melder mig straks som elev. Jeg er ikke den fødte knold-avler, så jeg glæder mig til at modtage kyndig undervisning fra min knoldguru.

  Jeg er totalt med på hele Kenzo-farvepaletten, Claus. Nu skal vi til at lege med ilden, havde jeg nær sagt. Mit farvesensitive havehjerte vil altid sværge til tone-i-tone, men ens farvepreferencer kan altså godt ændre sig med alderen. (Hørte du det, Nette?)

  I bund og grund handler blomster og have jo om leg med former og farver, så jeg glæder mig meget til at følge din shocking farveleg i gårdmiljøet. Jeg leger med i højbedene herhjemme. Skønt med noget nyt legetøj.

  Får venner fra Viborg på besøg idag......kom til at tænke på, at de kører lige forbi Dahlia.....øh, jeg mener BILKA. Fik jeg nu nok af de mørke dramaqueens? Det er jeg slet ikke så sikker på.

  Morgenkaffeknus og god dag til alle

  SvarSlet
  Svar
  1. Snak for dig selv siger jeg bare! ;-))

   Slet
  2. tror jeg er smittet af dalbytantegrønsygen med indkøb af løg og knolde, dog ikke i så voldsomme mængder (endnu) ender jo med at vi skal et smut til nordmors i både maj og juli :)

   Slet
  3. Tante Grøn og "tante Lilla" (Nette)
   Jeg sprøjter min 5 o'clock Hvid Tempelthe ud og fniser fornøjet. Håber sådan tourbussen bliver en realitet en dag - der er vist grobund for mange grin

   Slet
  4. Gauner, det er en uhelbredelig sygdom, du har fået.......bare så du ved det. Og det lille ord "endnu" er klogt at bruge i sammenhængen med mængden af løg- og knoldindkøb. Håber ikke du bliver skuffet, hvis dahliaerne endnu ikke blomstrer i juli. Det gør roserne så til gengæld :o) :o) <3

   Cendie, jamen det passer perfekt, for så er du jo Tante Brun. Chokoladebrun!:o) :o)
   <3

   Slet
  5. PS: Anton eller Viktor kan være Prik.

   Så mangler vi bare Hr Blå????

   Slet
  6. Tante Grøn og "tante Lilla" (Nette)
   Jeg sprøjter min 5 o'clock Hvid Tempelthe ud og fniser fornøjet. Håber sådan tourbussen bliver en realitet en dag - der er vist grobund for mange grin

   Slet
  7. Åååhhh da...mon ikke vi finder en værdig herre? ;-)
   Jo da! Den titel påtager jeg mig gerne <3 <3

   Slet
  8. Cendie! Hvid tempelthe - jamen det er jo det jeg drikker :-) Hvor morsomt.
   Tror da helt klart det må være Paw der er Hr. Blå ...

   Claus: Jeg tilmelder mig hermed også til dit knold-kursus :-)

   Kærlige hilsner til Claus, tourbussen og alle dem der hænger på - Lisbeth K

   Slet
 10. Kan næsten ikke vente!

  SvarSlet
 11. Super spændende, Claus:-)
  I vores 'park' trænger vi til nogle flere farver tænker jeg og Dahliaer kunne lige være sagen....

  SvarSlet
 12. Min store udfordring i forhold til dahlia er så afgjort også dræbersneglene - ligesom hos Nana. Jeg er ellers meget glad for dahlia, men de slimede bæster æder det hele rub og stub!

  SvarSlet
 13. Skønne, skønne blomster og farver.
  Glæder mig meget til at læse om dine gode råd. Har også haft de samme problemer, som andre her på siden skriver om - dræbersnegle.
  Mange hilsner
  Anne Marie

  SvarSlet
 14. Jeg kan nu bedst lide dine bede i de fine lyse farver. Er ikke så vild med de "brutale" sammensætninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ind imellem skal man også udvikle sig. Men haven foran huset vil stadig blive tone i tone.

   Slet
  2. Hanne, jeg har nu også svært ved at forestille mig, at jeg ikke holdt mig til pastellerne. Derfor kan man selvfølgelig godt nyde pangfarverne hos andre.

   Slet
 15. Glæder mig også. Tak for vidunderlige sommerbilleder, man tror næsten ikke sine egne øjne :-)

  SvarSlet
 16. Jeg er med! Har aldrig været ven med Dahlia, da jeg syntes de virker for kunstige. Men man skal jo udvikle sig, så jeg går med som elev. Håber at jeg husker at grave dem op inden vinter...

  SvarSlet
 17. Jeg er så klar:0)
  Må lige i Bilka et smut...

  SvarSlet
 18. Sikken et fantastisk udvalg du har fundet Claus. Jeg er lige kommet hjem fra dahliaindkøbstur nummer to for jeg havde jo SLET ikke fået købt nok første gang. Især sorterne med mørkt løv glæder jeg mig meget til. Så nu mangler jeg bare lidt Dalbysk pottemuld så er der dømt Kenzosommer på terrassen ;-)

  SvarSlet
 19. ØJ, er de allerede derude på hylderne, disse fristende, fristende skønheder?
  Pulsen stiger drastisk ved tanken. Hvad var det nu budgettet sagde om blomster- og knold indkøb i '15? Åh, hvad var det nu jeg ønskede mig? Er de udsolgt?
  Slå koldt vand i blodet. Alt er godt. Haven bliver skøn igen i år.
  Vi ses i dahlia-skolen!
  Lene

  SvarSlet
 20. er klar på skolebænken..... suger til mig af din og alle de andre skønne bloggeres viden..... mangler lige at købe krukker til knoldene.. meeeen mon jeg når det :)

  SvarSlet
 21. hvor meget kan man egentlig regne med at en knold giver af blomst ? tænker om der skal flere knolde i en 28 cm krukke.....

  SvarSlet
 22. Jeg glæder mig også Claus, og ikke mindst til at se kenzo indtage din have :-) Men det bliver også spændende at følge din Dahlia skole, der er måske noget jeg kan gøre bedre!
  K.Gro

  SvarSlet
 23. Tænk sig, jeg tror, at der er grundlag for undervisning à la "man tager højre hånds tommel- og pegefinger og ......"

  Gad vidst om det samme gælder såning af sommerblomster? Spørger jeg bare. Helt uskyldigt.

  SvarSlet
 24. Hej :-)....jeg melder mig med glæde til din Dahlia skole Claus og siger tak på forhånd. De sidste par år er mine Dahlia blevet nogle ynkelige små nogen med få blomster og jeg kan altså ikke forstå hvorfor, men kan heller ikke undvære Dahlia i min have ....så i år håber jeg det lykkes med din hjælp. Tidlige forårshilsener fra Lene B.A.

  SvarSlet
 25. Har neto købt et par "Thomas Edison" i Bilka, glæææder mig til at se dem i blomst.
  Dahliaelev? Ja tak!

  SvarSlet
 26. Den som bare hadde vært i Danmark nå! Dere har et mye større utvalg og også lavere priser. Koser meg med flotte bilder her så lenge. Skal bestemt ha flere dahlia, men i Norge er nok ikke knollene kommet for salg ennå. Lengter til vår, men ennå er det snø her.

  SvarSlet
 27. Mitt "problem" med Dahlia er at jeg "glemmer" å ta dem inn om høsten. Tror nok jeg skal prøve igjen. Nå når jeg har hageblogg må jeg holde orden i hagesakene! Nydelig med de fargerike bukettene. Jeg er virkelig glad i slike fargeeksplosjoner! Takk for inspirasjonen! Hilsen Anne-Kristin

  SvarSlet