En virkelig skøn staude

En staude, som jeg virkelig holder af, er bjergknopurt, Centaurea montana. Den trives så fint her.

 

claus20140602_072525

 

Den almindelige blå er nok den, jeg holder mest af, men den rosa variant ’Carnea’ er også skøn.

 

claus20140602_074058

 

Kender I den?

19 kommentarer:

 1. Den finns som blå och lila på vår koloni. Ett fel med den är att den sprider sig så väldigt. Annars är den så fin
  Ha en fin fredag
  Meta

  SvarSlet
 2. Her trives den alt for godt...frøsår sig overalt og har den mistænkt for at komme fra små rodstumper når man graver den op.
  men køn er den blå

  SvarSlet
 3. Ja den er skøn med dens fejende kronblade, vores stammer fra en afdød familiemedlem, så tankerne vandre altid til minderne, når den blomster :-), kh Margit

  SvarSlet
 4. Ja, den er fin og meget nem at dyrke.

  SvarSlet
 5. Jeg kender den ikke, men det lyder til, at den ville passe meget godt til min have - så jeg vil skrive den bag øret, hvis jeg "falder" over den på et tidspunkt.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 6. Jeg har ingen erfaring med den, men jeg har lagt mærke til den rundt omkring, sågar set den i skovens grøftekant. Grovillighed er et stort plus synes jeg, den får helt sikkert en chance her ved lejlighed!
  Haven kalder.
  Lene

  SvarSlet
 7. Hej Claus.Det er bare en fin blomst der lyser dejligt op i vores haver.....................og den er meget let at have med at gøre.
  Klipper den ned ligeså snart den er afblomstret ..............og så kommer den bare igen.
  God dag knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette - vi klipper den også helt i bund efter blomstring. Så er der ikke problemer med selvsåning, som én nævner ovenfor. Og ja, så kommer den igen. Kh Claus

   Slet
 8. Det kan du tro - vi kaldte den for blommeblomst, fordi duften minder mig om modne mirabeller. Jeg har et stykke tid jagtet den mørke variant. Har den hvide, blå og lilla. Og så findes der en hvid med lilla midte osse. Skøn blomst, som her spreder sig som ukrudt :-)

  SvarSlet
 9. Jeg har den i hvid, indkøbt hos Camillia Plum OG den mørke variant, som jeg købte til havefestival hos Kjeld Slot for nogle år siden. Synes ikke mine spreder sig som ukrudt, men ville ønske, at de gjorde :o)

  SvarSlet
 10. Ih, ja, den kender jeg. En klar yndling :-)
  Blå er min favorit, men som Cendie er jeg også lidt lun på den mørke variant. Jeg havde ikke held med at opstøve dem sidste år, men i år krydser jeg fingre, for jeg har på fornemmelsen at det gå godt an i mit lille bed.

  Kh. Lisbeth K, der drager på weekend og ønsker alle på bloggen en god én :-)

  SvarSlet
 11. Hej Claus,
  Jeg har et spørgsmål der er lidt udenfor kontekst:
  Du skriver i et af dine tidligere indlæg om at du har knækket koden for at blomsterne afløser hinanden gennem sæsonen i et bed. I hvilken af dine skønne bøger skriver du om dette?

  Venlig hilsen Sara, som ikke har knækket koden endnu��

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Sara, den bog her jeg endnu ikke fået skrevet. den bliver stor, for det er et noget komplekst emne, som jeg har arbejdet på gennem tyve år. Men bogen kommer en dag, og titlen er fastlagt. Den kommer til at hedde 'Selskabsplanter'.

   Slet
 12. Her i vores have,trives den også godt. Den er allerede i fuldt vigør. Så snart den er færdig, klipper jeg den ned og den kommer straks igen. Også fin i buketter. Go weekend i haverne
  Lise

  SvarSlet
 13. Kender den godt. Jeg har den blå, blå ligesom kornblomsten. Den er nem at have med at gøre, op med dem, hvor de ikke skal være, og god i buketter :-). God weekend til alle, og ud og nyd det dejlige vejr, de lover det bliver godt. VH. Carina

  SvarSlet
 14. Husker dens vidunderlige duft fra barndomshaven. :-). Kh Tina

  SvarSlet
 15. Jeg er også meget glad for knopurten, og den sprede sig glad og gerne til hele haven her, mens det i min tidligere have var svært at få den til at komme ordenligt i vækst. så måse er den ikke lige nem alle steder? Det undrer mig dog, at der ikke er andre der skrive om dens tilbøjelighed til meldug, - eller det er måske kun er hos mig? Jeg skærer selvfølgelig den ramte plante ned straks men måske kan det forebygges...? Gode råd modtages gerne.

  SvarSlet
 16. Jeg så den mørkelilla/sorte i en engelsk hage i fjor. Den føyk inn på min må-ha-liste gitt! Virkelig vakker. Heldigvis så har Tommy og Kenneth (Gardenliving) en som heter ’Black Sprite’, den ser rimelig lik ut den jeg så, så den skal jeg ha når sesongen er i gang.

  SvarSlet
 17. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet