Sensommerens tulipaner

Jeg er mener, at det er Tante Grøn, der er kommet med denne fine sammenligning. Men hun siger, at det er mig. Det er nu også ligegyldigt, hvem der har sagt det. Men faktum er, at dahliaer på samme måde som tulipanerne i foråret belønner med smukke farveklatter hen på sæsonen.

 

Hidtil har jeg mest dyrket dahliaer i krukker, men i år skal de også ud i bedene. Det glæder jeg mig til.

 

20150310_122942

 

Jeg håber og tror på, at jeg hen over sæsonen kan komme med nogle brugbare tips til, hvordan man får ekstra meget ud af dahliaer, men jeg begynder med det helt basale, nemlig forspiring af knoldene.

 

claus20150310_122759

 

Når vi forspirer dahliaerne, er det selvfølgelig for at give dem et forspring. Lægger vi knoldene direkte i bedene, bliver de ikke til noget, fordi konkurrencen fra omkringstående planter er alt for stor.

 

De vil totalt overskygges af de fremspirende planter, og det er fatalt. For dahliaer er i den grad solelskende. Skygge klarer de ikke. Tænk på, at de oprindeligt kommer fra Mexico.

 

claus20150310_123229_2 claus20150310_123156

 

Mariann har hentet alle vore knolde frem fra sidebygningen, hvor de vinteren igennem har stået ved fem-ti grader. Ikke for varmt og ikke for koldt.

 

20150310_122612

 

I efteråret blev de spulet fri for muld og tørret, inden de blev lagt i kasser side ved side. Enkelte er begyndt at fremvise små spirer. Ja, nu er det forår!

 

claus20150310_122816

 

Flere af knoldene kan fint deles; faktisk kan dahliaknolde blive så store, at det går ud over blomstringen.

 

claus20150310_122841

 

Når man deler knoldene, er det vigtigt, at der følger mindst ét stængelstykke med. Det er garanti for spiringsdygtighed.

 

claus20150310_123058 claus20150310_123140

 

Mariann potter op i så små potter som muligt, fordi det derved er nemmere at få planterne ’skruet’ ned i staudebedene, når tid er. Og det vil nok sige i første halvdel af maj.

 

Det er vigtigt ikke at presse mulden for meget sammen omkring knolden. Bank potten mod bordet nogle gange, så muldden af sig selv falder på plads. Det øverste af knolden skal blot dækkes med omkring en centimeter muld.

 

Vi planter (selvfølgelig) i ’Claus Dalby krukkemuld’ med langtidsvirkende gødning, men det står jeg naturligvis frit for, hvad I vælger. Blot er det vigtigt at huske, at dahliaer kræver en del næring for at udvikles optimalt.

 

claus20150310_122501

 

Mulden vandes igennem, men det er vigtigt, at knoldene ikke står og sopper.

 

Her er vi så heldige at have mulighed for at forspire knoldene i drivhus, men i mangel af dette, kan man begynde inde. Når det grønne efter nogle uger viser sig over jorden, flyttes planterne udenfor i dagtimerne.

 

Jeg ved godt, at der stadig vil komme en del nattefrost. Er det blot en to-tre minusgrader, gør de ingen skade i drivhuset.

 

Bliver det koldere, kan man dække med bobleplast eller lignende.

23 kommentarer:

 1. Hej Claus. Tak for et inspirerende indlæg med mange gode tips. Det er jo lige til at gå til. Jeg vidste ikke, at for store knolde kan gå udover blomstringen, så skal jeg i hvert fald have delt nogle stykker i år!

  SvarSlet
 2. Tusind tak Claus - håber på flere aådanne indlæg om hvordan man praktisk gør ting...måake en dag en lille bog om hvordan du planter i lag. Jeg har næsten alle dine bøger....men....ville gerne vide mere om det. Glæder mig meget til romantiske haver udkommer :-)
  Hilsen fra Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Charlotte - når den bog kommer en dag, bliver den rigtig stor bog, for det er et omfattende emne, hvis jeg skal hele vejen rundt.

   Slet
  2. Hej Charlotte, Indtil Claus en dag får lavet sin "selskabsbog", kan du anskaffe dig en af de første bøger, han skrev. Nemlig Den levende have som giver mange skønne tips. Jeg ved, at det er en havebibel for mange haveentusiaster, og den blev genoptrykt sidste år i stort format. Hvis ikke du har den, vil jeg foreslå, at den kommer øverst på din ønskeseddel ;-)

   Slet
 3. Hej Claus!
  1000 tak for vejledningen, i dag må blive dagen hvor jeg får plantet mine knolde i potter.
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
 4. Kære Claus.
  Tak for en fin vejledning. Skal vi også plante i potter først, når vi skal have dem i krukker? Vi plejer at plante dem direkte i krukkerne. Vi vidste heller ikke, at knoldene skulle deles. Så er det derfor, at vores "gamle" knolde ikke gav ret meget sidste år. Kærlig hilsen og god dag, John og Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane - det er fint nok at lægge dem direkte i krukkerne. Jeg har også gjort det nogle år, men har bare ikke plads til dem i drivhuset. Derfor giver jeg dem et forspring.

   Husk blot at dække med ganske lidt muld - også i krukker.

   Slet
 5. Hej Claus. Tak for fin vejledning.Nu vil jeg prøve at sætte alle mine knolde idag i Potter. Jeg regner med at man kan plante direkte i krukker dem man vil have der,jeg har aldrig haft så meget held med dem i krukker , så nu skal det prøves, de er altid kommet fint ude i bedene. God dag. Hilsen Anne-Grete

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anne Grete . ja, du kan fint plante direkte i krukker. Det er også fint at lægge knoldene direkte i bedene. Det er nok de færreste steder, der er så tæt bevoksede som her.

   Slet
 6. Kære Claus.

  Tænk, at sådan nogle lidet skjønne knolde, kan blive til så megen skønhed. Tusind tak for lektionen i Dalbys Dahliaskole. Hvor er det hyggeligt at se din dygtige Mariann.

  Rigtig dejlig dahliadag til alle mine skolekammerater

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Tante Grøn! God Dahliadag også til dig.

   Slet
 7. Kære Claus,
  Men hvad med sneglene ...? Uanset hvor meget Ferramol, jeg drysser, foretrækker min koloni af snegle, især de små med huse, klart dahlia og frøkenhatte. Og så er skønheden svær at få øje på. Er der et hemmeligt middel a la en mild opløsning af et eller andet, som snegle ikke kan li - eller andre hemmeligheder ...?
  Bh.
  Eva

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg vender tilbage til det med sneglene i morgen.

   Slet
 8. Hold da op der lærte jeg noget nyt - de har nu også kommet fint de få jeg har haft plantet direkte i jorden - men så prøver jeg noget nyt - jeg skal nu bare ha dem i krukker i år 👍

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Tusind tak for den fine beskrivelse af hvordan det lykkedes med dahliaer.

  Jeg kan nu se et af problemerne med dyrkning af dem, og det er, at de ikke har været til forspiring først.
  Er det en fordel, at komme krukkemuld i plantehullet, så der rigtig kan komme gang i dem?

  Der er et andet problem, sneglene, og her venter jeg spændt på, hvad du har at fortælle om det.

  Mange hilsner
  Anne Marie

  SvarSlet
 10. Kære Claus
  Hvor er det dejligt at du er tilbage med praktiske tips, det er så skønt med disse vejledninger!
  Mange hilsner Nicolai

  SvarSlet
 11. Kære Claus

  Tak for dahlia fif. Jeg troede, at jo større knold jo flere blomster. Men sådan er det åbenbart ikke. Jeg har altid kun haft dahlia i krukker, for der er alt optaget i bedene. Jeg spekulerer også på, om ikke udviklingen af planterne går hurtigere, når de bliver startet op i små potter. Lige som med de sommerblomster man sår. Nå, lige meget, for jeg må starte dem op i mit lille havehus, og der er ikke plads til de store krukker. Eller er de mon mellemstore? ;-)

  SvarSlet
 12. Kære Claus.Tak for gode råd ang.dahlia.Har lige sat 15 dahlia til forspiring i plastpotter.............godt nok lidt større end dem du viser.Håber det er OK?
  Havde en meget stor og flot hvid som stod i et bed...................men har ikke delt knoldene.
  Men måske skal jeg tage den op og dele den?
  Glæder mig rigtig meget til at se dem alle blomstre i både bedene og krukkerne.
  Kærlig hilsen Jette.....................som skal en tur i Bilka i morgen efter CD jord og gødning.

  SvarSlet
 13. Dejlig Dahliainspiration - jeg venter nok 14 dages tid med at starte mine Dahlia, men den får fuld skrue I år.
  hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 14. Kære Claus
  Dejligt at være i skole hos dig :-)
  Jeg venter også lige et par uger, da det ikke er muligt at have krukkerne inde i stuen ;-) Jeg overvejer hvor der er mest sol og hvor jeg bedst får dem placeret ...

  Morsomt at du og tante er uenige om hvis udtryk det er. Jeg forbinder det med denne blog, men det udelukker jo hverken den ene eller anden af jer. Tror jeg tilskriver det dig, under alle omstændigheder er det så sandt som det er sagt. Man kan hverken springe sensommerens skønheder over, ej heller tulipaner eller engelske roser ... Sæsonernes vekslen gør det hele ekstra godt at vente på.

  Kærlige hilsener
  Lisbeth K

  SvarSlet
 15. Tusind tak for de gode råd - jeg går i gang i weekenden!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 16. Okay Claus, så er der vel kun en vej frem, men jeg må trække den lidt. Jeg tror nemlig ikke min vicevært er helt så glad for mine Agapanthus som i forvejen står ude på opgangen. ;-)
  K.gro

  SvarSlet
 17. Så har jeg pottet op! Dygtiiiig...
  Jeg kunne tydeligt se, hvilke knolde der stortrivedes sidste år, nemlig dem i krukker. Knolde, der stod i min fede lerjord, var halvrådne og med tynde stængler.
  Jeg har lavet en koldbænk til dem, håber det også giver en slags forspring? Så er jeg nemlig fri for at hærde dem, som hvis de kom indefra varmen.
  Ihvertfald glæder jeg mig nu meget til resultatet.
  Hilsen Lene

  SvarSlet