Hvorfor er danske haver så kedelige?

Ja, nu er jeg godt klar over, at jeg sikkert får ørerne i maskinen med det spørgsmål. Det er der så ikke noget at gøre ved.

 

20150407_114403

 

20150407_112356 20150407_113309

 

20150407_112342

 

Men overskriften er et af de spørgsmål, jeg ofte stiller mig selv, når jeg kører rundt og ser alle disse skønne haver i udlandet.

 

20150407_112840

 

Hvorfor er vi ikke bedre til at designe vore haver? Vi er trods alt en design-nation. Og før i tiden havde vi nogle af Europas bedste landskabsdesignere.

 

20150407_111155

 

20150407_111235 20150407_112903

 

Med design mener jeg ikke, at det behøver at være så formklippet som her, for det skal jo også passe til boligen.

 

20150407_114511

 

20150407_111055 20150407_111028

 

Men prøv alligevel at kigge på billederne og se, hvor meget de forskellige hække og niveaforskelle giver til haven.

 

Svenskerne er milevidt foran os. De har forstået, at haver også handler om form og struktur. Og det har slet ikke noget med havernes størrelse eller ejernes pengepung.

 

 

20150407_112126

 

Det handler i langt højre grad om kreativitet og visioner. Hvorfor er der så langt mellem snapsene?

 

20150407_114445

 

Nu har jeg gennem godt og vel fem år vist mange skønne haver fra Nordeuropa her på bloggen og endnu længere tid i mine bøger, og jeg tænker af og til på, om nogen mon tager nogle af ideerne til sig: Planter indre hække, skaber niveforskelle og indfører nogle grafiske elementer.

 

20150407_112226

 

Hvorfor er vi ikke lidt større i slaget. Har det noget med janteloven at gøre?

 

20150407_111802

 

Jeg vil endnu en gang gerne slå fast, at det ikke handler om penge. Man kan f.eks. klunse gamle cementfliser eller etablere hække af mindre planter, der ikke koster det store.

 

20150407_111414

 

Haven her er skabt gennem godt og vel tredive år af et hollandsk ægtepar, og det er virkelig godt eksempel på, hvad man kan skabe på en bar mark omkring et gammel landhus.

 

20150407_113538

 

Parret hedder Anky og Arnout Dwarshuis, og jeg kan fortælle, at haven er på omkring tre tusind kvadratmeter. Der findes hundredvis af haver i samme kaliber som denne i Holland og ligeså i Sverige.

 

20150407_111722

 

Forestiller mig, at dette indlæg nok skal få nogle op af stolene. Bare skyd løs.

 

20150407_113429

 

For al tydeligheds skyld gentager jeg lige spørsmålet: Hvorfor er danske haver så kedelige?

 

20150407_114000

64 kommentarer:

 1. Oj jeg tror kjære du har blitt galen:):):) Danmark har jo mange drømmehaver, jeg og min venninne drømmer og misunner dere i danmark for deres haver og gartnerier:) Klart det finnes mye flott i sverige og andre land også, men her i Norge derimot.... Kanskje er det slik at man blir blind på det som finnes i eget land??? Nå planlegger jeg en tur til garden party hos tante grøn, gleder meg vilt til ny tur til danmark:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Den mest fantastiske, private, smukke, romantiske og stilfulde have, jeg kender, ligger i Norge ..... i den sørlandske skærgård hos min søster. Den ligger oven på urfjeldet på en af småøerne, og det er helt utroligt, hvordan hun har udnyttet de store niveauforskelle i klipperne i havens design, og hvor dygtig hun er med planter, som trives på det udfordrende sted. Men der er også andre smukke haver i Sørlandet - dog ingen over og ingen ved siden af søster Hannes have.
   Man kunne naturligvis få den mistanke, at jeg er forudindtaget, men haven er lidt af et tillægsstykke, når sommergæsterne indfinder sig på øen ..... jo, jo! Norge kan også.
   I det hele taget elsker jeg Norge,
   så ha' det godt deroppe
   Jytte
   www.danishknitdesign.com

   Slet
  2. Kære Jytte - har du lyst, må du meget gerne sende mig nogle billeder fra din søsters have. Jeg er på udkig efter gode norske haver til min bog om nordiske haver.

   Slet
  3. Norske haver er ny klippede, men ikke den passion for haver som vi har, har arbejdet deroppe som gartner i otte år. Tror det er fordi de skal forholde sig til deres hytte-have og hus-have. Bliver lidt kedeligt uden at skulle generalisere. Hollandske haver er små men fyldt med herligheder.

   Slet
 2. Jeg vil give dig ret Claus, der findes frygtelig mange kedelige haver i Danmark, især sten og grusgravene, som jeg kalder det. Det er lige som den generation efter mine forældre og min generation i halvtredserne, lige som helt har "glemt" glæden ved en have. Men jeg indrømmer også, at jeg selv været der, men arbejde og børn tog min tid og da de ligesom fløj fra reden, blev der plads til den kreativitet som jeg altid har indholdt og sprang med begge ben ud i haven for alvor for ca 5 år siden. Der kan faktisk ske meget på 5 år og det er kun at prøve sig frem efter tid og pengepung. Selvfølgelig er der noget som man må lave om undervejs, fordi man har "kvajet" sig, men hvad så, den erfaring rigere. Så jeg syntes også at der skal mange flere ud i haven og har faktisk en fornemmelse af at det er på vej. Så go for it, alle I skønne mennesker derude :-), kh Margit

  SvarSlet
 3. Jeg smiler lidt af Lindas kommentar oven over, hvor er det sødt sagt:-)
  Jeg forstår heller ikke hvorfor mange danske haver er så kedelige, men jeg støder ofte på kommentarer om at det skal være nemt at holde, at man hader hadearbejde og det bare skal være nemt at holde, og det tror folk så kun kan lade sig gøre ved nærmest ikke at have andet end græs med klatrestativ og trampolin, en indkørsel og en terrasse. Mange vil hellere bruge fritiden på sport af en slags frem for at nyde livet i deres haver.
  Når folk ser min have siger de ofte - "jamen det tager jo tid at holde". Selvom jeg ikke synes at det er slemt. Men mine forudsætninger er selvfølgelig anderledes, for jeg elsker at gå i haven. Det føles ikke som arbejde selvom jeg er godt klar over at jeg både slæber og forbrænder.
  Når det er sagt så vil jeg tilføje at der findes områder hvor standarden er rigtig høj - igår var jeg i Holte og der så så smukt ud ved husene. Det synes jeg også når jeg kører til Charlottenlund. Men i mit eget nabolag i Bagsværd er her langt imellem snapsene, desværre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth, næste gang du kommer til Charlottenlund må du meget gerne udpege disse interessante haver. Og vi taler ikke om Brands Have :-)

   Slet
  2. Nette og Lisbeth - jeg vil gerne med på havebesigtelse :-)
   Jeg cyklede fra Søborg Hovedgade 6 og til Aldershvile - du har ret Lisbeth! Der er ikke meget andet end beton, skærver og trampoliner i haverne.

   Slet
 4. ja.. jeg gloede nu også lidt, søde Claus..
  du har selv udgivet et par bøger af slagsen om hemmelige haver, og jeg ved, hvor der findes.., og tante Grøns have og og..
  Kjeld Sloth har gjort rede for ideer rundt omkring fra samt egen have.. Havefolket har gang i masser af nye ting..

  Et problem kan være, at folk nu om dage flytter meget og ikke når at "vokse ind i haven"..
  Man får efterhånden en fornemmelse af, hvad der kan gro og lykkes, når man har haft det i hænderne i flere år..
  Selv muntrer jeg mig med min lille parcel; har sat buksbom omkring et lille bed med roser og stauder.. Fået anlagt en havedam og forsøger at nå frem overalt..
  Det er ikke blevet godt endnu.. men jeg nyder processerne og kører på.

  Det handler vel om folks forskellige præferencer og kræfter i en travl hverdag?
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 5. Kære Claus.
  Spørgsmålet er et godt spørgsmål. Og er danske haver mere kedelige end andre haver i andre lande. Tja.. Jeg tror egentlig ikke at der findes kedelige haver, men der findes mange haver som er enkle, altså græsplæner, enkelte bede som består at nogle af de mest almindelige buske og nogle enkelte stauder. Indehaveren af haven er måske til det enkle og ofte også meget let at holde. Græsset skal klippes en til to gange om ugen, og der skal måske krattes i jorden, hvis denne ikke er dækket af flis eller små sten. Jeg tror at man indretter sin have efter hvor megen tid man vil bruge i haven. Hvis man både skal passe job, børn og forskellige fritidsinteresser, forsøger man ofte at skabe sig en hverdag der er let og overkommelig. Jeg er 50 år og jeg kan se at min egen med tiden har udviklet sig over de 23 år jeg har haft min have. Fra at den skulle kunne børn, gynger, fodboldspil, teltplads m.m. så har den udviklet sig til min have, mit lille univers, hvor jeg stresser af, skaber forskellige ting, som nogen vil måske synes ikke er passende, men udfra mit er der en plan med galskaben. Så jeg tænker at haver udvikler sig alt efter interesse, og hvad man ser sin have som. Et sted hvor der er en græsplæne eller et sted hvor man giver og får mange gange tilbage, både i forhold det fysiske men sandelige også på det mentale område.
  Og så er det bare sådan at vi alle sammen har en tendens til at synes at græsset er meget mere grønt på den anden side at hegnet (grænsen).
  Og iøvrigt findes der ikke dumme spørgsmål, men kun dumme svar. Stil endelig flere spørgsmål :-)
  Kh. Kirsten

  SvarSlet
 6. Kære Claus
  Det spørgsmål har jeg også tit stillet mig selv - og andre. Noget af forklaringen , tror jeg, ligger i manglende viden om havebrug. Vi, der er vokset op i 60'erne og 70'erne, er vokset op med en holdning til haven som et rekreationssted. Konen var kommet ud på arbejdsmarkedet og frugt, grønsager og blomster kunne købes i supermarkedet. Dermed forsvandt nytteværdien og således også viden, for den var ikke længere nødvendig. Der er heller ikke mange, der kan strikke, hækle, kniple og gimpe, for alt kan købes færdigt til små priser. Desuden foretrækker mange at sidde foran en skærm og lade sig passivt underholde. Man skal med andre ord være aktivt interesseret for at passe sin have. Det er ikke længere en viden, som alle har "på lager". Og med manglende viden - manglende kreativitet.
  Mvh.
  Inge

  SvarSlet
 7. Fordi passionen mangler! I hvert fald rigtig mange steder.... Først i de senere år er mange begyndt at få øjnene op for alt det herlige man kan med en have. Og måske skal danskerne bare lave haver på en anden måde end vores naboer i Sverige, England og Tyskland. Vi har - som du skriver - et godt øje for design og arkitektur også. Så det skal nok komme ... På vores helt egen måde. Jeg tror på det :-)

  Og så giver du jo i øvrigt så megen god inspiration og viden fra dig herinde, så det skulle da være utroligt hvis ikke du får smittet en halv nation! Så bliv endelig ved med det :-)

  Kh og forårsfornemmelser fra
  en havepassionist i Skanderborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, nu må jeg bede om mine himmelblå, kære Lone! Det kan godt være passionen mangler i mange danske haver, ligesom den gør i hollandske, engelske og andre "eksotiske" haver. Men at sige at det er først er i de senere år at mange er begyndt at få øjnene op for haveherligheder.... der må jeg altså lige sætte foden ned og spærre øjnene op! Jeg er 57 år og mine forældre samt flere af deres årgange, ELSKEDE deres have og brugte meget tid til både pryd- og nyttehave samt drivhuse. Her tænker jeg både i alm. parceller og de store landbohaver. Måske de ikke lavede tone-i-tone og plantede buksbom i snorlige rækker, men her er det jo at det grimme ord (i mine ører) havetrend, kommer ind i billedet. Stilen har ændret sig og ja, vi bruger haven på en lidt anden måde, men det er altså ikke denne generation der har opfundet havepassionen.... tænker jeg!
   Forleden sad og så dette års "Årets dejligste have" på TV2 Fri, og netop der tænkte jeg: Hvor findes der mange smukke steder rundt om i Danmark, som vi ikke kender til og som ikke kan spottes fra vejen. Og hurra for det og mon ikke det er urealistisk at tro at alle hopper med på havepassionen. Der er sikkert også nogen der syntes jeg har en rigtig kedelig og kønsløs bil, meeeen det lokker vist ikke mere bilpassion ud af mig!!
   Undskyld Lone! Nu fik jeg "øffet" en hel masse i dit indlæg, håber du tilgiver mig. Og så vil jeg spare på pladsen længere nede...
   Masser af grønne-passionerede-og- måske-småkedelige-hilsner fra fru friis ;o)

   Slet
  2. Beklager fru Friis, men jeg er med Lone. Og hvorfor nu det? Jo. Jeg bor, som du ved, i et villakvarter nord for dronningens stad. Jeg har, bortset fra de sidste par år, haft hund hele mit liv. Og i den forbindelse har jeg trasket rundt på store mængder veje her i kvarteret, og kan berette, at jeg i skrivende stund kun kan komme i tanke om 2 haver inden for en radius af flere km, som ser en smule interessante ud. En hel del villaer her ligger tilbagetrukket på grunden, så det er ikke altid blot forhaver, jeg kan se. Her hvor jeg bor (i lejlighed), er der 48 små bitte kolonihaveagtige parceller bag ved ejendommen, og vi er kun 3, som gør noget særligt ud af vores haver. Og det er en høj % sammenlignet med de omkringliggende villaer. Jeg har to brødre, som begge har haver. Og de er AFGJORT ikke spændende. Jeg kigger ikke efter specielle "stilarter", når jeg kigger over hækken. Min smag er bred.

   Slet
 8. Fordi vi har så travlt med at gå op i os selv. Du kan ikke dyrke fitness 4 gange om ugen, løbe maraton og cykle landet rundt, hvis du vil skabe sådanne haver. Det handler vel om prioritering og det som lige er oppe i tiden. Jeg tror da, du inspirerer mange. Vi henter meget inspiration ved at læse med på alle de fine haveblogs og glæder os til at få styr på vores gamle stationshave. Det kommer med tiden - år for år og ti-turs kortet til fitness bruger vi i haven.

  SvarSlet
 9. Hej Claus, og herligt indlæg!
  Hmmmm, min have har været kedelig, græs og træer, hvorfor det blev sådan ja det kan undre mig i dag, jeg var sprunget på den minimalistiske vogn. Som jeg kan se andre også har gjort.

  Hertil følger en kendetegnende historie.

  Mens jeg anlægger min/vores have efter mit hjerte, frodig og uhøjtidelig, nedlægger et hold af vores naboer mere eller mindre deres, alt skal være let, så de sætter grønne bølgende plastkanter op langs det smalle bed op af huset(gys og gru), for der skal være lidt blomster trods alt, og de fylder så meget bark på at planterne må kæmpe sig vej op igennem;-) Andre blomstrende bede flytter til mig eller bliver kasseret

  Nå da da, vil lige sige at jeg holder utrolig meget af naboerne, og de er mine veninder bare så det er sat på plads. De begynder at se hvad det er jeg render og laver her på vores matrikel, og de begejstres, stille og roligt i takt med det vokser op.

  Den anden dag var jeg med den ene af dem på planteskolen for at købe hæk, for derefter at plante den hjemme hos dem. I det var der nogle spirea der skulle flyttes, og hun ville vide hvor jeg mente de ville være gode, og om jeg ville designe deres have, jeg kom med et par forslag, og de blev afvist pure, for så var det ikke så let at slå græsset;-))))

  Jeg gik hjem igen og kunne ikke lade være med at berette dette til familien, for lur mig nu kommer der flere planter igen i deres have, for at høre hvor meget den ene af dem nyder at rende der med røven i land, ja så er det uundgåeligt, og jeg havde ret, i weekenden var jeg der igen og 5 nye blomstrende buske var kommet til;-)

  Min fornemmelse er som Margits, mange flere er på vej ud i haverne, for der er meget andet end skønhed ved at arbejde med fingrene i mulden.

  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
 10. Jeg giver dig ret, Claus. Når man kører rundt i Holland er der mange velholdte, seværdige haver og langt mellem de haveejere, der ikke gør noget ud af haven. Det er lige det modsatte i DK, her er langt mellem de velholdte haver. Det er trist og lidt pinligt.
  Vh Lene Nyk F

  SvarSlet
 11. Haver bliver desværre nedprioriteret. Kan ikke forstå folk ikke har et havebudget i samme stil med et husbudget når man bygger nyt. Husene kan være store og prangende men så er der ikke overskud til mere end en hæk og græs når huset står færdig. Hvis man nu brugte 100000 kr mindre på køkkener og badeværelser og gav dem til f.eks en anlægsgartner ville helhedsindtrykket stige 100%. Det har vist altid været billigere at gøre tingene rigtigt første gang...
  Men dine bøger og blog har ikke været forgæves! Fornemmer vi er mange som prøver at få vores haver opgraderet til lidt mere end græs og hække og til dette er dine billeder og kommentarer fra "den store verden" uundværlige.

  SvarSlet
 12. Hej Claus. Ja det er et godt spørgsmål du stiller der. Jo du har til dels ret at der er mange, noget kedelig haver og en stykke mellem de spændende haver. Nogle har, tror jeg, givet en del af svaret, at gennem tiden er haven ligesom blevet glemt som nytte have m.m. men jeg tror også det så småt er begyndt at vende den anden vej. Der er kommet mere om haver i tv´et især på TV Fri som sender en del have programmer, især lige for tiden, også har du med din blog også været med til at vende billedet og i dag er der mange andre private som også har fået en have blog, så jeg tror og håber at det er ved at vende med have interessen. Der er jo mange som siger at det skal være nemt og når man så får snakket med dem og fortælle om hvordan de kan lave deres have, så det ikke bare er hæk og græs og det faktisk kan være nemmere end bare en græs plæne, så mærker jeg som regl en interesse i folk, for mange kan godt se at bare en hæk og græs ikke er så spændende. Der findes mange planter som giver god bunddækken, så der ikke skal holde ukrudt væk, og mange flotte buske som får blomstre, så folk kan få en nem have som er lidt spændende. Jeg står selv for at skal overtage en stor have efter min mor, og den er lavet som en stor landbrugshave, hvor der er meget store åben areal, men forandring er begyndt og jeg får den rum delt lidt mere blandt andet efter inspiration fra din blog og andres haver om at dele haven op. Det kunne være fedt om vi en dag fik en nyt design på haven som er dansk og ikke kun fandt inspiration fra andre lande om hvordan en have skal se ud. Så du og andre påvirker udviklingen her hjemme, men det tager tid, så forsæt endelig dit have arbejde, så vi kan få endnu flere flotte haver i Danmark.

  SvarSlet
 13. Jeg elsker mangfoldighed og forskellighed - nogen er dygtige og engagerede i en ting, andre i andre ting - vi må hver især berige vort liv med det, vi har glæde af. Det er godt, vi er forskellige, synes jeg - vi prioriterer forskelligt og dermed har området omkring vore huse også forskellige udtryk. Det kan godt være, at det ser kedeligt ud, men til gengæld ser der jo fantastisk ud andre steder, det kommer jo helt an på øjnene, som ser. Det vigtigste må være, at vi trives med vore liv - og der er jo ingen tvivl om, at vi, som tilbringer meget tid i haven og prioriterer den, gør det, fordi vi har lyst - og sådan skal det være. Jeg glæder mig i den grad over, når jeg ser en smuk have - én med sjæl og engagement - fordi det er udtryk for ejerens passion. Der må da gerne være tænkt over designet, og noget frydes og inspireres jeg mere af end andet, men i bund og grund er det ikke det vigtigste - det vigtigste for mig er glæden! Kedelig eller ej.....

  SvarSlet
  Svar
  1. Hei igjen,

   Ja, interessant spørsmål! Og det får meg til å tenke, hva da med oss her i Norge...? Her er det jo mye verre... Vi har vel rett og slett ikke noen særlig kultur for hagekunst; vi var bønder, fiskere, og vi har alltid hatt så stor plass– og dessuten har vi alltid dyrket den ville naturen – som vi jo ha masse av! Med unntak av enkelte store hageanlegg, selvfølgelig, på store gårder, gods eller slott. Så vi nordmenn synes nok dere dansker har veldig flott hager:-)

   Men det endrer seg i riktig retning nå, kan man merke, man har fått øynene opp for uterom også hos oss, endel bruker hagedesignere når de anlegger hagen. Men jeg har fortstatt inntrykk av at hagen skal være lettstelt, de fleste vil kun ha blomster i potter, ikke i bed(for da må man luke!)!
   Vi har jo også et vanskeligere klima i Norge enn våre naboland(Sverge og Danmark), men det er egentlig ingen unnskyldning! I tillegg er vi jo så rike(ikke alle, men mange..), veldig mange har hytter som de reiser til, både vinter og sommer, og har ikke tid til å være hjemme å stelle i hagen..
   Men først og fremst tror jeg det skyldes manglende kultur – for det er heller ikke alltid så arbeidskrevende å ha en ganske fin hage, som mange tror. Bare å formklippe noen busker og hekker ville jo gjøre underverker hos mange! Det handler mer opp kunnskap og estetisk interesse, som jo veldig mange har, men til nå har den liksom ikke vært gjeldende for hagen...! Men, jeg tror det er på vei:-)) Ikke minst takket være din inspirerende hageblogg, og bøker, og mange andres! Og vi er jo hele tiden under sterk påvirkning fra kontinentet, både hva klær, mat, og alt annet angår, så påvirkning fra hagekunsten kommer nok etter!

   Hilsen Annette(Oslo)

   Slet
 14. jeg er sgu' enig med dig !!! mange danske haver er røvkedelige, desværre har en stor del af den danske befolkning den opfattelse at en Weber grill er en del af den danske "havekunst" - dælme sygt....
  Vi var på ferie i Holland for et par år siden og jeg havde samme opfattelse som dig :)

  SvarSlet
 15. Hold da op for et spørgsmål. Har du virkelig ret? Jeg er ikke helt sikker. Jeg tror, der findes mange spændende og anderledes haver også i Danmark. Du har da selv vist mange af dem frem. At der også findes mange, som gerne vil havene nemme haver, er helt rigtigt, men det har nok noget med familiemønsteret at gøre. Jeg er sikker på, at der er lige så mange kedelige haver i de lande du besøger. Så mit svar til dig er, at du ikke har ret. Fortsat god tur, jeg glæder mig til at se dine fantastiske havebilleder fra udlandet. Hilsen Lise

  SvarSlet
 16. Du har ret, alt for mange ned prioritere haven og bruger alle pengene på huset og dyre havemøbler m.m. Men det hele hænger jo sammen og bliver først rigtig flot når huset og haven passer sammen.
  Et par træer og buske sat de rigtige steder og hække til at give struktur i haven gør en kæmpe forskel. Det tog desværre mig selv en del år inden jeg forstod hvor vigtig det er med struktur og inddeling af haven. De første år er man mere interesseret i blomsterbede og deres sammensætning.
  Jeg tror vi går mod" lysere tider" og folk er ved at få øjnene op for havernes værdier.
  Det er altid meget inspirerede og lærerigt at følge dig og dine reportager fra udlandet.
  Fortsat god tur
  Helle Bolgen

  SvarSlet
 17. Du får ikke ørerne i maskinen her - slet ikke. Jeg stiller ofte mig selv det samme spørgsmål. Jeg bor i et område, hvor folk har betalt *BIB' ud af bukserne for deres huse og haver. Husene får den store omgang, men haverne. Både i forhold til huse og haver, må vi desværre konstatere, at penge og SMAG langt fra hænger sammen. Hold nu lige op, det er en skandale som folk hakker træer over på midtten og i øvrigt forsømmer deres haver her.

  SvarSlet
 18. Hej Claus,
  Jeg synes i høj grad du har ret. Vi danskere er delt op i have-mennesker og ikke-have-mennesker. De førstnævnte har set mulighederne og elsker deres haver. De sidstnævnte har købt en grund, som de ser som lidt af et problem. De løser det med græsplæne eller granitskærver. Jeg tænker, at der er mange forhaver - og parcelhushaver, som kunne blive til SÅ meget skønt og give SÅ meget glæde til ejerne - hvis blot de ville være åbne for det. Jeg tror, de fleste forestiller sig, at det vil kræve enormt meget af dem at få en skøn have. Det kræver også noget - men måske ikke så meget, som folk tror. Det behøver ikke være så svært. Du og alle os andre haveelskere skal inspirere fortsat og lade skønheden vokse i de danske haver:-)

  SvarSlet
 19. Hej Claus - ja det er et godt spørgsmål - for mit eget vedkommende - har jeg ikke haft tid før vore børn blev store nok - men jeg kan godt se at det at ha have er en ting der udvikler sig - jeg kan se at der også skal lidt rumopdeling til hos mig selv - og så tror jeg at enten er man til have eller ej og jeg kan ikke lave så mange forskellige højde forskellige i min lille have - tror ikke naboen syntes det er sjovt hvis taressen blev så høj så jeg ku nikke over tekoppen - til ham - men det ku da blive fornøjeligt at skåle over snapsen :-) - men nu glæder jeg mig til at Romantiske Haver kommer - der ved jeg at der ligger stor inspiration til mig - og så tror jeg vi har haft en hel generation af at haven bare sku være praktisk fordi vi bruger mega meget tid på at arbejde - nå men der er nok mange meninger omkring det emne - men ha en fortsat god tur rundt - glæder mig til flere indslag kh Anita

  SvarSlet
 20. Hmm nu er alt jo relativt. Det må jo være op til folk selv om deres haver er "kedelige". Har man den have man kan li´ og er glad for, så er det vel ikke op til os andre at dømme om haven er kedelig. Og ikke alle kan se eller er i stand til at gøre haven til mere end som så og det er vel også OK. Vi gør meget ud at vores have og syntes, den er skøn, som den er, om den er kedelig for andre er jeg sådan set ligeglad med, jeg elsker min have, som den er. Det vigtigste må da være, at haveejeren er glad for sin have :) ikke om andre er det. Mange glade havehilsner

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Anonym, Jeg har på fornemmelsen, at dette indlæg handler om, hvorfor folk ikke indretter deres haver. Det har vist ikke noget med hverken stil eller smag at gøre, men derimod den holdning, at mange (måske ikke dig) synes, at deres have er skøn, fordi den er nem at holde. Ikke nødvendigvis fordi de synes, at den er pæn. Jo mindre tid de bruger på at holde haven - jo gladere er de for haven.

   Slet
 21. Tre bud fra en Hollænder der bor i Denmark:

  1. En hollandsk familie har mere tid til havearbejde end en dansk familie har. I en almindelig hollandsk familie arbejder manden fultid og kvinden i deltid. Desuden har de fleste familier rengøringshjælp.
  2. I Holland er planter billigere, af bedre kvalitet og assortimentet større. Delvis fordi mange planter bliver produceret derned, men jeg tror at Danmarks beliggenhed imellem to markeder med en barsker klima end det danske (nord-Tyskland og Sverige) desværre også spiller en rolle. Vi bliver glemt.
  3. Den store fornyelse i havedesign i halvfemserne og nullerne: de naturalistiske stil (Piet Oudolf, Beth Chatto, Hermannshof), kom ikke rigtigt igennem i Danmark. Den blev ignoreret af mediaerne og de vigtigste danske TV gartnere (Søren Ryge, Camilla Plum og dig). Denne nye mode har resulteret i en eksplosion af staude-assortimentet i Holland, Tyskland og Storbrittannien.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror ved gud jeg flytter til Holland. ;)

   kh
   Eva Sandner Gravesen
   aka evigglade.blogspot.com

   Slet
  2. Ja, og jeg flytter med!
   Lene

   Slet
 22. Kære Claus

  Selvom jeg bør være forsigtig med at sukke, for det er naturligvis lettere at brokke sig når man ikke selv har nogen have, så kommer alligevel et pip herfra ... Jeg har også sukket over de trøstesløse forhaver med granitflis og måske lidt græs, garneret med herregårdssten. Når man så gerne selv ville have råd til et hus og en have, så bliver jeg helt forarget af at se på de haver hvor folk slet ikke viser deres egen jord nogen form for ære. Jeg kan ikke forstå hvorfor de vil have et hus med en have, når det eneste de gør med den, er at fylde den med grus og græs. Ikke engang et træ eller et par potter med blomster.

  Det handler ikke om tid eller penge, men udelukkende om prioritering. Og der forstår jeg ikke at man ikke værdsætter det gode man har. Og hvorfor mon? Jeg har desværre flere gange set ældre huse med etablerede haver blive overtaget af unge familier, hvorefter de nedlægger hele forhaven og fylder op med enten grus eller græs. Vel at mærke forhaver med mindre bede der i høj grad "passede sig selv" med forårsløg og stauder. Det er på mode at nedlægge velanlagte haver og i de nybyggede kvarterer vælger man samme konforme og identitetsløse havemodel.

  Jeg tror det handler om at mange danskere er så vant til at stirre sig blinde på det funktionelle og det ryddelige indvendige i huset, og så bliver haven let for nusset og rodet. Der kan jo opstå visne blade når man har planter i haven, den slags roder i manges øjne.

  Min forældres have er ældre og de har med omhu tyndet i træerne, men nægter at fælde alt, selvom deres naboer presser urimeligt hårdt på. Nogle kan finde på at sige at de synes haven ser overfyldt og rodet ud. Det skyldes måske de indre hække de har? Overfyldt? Nej! Problemet med de kedelige haver er netop at de folk der har dem er så emsige med at alle andre også skal have det ryddeligt. Og det er faktisk ikke til at holde ud at høre på. Det er helt urimeligt at mine forældre skal modtage brok fra deres naboer fordi de har en flot have med mange staudebede.

  Her i boligblokkene hvor jeg bor er der opstået den samme tendens blandt "gartnerne". De klipper alt ned til 20-30 cm højde, med den forklaring at det er moderne, og så kan man se "at der bliver gjort noget ved tingene" og så "ser det ordentligt ud". Det har den konsekvens at der ikke er læ og ingen steder at sidde privat. Da vores børn var små havde de huler rundt omkring i buskadserne, men det kan de små børn i dag ikke, for der er ikke nogen højde tilbage at gemme sig i. Stedets "gartnere" påstår hårdnakket at det er sådan flertallet vil have det og nægter at lade noget vokse op og give liv til området. Det skal jo følge med tiden og være moderne.

  Tusind tak til dig Claus, fordi du fører fanen så højt. Jeg er sikker på det med tiden nok skal hjælpe og vende bøtten. Der er desværre for mange der vælger græsset og granitskærverne fordi det er moderne, men det kan ikke være pga. tiden. Tænk på hvor timers græsplæneklipning der ligger i de haver. Det tager uendeligt langt tid hele sommerhalvåret.
  Det er en stor misforståelse, med de haver hvor intet må gro og alt der i forvejen er, bliver ryddet af vejen til fordel for noget der minder om en ørken. Det er hverken kønt eller funktionelt og slet ikke tidssparende. Jeg håber meget at folk vågner op og accepterer at der skal ske noget andet, hvis der skal være liv og hyggeligt i villakvartererne.

  Konformitet er noget så trættende og jeg ville ønske at flere turde at gøre som de havde lyst frem for at kopiere flertallet og det der tilsyneladende er moderne. Jeg har intet imod haver i helt almindelig målestok med en trampolin og et middelmådigt engagement. Jeg har heller intet imod ukrudt eller en hæk der bliver klippet sent på året, bare man kan se at der er respekt for planterne og jorden man ejer.

  Kærlige hilsner
  Lisbeth K

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth K, da jeg læste din kommentar igennem, kom jeg flere gange til at tænke på Finn Søeborgs bøger, som jeg læste i mine teenage år. Han ramte, om nogen, plet når han beskrev visse dele af samfundets hang til konformitet. Hvis du vil have et godt grin, kan hans bøger anbefales :-)

   Slet
  2. Hej Nette

   Tak for anbefalingen, et godt grin er lige hvad jeg trænger til :-)
   Jeg skriver mig det bag øret.

   Bedste hilsener, Lisbeth K

   Slet
 23. Hej Claus,
  Tænk, hvor er det spændende at læse de mange kommentarer her ovenfor!
  Selv tror jeg nu at det grundlæggende hænger sådan sammen, at flertallet af danske haver er kedelige fordi flertallet af danskerne ER kedelige!
  Faktisk så kedelige, at mange allerhelst ligger på sofaen hver aften, hygger med chips og tv-serier i weekenden, dyrker enten mere eller mindre aktive hobbies (langt væk fra haven) eller er sammen med venner og familie. Og det er vel i grunden OK.
  Det danske velfærdssamfund er en glimrende sovepude hvor man hverken behøver tage stilling, arbejde hårdt eller for den sags skyld interessere sig for noget som helst. Måske lige bortset fra Vild med Dans og Xfactor! Men det er en helt anden snak...
  Kh Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg oplever nu hverken vores samfund som en sovepude eller vores befolkning som kedelig.

   Men jeg tror at folk er forsigtige med at bryde med flertallets normer og de føler sig mere trygge ved at holde sig til trenden (og det konforme). Det er ikke det samme som at de nødvendigvis er kedelige - tværtimod er min erfaring at der ulmer meget under overfladen, men de fleste afstår fra at tage springet.

   Mht. til sofaen, så er det nok et udtryk for at de fleste folk faktisk er i sving dagen lang og netop arbejder hårdt. Det er helt i orden at slappe af, faktisk er det et problem i vores samfund at folk ikke tager sig tid til at genoplade (stressfaktoren er stigende!).

   Bedste hilsner
   Lisbeth K

   Slet
  2. At det danske velfærdssamfund lige pludselig skal blandes ind i kedelige haver er da godt lidt af et spring. Jeg lever i det danske samfund ( født og opvokset hvis det skulle have en betydning for dig ) og kan overhovedet ikke genkende det du skriver. At du skriver at danskerne er kedelige fordi deres haver er kedelige er godt nok .... Min mor er kedelig, hun bruger al hendes tid på hendes have og den er kedelig. Min øvrige familie er om sig og interesserer sig for mange ting og foretager sig mange ting, men have interesser dem ikke og deres haver er kedelige. At vælge at prioriterer er da netop at tage stilling og mange ligger sgu da på sofaen netop fordi de har arbejdet hårdt hele dagen.

   Charlotte

   Slet
 24. Et flott innlegg--jeg tror vi trenger mer almen opplysning om planter og stell--flere gode have programmer på TV--det ønsker jeg meg--jeg sluker dine bilder og prøver så godt jeg kan å etterligne litt her nord i Norge med forskjellige planter. Gode tv-programmer med bilder av flotte haver innimellom ville gi oss et puff tror jeg.

  SvarSlet
 25. Jeg kan kun give dig ret! Tænker at mange danskere prioriterer nemhed i haven fremfor frodighed.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 26. Hej Claus, Ihhhh hvor jeg altså elsker når du kommer med disse ærlige betragtninger. Og jeg er enig med Mathias Emil, de fleste danskere er helt vildt kedelige. Jeg vil dog også påstå at mange er alt alt alt for tunge i bagen, det hele skal være hokus krokus parat og low maintenance, ellers gider de ikke. Det er faenme sørgeligt - og grimt. Men når først de har fået fyldt indkørslen med de hæslige granit skærver, ja så er alt håb jo ude og alle havedrømme kvalt, det er jo umuligt at matche med noget som helst hyggeligt eller charmerende. Mange, mange hilsner fra Trine B

  SvarSlet
 27. Hej Claus. Jeg må også give dig ret, jeg tror også mange synes, det skal være nemt. Når jeg ser programmet Årets dejligste have på TV2Fri, synes jeg dog, at haverne er ret fantastiske. Når man er i haveblogland og på facebook så tror jeg, din inspiration er stor for mange. Jeg kan huske, da du startede med at blogge, så beskrev du mange spændende planter lige fra starten af og det tror jeg har beriget rigtig mange og jeg tror også der er kommet endnu mere gang i frø-indkøb på nettet og frøsåning generelt. Jeg må skrive under på, at jeg er én af dem.

  SvarSlet
 28. Kære alle - tak for mangeartede kommentarer. Jeg vil stadig arbejde for, at danske haver ikke alene bliver mere plante- og blomsterrige, men også mere veldesignede. Jeg mener stadig, at der er langt igen ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender en del haver som er smukt udformet og elsket af dem det bor det, her i KBH området. Jeg har de sidste ugers tid haft overskydende planter til salg og oplevet hos de nye husejere en interesse og vilje til at skabe noget skønt. Men det er det indenomhus der bliver prioriteret først. Når det er på plads vil de gerne i gang med have. Det tror jeg skyldes blandt andet haveprogrammet, reklamer samt alle de tiltag Claus Dalby er med til. Alt hjælper, det ville da være vidunderligt hvis vi kunne blive ligeså gode som englænderne, mht havekultur.

   Slet
 29. Hej Claus. Mit nabo hus er solgt ,Ser de har revet alt op intet tilbage, For 33 år siden var der en ældre dame med en meget pæn have.. Hører de kun skal have græs og hæk. Heldigvis er min plantet til og lavet om mange gange når der kommer nye ideer ,Har næsten ingen græs tilbage. Hilsen Gurli

  SvarSlet
 30. Tja...fordi regeringen desværre ikke har sat afgift på granitskærver endnu ;0) eller måske har det noget med status at gøre, en spændende og kreativ have er ikke rigtig noget der tæller i forhold til dobbeltcarporte, biler og andre materielle goder.
  Man skal nok være lidt nørdet for at sætte pris på nedgravet guld i form af løg og knolde og ja, mange mennesker prioriterer ikke haven særlig højt. Derfor må jeg virkelig rose dig og alle de andre bloggere, der inspirerer mig og bekræfter mig i, at jeg ikke er helt alene i haven!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 31. Sikke dog et spørgsmål. Det havde jeg ikke ventet. Der tog du fusen på mig… og dog…

  Man finder det, man leder efter.

  På min egen færd gennem haveland leder jeg hverken efter skønne planter, grafiske elementer eller storslåede visioner. Jeg leder efter liv der leves, efter glimt af tilværelse der stilles til rådighed gennem ord og billeder. Følelser, sanser, meninger, statements. Mennesket bag.

  Til tider er der så uendeligt lidt at komme efter i de danske haver. Dårligt håndværk. Det der så så godt ud hos naboen. Form og farve fra en fremmed tid. Hus-bed-græs-bed-diagonalen. Ting overalt. Jem & Fix har kronede dage.

  Til tider er der lige så uendeligt lidt at komme efter i blogland. Dilettantisk poesi. Stilleben med skrammel jeg aldrig ville eje. Amatørfotografering. Manisk dekorationstrang. Mere stilleben. Buket nummer syv-tusind-et-eller-andet.

  Men man finder det, man leder efter. Rørende historier. Glæden ved at give. Sympatiske handlinger. Varme. God energi til hverdagens sysler.

  Og det man ikke lige regnede med at opleve. Triste skæbner. Hårde valg. Ligegyldighed. Svigt. Afmagt.

  Mennesker med historier. I haverne og på nettet.

  Og dermed tilbage til fusen. Hvorfor ser danske haver ikke ud som de forventes at se ud… undskyld… hvorfor er danske haver så kedelige?

  Æstetik er ikke et spørgsmål om god eller dårlig smag. Man finder det, man leder efter.

  Mvh Claus Hørlyck

  SvarSlet
  Svar
  1. He-he.... Hvor var det dog et interessant og tankevækkende svar. Tak for det Claus H. :o)

   Slet
  2. Hvor er det sandt det du skriver Claus Hørlyck og mennesker med historie er nok netop essensen i haverne :)
   Mvh Charlotte

   Slet
 32. God aften Claus,
  jeg har også rejst meget og set mange smukke haver lige rundt om os i udlandet.
  Danskere går mere op i deres hjem og indretning end i deres haver tror jeg.
  Til gengæld har mange i udlandet smukke haveanlæg men lidt kedelige hjem.
  I Danmark bruger vi meget tid i hjemmet og i udlandet bruger de meget tid ude, ikke bare i haven men også på caféer, inns osv. Der møder de hinanden og er sociale, de samles ikke så ofte hjemme i deres huse.
  Tror det er der der hunden ligger begravet. Eller noget af den :-)

  Aften hilsner.

  SvarSlet
 33. Jeg er helt enig. Der er dog rigtig mange flotte haver i DK, men der er godt nok også mange kedelig. Jeg hører tit folk sige, det er for besværligt, vi skal bare have græs, så ungerne kan spille fodbold. Men børnene gider alså ikke altid spille fodbold, de vil også lege gemmeleg, lave forhindringsbaner og plukke spislige ting i haven, så hvorfor ikke hjælpe dem med kreativiteten og plant nogle flere ting i haven.

  Heidi

  SvarSlet
 34. Kære Claus

  Sikke en masse dejlige forslag til svar og meninger! Det meste er blevet sagt.

  Det har naturligvis noget med travlhed i hverdagen at gøre. Prioriteringer. Man fylder tiden med det, man synes er vigtigt. Men det har muligvis også noget at gøre med uvidenhed, som intet har med smag og stil at gøre. Det hjælper heller ikke på tingene, at mange haveprogrammer handler om, hvordan du laver en have på én dag. Danmarks dejligste have er en undtagelse, og selvom jeg ikke bryder mig om, at der gives "karakter" til forskellige haver og stilarter, er det da spændende at se, hvor forskelligt folk indretter sig ude.

  Noget skyldes højst sandsynligt også uvidenhed og stagneret kreativitet. Jeg selv havde i nogle år svært ved at finde ud af, hvordan jeg fik overført det billede, jeg havde inden i hovedet til haven. Og jeg må blankt indrømme, at denne blog og dine bøger har en stor del af æren for, at jeg "så lyset". Ikke fordi min have skulle ligne din. Men glæden for planter og viden om hvordan man "bruger" dem, har været vigtige for min haveglæde. Jeg tror, at mange gerne ville have en mere "spændende" have, hvis blot det ikke krævede, at de skulle gøre en indsats og bruge tiden på det. Sidste sommer kom en god veninde til middag hos mig i haven. Vi plejer at blive oppe i min lejlighed. Da hun kom ind ad havelågen, sagde hun: "Hold da op hvor er her dejligt (lang pause mens hun måbede). Det må kræve en masse arbejde. Så forstår jeg bedre, at du altid er i haven. Godt det ikke er mig!" Med andre ord. Hun kunne lide haven, men gad ikke selv bruge tid på sin egen have. Hun har masser af tid men prioriterer anderledes. Jeg har nogle gode venner, som netop har brugt en mindre formue på at lave nogle ting om i deres have. De hidkaldte mig for at hjælpe med valg af forskellige planter og elementer. Da jeg spurgte om, hvad de gerne ville opnå, var svaret - ja gæt en gang - at det skulle være nemt at holde.

  Jeg er sådan set ligeglad med, om andre kan lide min have. Bare jeg selv kan. Jeg går efter stemning. Ikke design. Sorry.

  SvarSlet
 35. " ved jorden at blive, det tjener os bedst" det praktiske og jordnære er en del af vores arv. For efterhånden nogle år siden sendte TV en Søren Ryge Petersen udsendelse om haver i et nybygget kvarter i Rønde nord for Aarhus (Østergårdsparken). Dyre huse dengang men resten af parcellen? Her var ingen visioner, ingen tanker om de kvaliteter der kan tilføres der kan skabe paradiser. En del af bygherrerne havde brugt rigtig mange penge på stenanlæg ( ok - husene ligger på skråninger) men hvor uinspirerende og fantasiløst. IMO. hilsen fra mit lokale paradis i Hellebæk - Kirsten Buna

  SvarSlet
 36. Jeg er vokset op i hos forældre som i et lille samfund langsomt byggede en lille plantehandel på benene. har gennem alle årene set at det med haver handler om passion. Har du den bruger du uendelig tid og resourcer. sparer op både, tid og penge hvis muligheden overhovedet er der.
  Har selv altid interresseret mig for haven og har også en fantastisk have liggende i hjernen. Virkeligheden har det bare med at overhale indenom. børn med udfordringer, job, hus. ja og så brug for at koble af . helt og aldeles. Jeg har store planer om at få haven indrettet så den både er interressant og forholdsvis nem. Denne udfordring har mange og vi ved jo ikke hvad der foregår i de enkelte hjem. måske bruges der uendelig mange kræfter på frivilligt arbejde. mennesker som stiller op både omkring vores børn og unge samt alle vores små samfund, som i dag dårligt hænger sammen uden der ligges temmelig mange kræfter i. Måske er der kronisk sygdom. eller der bruges uanede mængder af tid og penge på alle mulige andre hobbies.
  Ja jeg undrer mig også når jeg ser forsømte og kedelige haver men det handler jo mere om mine referencer end om noget andet.
  Jeg kommer i rigtig mange forskellige hjem og mangfoldigheden i vores lille land er helt fantastisk når man giver sig selv muligheden for at se den.
  Haver er kun en del af denne mangfoldighed som vi skylder os selv at se.
  Hilsen fra en som ELSKER haver men også respekterer andres valg.
  Kirsten Henriksen

  SvarSlet
 37. Fordi de fleste danske haver er forsøg på at kopiere andre haver, og kopier er altid grimme og sjælsforladte. Mette.

  SvarSlet
 38. Aahh, den påstand skulle liige vendes engang.
  Men, jo der er mange kedelige haver i Danmark, men der er osse mange med sjæl, ikke nodvendigvis smukke og designet, men med en god stemning.
  Jeg har altid sagt at man har have som man har interesse, tid, kræfter og penge til. Men jeg har aldrig kunnet begribe hvorfor nogle folk køber hus med en have, og så plastrer haven til med fliser og granitskærver. De ku da ha købt en lejlighed, så havde de sluppet for haven. Det ville næsten ha været bedre at de bare lod haven gro vildt til i stedet for.
  Men sådan er vi så forskellige!!!!!
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 39. Claus Dalby, du har ret. Forhaver med granitskærver og baghaver med græs, rydder for træer og buske, kun afløst af store stenbelagte områder har indtaget billedet, og DR er holdt op med at sende haveprogrammer af kvalitet. Så vidt jeg kan se, skyldes granitskærverne et håbefuldt forsøg på at forene det nemme med det pæne og græsset den sejlivede myte, at græs er nemt. Jeg vil hermed opfordre dig til at skrive en bog med gode forslag til grønne løsninger, der er lettere end græs og billigere end sten. Vi må respektere, at folk har travlt og starte en trend, der erstatter grimt og dyrt/tidskrævende med smukt, billigt og tidsbesparende! Selv er jeg begyndt i min kolonihave.

  SvarSlet
 40. Jeg ville gerne designe min have. Har masser af ideer. Men det er alt for dyrt. Pengene rækker kun til at designe indendørs - desværre!

  SvarSlet
 41. Kære Anonyme
  En ikke-kedelig have er ikke nødvendigvis en designhave, men en have, som afspejler ejerens indstilling til sine omgivelser, og det behøver ikke være dyrt i andet end omhu og fantasi .... måske hjulpet på vej af armchair- og computergardening. Det, som er dyrt og ofte kedeligt, er selviscenesættelse, synes jeg, og det hvad enten vi snakker udendørs eller indendørs.

  Glædeligt forår .... også i de kedelige haver :)
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 42. Jeg tænker, at det langt hen ad vejen handler om kultur og traditioner.
  Vi er i Danmark i høj grad stadig styret at bondesamfundets værdier. Slid, nøjsomhed og udbytte har i høj grad præget samfundsudviklingen - herunder havekulturen.
  Kigger man på de gamle haver i landsbyer og ved små gårde er haverne traditionel opbygget af staudebed med (meget) revet jord imellem planterne. En nyttehave med (meget) revet jord imellem rækkerne og en frugthave med revet jord under træerne. Ingen krumspring, store armbevægelser og unyttighed - men til gengæld hårdt arbejde og skulderklap til den nøjsomme, flittige gartner.
  Jeg har selv overtaget sådan en have, og jeg må tage hatten af for den tidligere ejers flid.
  Da kvinderne kom på arbejdsmarkedet blev haverne stedsegrønne, lette at passe og endnu mere kedelige. Er selv opvokset i denne havetype.
  Nu er haverne brolagte, med græs, bøgehæk og en enkelt busk. Eller værre designet af efter en haveplan, hvor der er anlagt rododendronbede med barkdække. Og det er næsten de værste.
  Havedesign og landskabsarkitektur har hørt slot- og herregårdshaver til og der har ikke været tradition for at 'oversætte' disse linjer og tanker til mindre private målestok.
  Hvorfor det er sådan, har jeg tænkt en del over. Og det eneste svar jeg kan nå frem til er, at de er vores arv fra de gamle bondesamfund, der stadig præger os. Effektivitet, rentabilitet og nytteværdi.
  Så kære Claus, du må fortsætte din mission og hente inspiration, ideer og mod til landet. For jeg syntes bestemt, at der sker ændringer - selv om de ikke sker over Night.

  SvarSlet
 43. Kære Lotte - kloge ord. Tak ...

  SvarSlet
 44. Kære Claus
  nu har jeg siddet og læst mange af kommentarerne, og i virkeligheden er der rigtig mange gode bud på årsagen til den danske havekultur eller mangel på samme. Fortsæt endelig kampagnen, Claus, det kan kun blive bedre. Og du har ret, at man kan nå langt uden den store økonomi, hvis man vil. Jeg har selv lavet alle mine formklippede buksbom fra stiklinger, men kunne godt bruge lidt penge på at få lagt nogle linjer i haven af en havearkitekt. Men det vil jeg først ofre når jeg har tid en gang til at omlægge og gennemføre ændringerne.Der går vist nogle år, så i mellemtiden nyder jeg bare alle de tone-i-tone roser og stauder i bedene som de er nu. Og så glæder jeg mig utroligt over den inspiration du altid kommer med. Hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 45. ...jeg synes at du bare siger det vi andre tænker,..der er mange,... GAB, kedelige og også misvedligeholdte haver i Danmark. jantelov og uvidenhed er med til og skabe sådanne haver. Alt skal være sådan på en bestemtmåde agtig,..og man kokser da slet ikke helt ud i visse villakvarterer. Man kan jo også godt sige, at det skal ligge lidt i opdragelsen, og man skal helst forstå fra lille hvad det drejer sig om. Altså forstå hvad det kræver af pleje, mulighederne og nydelsen af haver og naturen generelt. Det jeg tit synes er synd er forfaldne haver der sagtens med minimal pleje, kunne blive vilde haver men med en vis struktur. med andre ord , så skal man jo også kunne se ideen i det. Noget andet jeg savner er også skønnere huse, huse med stenvægge eller flere træhuse,..bare en enkelt stenvæg her og der gør underværker og giver noget til haven også......Nogle haver er også efter min mening gået helt i den anden grøft og er blevet for overplejede, overlæssede og kichede til min smag. Men dejligt at du har bragt det på bane Claus,..Forårsknus fra Dorte Gjerlov

  SvarSlet