En skøn, men drilsk, plante!

I forrige indlæg er der flere af jer, der spørger til den gulgrønne plante, og som SuK skriver, er det hjørnespringklap, Smyrnium perfoliatum.

 

Det er en skøn, men noget drilsk, plante. Med sine nærmest syre- eller chartreusegrønne blomster er den en perfekt og opmærksomhedsskabende partner til planter i alle farver.

 

20150509_092605

 

20150509_143129

 

Den gror vildt enkelte steder i Danmark. Blandt har jeg set den ved Sorgenfri Slot og mellem Gudhjem og Svaneke.

 

20150509_151736

 

20150509_090633

 

Det tager nogle år at skabe en bestand, fordi planten skal gennemgå en treårig cyklus, før den blomstrer – og derefter dør. Omprikles kan den ikke, så den skal sås direkte på voksestedet, og det har jeg nu gjort mange år i træk.

 

20150509_091412 20150509_092007

 

Man kan godt være heldig at finde frø på nettet. Men der er det problem, at de kun er spiredygtige indtil kort tid efter høst.

 

20150509_092236 20150509_152920

 

Jeg var så heldig at få frø i Frankrig, men det har altså taget lang tid at opbygge en bestand.

 

20150509_090734

 

Da jeg besøgte Beth Chattos skovhave for et par uger siden, så jeg lundgylden rundt omkring i skovbunden, og jeg har da også adskillige eksemplarer i min woodland garden.

 

20150509_092236 20150509_152920

 

Anne Just og jeg så første gang Smyrnium perfoliatum for snart tyve år siden i den franske have Le Vasterival skabt af prinsesse Greta Sturdza (1915-2009).

 

Greta Sturdza, der af fødsel var norsk, boede i Sainte-Marguerite-sur-Mer i det nordlige Normandiet en halv snes kilometer vest for Diepe. Her skabte hun gennem mere end tres år den ni hektar store have, der er kendt og agtet af havefolk over hele verden.

 

Prinssessetitlen fik Greta Sturdza, da hun i 1937 giftede sig med en rumænsk prins.

 

Læs mere om Le Vasterival.

9 kommentarer:

 1. Det lyder som en vanskelig dame, du der har givet dig i kast med. Men hun er godt nok fantastisk smuk! Så jeg forstår godt, at du gør en indsats for at kunne nyde hende i haven.

  SvarSlet
 2. Denne var ny for meg - så fin den er! Noen planter trenger litt mere stell og oppmerksomhet enn andre, men det kan det jo väre verdt når belönningen blir så fin som her!

  SvarSlet
 3. Så flott med planter osm lyser opp og trekker til seg øynene:) vakker er den.)

  SvarSlet
 4. Hei igjen,

  Ja, nå var jeg jommen heldig, som fikk et helt innlegg viet denne underskjønne planten! Jeg har lest det med stor intresse, og har veldig lyst til å forsøke å få fatt i slike frø, til rett tidspunkt, skjønner jeg:-) Jeg skal kontakte noen frøforhandlere og høre(mener jeg allerede har sett noen på nettet ) Og så trengs det visst tålmodighet, forstår jeg, og varsomhet! Men, den som venter lenge, venter på noe godt!

  Tusen takk for alle vakre planter du introduserer for oss, og all plantekunnskap du deler! (og selskapsplantetips!) Der er du rett og slett helt enestående - ingen over, ingen ved siden!

  Hilsen Annette

  SvarSlet
 5. Kære Claus
  Kunne godt forestille mig den sammen med noget 'lilla'. Tror faktisk de to farver ville klæde hinanden.
  Tak for historien om Prinsessen. Elsker de finurligheder der ledsager mange planter, hvem der første gang fandt den, hvem der gjorde den berømt osv. Det er interessant.
  Ønsker dig en dejlig dag. Knus Iris.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det gælder naturligvis også haver apropos dit indlæg.

   Slet
 6. Kære Claus

  Hvor er det nogle vanvittigt flotte billeder af Beth Chattos skovhave. Tusind tak for et dejligt indlæg med mange sjove og nyttige oplysninger.
  Denne plante vil jeg ikke bruge kræfter på i mit begrænsede bed, men hvis jeg havde min egen have ville jeg ikke tøve et sekund. Dens hårde krav til tålmodighed trigger noget i mig ... den er utrolig fin.

  Kærlig hilsen
  Lisbeth K

  SvarSlet
 7. En rigtig smuk plante! En jeg godt gad eje :-) Det er da bare nogle helt skønne billeder fra Beths have, det må være et vidunderligt sted at gå en tur!
  Jeg har aldrig hør om Gretas have i Frankrig, men det må undersøges:-)
  K.Gro

  SvarSlet
 8. til jer der bor i Storkøbenhavn er der frø at hente. Vis ikke jeg tager meget fejl er det denne plante, der vokser i massevis ved vestvolden, hvis du kommer fra København ad Jyllingevejen. Drej tv ind ad stien ved Vestvolden (cykel eller gåben) så er der masser.
  ja det er vanskeligt at få dem til at gro, men nu kan jeg forstå at jeg ikke kan omplante, så nu må jeg tage frø denne gang og holde øje med dem . mvh Eva

  SvarSlet