Kan man forlange mere?

Ikke når det er 23 grader omkring klokken ni om aftenen, og man sidder på et hyggeligt torv i Maastricht med god mad på tallerkenen og kølig vin i glasset.

 

20150511_093245 (Small)

 

Tænk en gang; det har været 27 grader her i dag, men i morgen bliver det ’kun’ omkring 20 grader. Det passer mig nu fint.

 

20150511_093152 (Small)

 

I morges tidligt fotograferede jeg denne skønne blåregn i den tyske have, Hermannshof.

 

20150511_093355 (Small)

 

Retteligt burde jeg skrive i flertal, for der var plantet adskillige eksemplarer langs en meget lang pergola.

 

20150511_093705 (Small) 20150511_093405 (Small)

 

Jeg har ingen erfaring med blåregn. Nogle siger, at de skal beskæres på en helt særlig måde for at komme i blomst.

 

Men jeg kender ingen, der gør det, og alligevel har de masser af blomster. Hvad med jer?

38 kommentarer:

 1. Jeg har heller ingen erfaring med blåregn men elsker at se disse fine billeder - verdensklasse :)

  SvarSlet
 2. Dine billeder her gør mig bare mere sikker på, at vi skal have blåregn i haven. Så må vi finde ud af det med beskæringen senere-:)

  SvarSlet
 3. Wow! Så vakkert når Wisteria plantene er på sitt beste og plantet slik som i hagen du besøker i Hermannshof! Takk for vakre bilder.

  SvarSlet
 4. Min erfaring er, at blåregnen helt automatisk bliver beskåret, hvis den gror i en almindelig villahave - ellers fælder den både træer og overtager simpelthen alt fra bede til hustage!
  Jeg bilder mig også ind, at blåregnen blomstrer mere, når den beskæres, ellers bruger planten mest krudt på at bemægtige sig alt omkring sig.
  Måske der er forskel på blåregn, så vidt jeg kan se har jeg den sort på billedet med de meget lange lidt løse blomsterrankerne. Den er altså heftig!
  Rundt omkring i haverne ser jeg blåregn med korte mere buttede blomsterranker, som ikke ser helt så vild ud i væksten.
  Så altså jeg klipper, både for at få bedre blomstring, men så sandelig også for at kunne entrere haven uden machete;0)
  Hvem der bare havde plads til sådanne vildtvoksende eksemplarer som på billederne - duften må være helt fuldstændig vidunderlig.
  Hilsen Pia

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Pia og andre :-)
   Jeg mener helt sikkert, der er forskel på Blåregn. Så vidt jeg ved, så er der både den japanske og den kinesiske Blåregn. Helt præcist hvad forskellen er, ved jeg ikke. Men flotte er de begge to!
   Jeg har selv i en tidligere have haft tre opstammede Blåregn - helt fantastisk smukke, og lidt nemmere at styre. Desværre er det ikke siden lykkedes mig at opdrive en opstammet Blåregn til min nuværende have. Er der nogen, der kender en forhandler på Nordsjælland, der kunne tænkes at have opstammede Blåregn i sit sortiment?
   Mange hilsner
   Sus

   Slet
  2. Ja, Sus, For et par uger siden fik Aldershvile Planteskole i Bagsværd nogle opstammede wisteria hjem. De var vel ca. 150 cm høje. Ved ikke om de har flere. De var ikke helt billige men så sunde og friske ud ;-) De har spøgt i min hjerne lige siden. Jeg var på indkøb med en god ven, som sikrede sig et ældre eksemplar af en hvid opstammet wisteria med forholdsvis tyk stamme på ca. 2,5 m!

   Slet
  3. Kære Nette - det var godt nok en tyk stamme. Hvor høj er planten så.

   Slet
  4. Hehe. Så kæk man er. Jeg er sikker på, at Sus nok skal hitte ud af det.

   Slet
  5. Tak Nette, for oplysningen om planteskolen Bagsværd! :-) Jeg har desværre først set dit svar i dag, men håber, at planteskolen stadig har nogle af de fine opstammede Blåregn, så også jeg kan sikre mig et eksemplar!

   Slet
 5. Jeg har denne smukke blåregn, som hvert år blomstre overdådigt, og det endda flere gange hen over sommeren. Lige nu står den netop med en masse blomsterknopper klar til udspring, men med meget lidt bladhang, Senere får den meget mere grønt...og ligeså blomster en gang til. Undervejs klipper/beskærer jeg planten. Dvs. meget af det grønne klippes bort, så planten får overskud til denne 2. blomstring.

  Jeg er fornøjet med min blåregn, som er et åbenlyst blikfang :-)

  De bedste hilsner
  Christel Poulsen

  SvarSlet
 6. Vildt imponerende
  Kh Anita

  SvarSlet
 7. Kære Claus
  jeg drømmer om en fritstående pergola med blåregn på, på den måde burde man kunne styre den. Fascinerende plante. Der er også et par pragt eksemplarer I Wisley, der er helt bedårende. Hilsen Anne Marie Christensen

  SvarSlet
 8. Fantastisk blåregn, men den fylder godt.

  SvarSlet
 9. Smukke smukke billeder! Vi har blåregn flere steder i vores have. Tre stk på vores terrasse og tre stk omme på vores pergola i haven. Dem på terrassen er tre år og i år blomstre de for første gang med mange blomster. Jeg glæder mig så meget til alle klaserne er sprunget helt ud. Synes blåregn er helt fantastiske! :)
  Mange hilsner Vibeke

  SvarSlet
 10. WOW sikke et syn man bliver mødt af :-) Min blåregn er bare en tændstik i forhold til dette syn. og min erfaringmed blåregn er som en nyfødts :-)
  K.Gro

  SvarSlet
 11. Kære Claus
  Klipning jo i august klipper man de lange skud man ikke skal bruge tilbage til ca 5 knopper. I januar/februar studser man skudene yderligere tilbage til 3 knopper. Det gør man både for at styrke planten og stimulere blomstringen. Har lige været ved Comosøen og i byerne Bellagio, Menaggio og Varenna bruger man den som hæk espalier , op ad vægge, som bunddække. Jeg er vild med denne plante ... struktur, blomstring, duft.
  Kærlig hilsen Susanne, Nivå

  SvarSlet
 12. Det er dog et helt fantastisk skue. Jeg er novice udi blåregn. Jeg fik endelig i efteråret plantet en hvidregn op af en gavl. Og jeg er lidt spændt på, hvordan den gebærder sig. Jeg har også læst en masse om, hvor indviklet det er at beskære den og få den til at blomstre. Men lad os nu se.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 13. Hej Claus!
  Lyder til at du i den grad nyder det:-) Lækre billeder af blåregn, glæder mig til at de tre jeg har plantet for en måned siden, viser sig som storslåede syn, kun en af dem viser grønt endnu. erfaringer kommer løbende.
  Tak for det drømme dejlige syn:-)!
  Hilsen fra Anette

  SvarSlet
 14. Hold nu opp hvor er det smukt!
  Jeg beskærer ikke strategisk men for at holde størrelsen mine blåregn i skak, de blomstre fint alligevel.

  SvarSlet
 15. Du verden så vakkert - rene maleriet!

  SvarSlet
 16. Vejrguderne har vist taget mig på ordet og har så sandelig fulgt dig godt :-) 27 grader! Utroligt.

  Hvor er det smukt med Blåregnen!
  Jeg elsker Blåregn, og jeg vil bare sige til alle jer der er nødt til at beskære at I er heldige :-) Det er langt fra alle steder i Danmark at vejret er mildt nok til at Blåregnen kan gro. Mine forældre har i ca. 7-8 år desperat forsøgt sig med en opstammet op ad mur i midtjylland, men nattefrosten er simpelthen for hård ved den.

  Så når en Blåregn trives og ligefrem skal beskæres kan det kun være ideelt. Jeg vidste faktisk slet ikke at den kunne vokse så meget at det var et problem :-) Men der kan man se. Jeg havde ellers det indtryk at de var mange år om at blive til noget, også selvom klimaet var mildt.

  Jeg gætter på Claus, at din have ligger så lunt i læ af skoven og tæt på vandet at du sagtens kan få en Blåregn til at gro og jeg er sikker på at det vil klæde din have umanerligt godt.

  Tak for skønne billeder.
  Knus, Lisbeth K

  SvarSlet
 17. Hej Claus.Hold da helt op et pragtfuld syn med de smukke blåregn.
  Du får da det helt med på alle dine rejser.
  Knus Jette

  SvarSlet
 18. Jeg har en 4-5 år gammel blåregn på en sydmur, som vokser op ad rionet. Den stortrives, bliver beskåret for ikke at vokse gennem taget og blev i eftersommeren beskåret til 6 nye knopper + atter beskåret til 2 nye knopper i januar..
  Den er nu sprunget ud i al sin lysløvede pragt -og blomstrer fortsat ikke.. lidt skuffende.
  Vil gå endnu hårdere til den næste gang..

  Jeg har hørt, at man kan have blåregn som solitærplante -fx i græsplænen- i et stativ. Man beskærer og beskærer til kalorius kan stå selv. Det gælder om at opnå stabilitet i stammen.
  Jeg har tillige lært, at kinesiske og japanske blåregn drejer enten med eller mod uret, og at det er derpå man kender dem.. Ved dog ikke, hvem der gør hvad..
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 19. Jeg tro aldrig jeg har set noget så smukt. Tænk, hvis man kunne have det i sin egen have.

  SvarSlet
 20. Et flot syn .
  Jeg har en i haven, men den har aldrig haft blomster.

  SvarSlet
 21. Hvor er de Blåregn flotte

  SvarSlet
 22. Flot syn, men kender ikke lige behandlingen af den, gode billeder :-)

  SvarSlet
 23. Hej Claus. Sikken et program du har i disse dage. Det er flot klaret:) Godt at du havde held med vejret til sidst, så du kan få sådanne gode billeder. Blåregnen er meget flot. Jeg har heller ikke noget kendskab til den.

  SvarSlet
 24. Helt utroligt smukke billeder!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 25. Jeg må tilslutte mig - det ser da fantastisk ud. Jeg købte en blåregn sidste år, og der er ingen tegn til blomster overhovedet, men den skal måske have nogle år på bagen, inden den blomstrer. Jeg ved intet om blåregn, men synes bare de er utroligt flotte, men det lader til, at der er fare for, at den overtager huset :-), nå, så må jeg bare i gang med saksen.
  Noget helt andet - jeg venter spændt på BOGEN. Hvornår mon den kan ventes her på matriklen (hertil skal lige indskydes, at den altså er betilt forlængst)? Kunne læse mig til, at andre har modtaget den, så jeg håber, den kommer i morgen, så jeg kan svælge i de skønne billeder torsdag, når jeg har fri. Så jeg sover med krydsede fingre i nat.
  Hilsen Anita

  SvarSlet
 26. Hej Claus. Jeg har en blåregn og to lyserøde de er 3 år gamle, de har endnu ikke blomstret,har prøvet at beskære dem efter alle forskrifte. Så håber stadig.kh.Anne-Grete

  SvarSlet
 27. Næ, det er da i sandhed et syn for guder. Der tales en del om kinesiske og japanske wisteria her ovenfor, men der findes andre typer som f.eks. den amerikanske Amethyst Falls, som også kan blive stor, men vist ikke er helt så ustyrlig som de asiatiske.

  Der mangler en wisteria i min have, men den er nok for lille :-(

  SvarSlet
 28. Sikke et vidunderligt eksemplar du viser, så smukt. Mine forældre havde en op af deres hus i mange år, husker ikke de beskar den. Det var en fest hvert år den sprang ud.
  Jeg har selv sat en hvid regn i efteråret, der er fine knopper i. Jeg glæder mig til blomsterne.
  Fortsat god tur. kh Tina

  SvarSlet
 29. Ja, nydelige blåregn. Jeg har en under glasstak i utestuen i min hage, den er i ferd med å begynne å blomstre nå, men det er langt igjen til noe sånn som på disse bildene. Det er kanskje for kaldt til det her på vestkysten av Norge.

  Men jeg har et spørsmål om noe helt annet som kanskje noen kan svare på, jeg har sådd klokkeranke i år, liker den seg best hvis den får klatre oppover eller henge nedover. Hvor stor krukke bør den plantes i?

  Hilsen Ingeborg fra fruhaldshage.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ingeborg

   Hr. Dalby har travlt og er på farten, og mine egne erfaringer med klokkeranker er minimale i forhold til hans, men jeg har nogle år haft klokkeranker og de er vokset op af et "Dalby-stativ", som er kraftigt. Når først de får fat, klatrer de op og hen og tager fat i alt på deres vej. jeg har plantet dem 5 stk. i en stor lerkrukke. hvor stor er en stor krukke, vil du måske vide, og jeg kan svare ca. 50 cm x 50 cm. Håber det hjælper.

   Slet
  2. Takk skal du ha Nette, da har jeg noe å gå etter. Er veldig spent på om de blir like fine som de CD snakket om på tv.

   Slet
 30. I Kbh kan man sagtens finde 10 m høje gavl tildækket med flot blomstrende blåregn. Måske det lune bymiljø, der hjælper den godt på vej. Mener man kan se et tilfælde ved østerbrocenteret nær Lyngbyvej. Venligst

  SvarSlet