Rammerne omkring malerierne

Det var Anne Just, der sagde, at hækkene er rammerne omkring malerierne.

 

De holder det hele på plads og er et vigtigt modspil til det vilde og viltre.

 

20150617_084719 20150617_084735

 

Preben er nu i fuld gang med at klippe, og her er han i gang med takshækkene.

 

20150617_085658

 

De er ganske nemme at klippe nu, fordi de kun er en anelse uldne i toppen, som det fremgår af billedet ovenfor, og det betyder, at der ikke er meget at samle op bagefter.

 

20150616_130224

 

Vi har aldrig tidligere fået klippet hækkene så tidligt, og det betyder da også, at vi skal klippe igen til august. Men den tid, den glæde.

 

Jeg er rigtig stolt over vore takshække, fordi de giver haven et klassisk udtryk.

 

20150617_085726

 

Når så få haveejere planter taks, skyldes det givetvis, at taks gror langsomt. Men det betyder så også, at der ikke skal klippes ret meget.

 

20150616_115149

 

Jeg siger det igen og igen: Hække er ikke til at undvære, hvis man vil skabe rum i haven.

 

Jeg ville sådan ønske, at mange flere danskere – også jer, der læser med her på bloggen – ville tage budskabet til sig.

 

20150617_092308

 

Se blot hvor dygtige, de i Sverige – for slet ikke at tale om Holland og Belgien – er til at skabe grønne elementer. Som jeg har sagt det tidligere: Danmark er et designland. Desværre afspejler det sig ikke i vore haver.

24 kommentarer:

 1. Hej Claus, jamen nogle af os hører skam efter :-)
  Jeg har selv buksbom om et viltert bed med både stauder og roser. Jeg laver stiklinger af afklippet med storartet resultat -både for at undgå buksbomkvistdød og for det sjove selv at skabe nye planter.
  Dine takshække er så flotte, men dem har jeg ikke haft mod til at få i min beskedne have.
  Jo, der bliver skam lagt planer, opdelt og flyttet planter med henblik på at forbedre helheden, pø om pø..
  Dine rumlerier omkring en ny bog om cottagehaver kan jeg kun applaudere :-)
  Den er da en naturlig fortsættelse af Romantiske haver, som jeg intenst har studeret efter erhvervelsen..
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 2. Hej Claus

  Ja hun havde ret, Anne Just.
  Haven skal have rum, og det er vi generelt ikke for gode til i Danmark.
  Men mon ikke det kommer, efterhånden vi bliver flere og flere "havetosser".
  Jeg syntes også man nemt kan lave rum med hegn, væksthuse og andre finurligheder.

  Din have ser - som altid - smuk ud.

  SvarSlet
 3. Jeg synes også, at det er smukt i din have med alle hækkene; men jeg håber ikke, at alle danske haveejere tager din opfordring til sig. Det må jo afhænge af, hvilken slags have, man har, efter min mening. Fx viille det nok se lidt malplaceret ud i min wild(life) sommerhushave med flere hække end de høje mirabelletræer, som indrammer hele herligheden, og under alle omstændigheder holder jeg rigtig meget af de lange kig ud i min have både foran og bag ved huset. Men rum har jeg alligevel. Her dannes de bare af brombærkrat, stratetisk anbragte (gamle) træer, (rhododendron)buske og klippede, bugtende stier igennem blomsterengen midt i baghaven, og så har jeg mange skulpturer, de fleste anbragt som en slags overraskelse, så man først ser dem, når man kommer rundt et 'hjørne'.

  Sådan holder jeg af det, Men det betyder jo ikke, at jeg ikke kan glæde mig over hække og design hos andre.

  Glædelig sommer
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jytte - du har selvfølgelig ret i, at haven skal tilpasses omgivelserne og huset. Levende hegn skaber jo også rum.

   Slet
 4. Vi har også mange hække i haven .......og fler kommer nok også til.
  Vi kan se, at det indrammer som Anne sagde
  Men med klippede hække og slået græs, så kan alt det andet være rodet ,da helheden bliver rigtig flot.
  Her klare Liguster denne opgave og visse steder over 2,5 meter

  SvarSlet
 5. Kære Claus

  Jo jo har hørt efter i timen, så der er plantet taks hække inde i haven, plus jeg har syrenhegn, bambushegn og hasselhegn til at dele haven op i forskellige haverum, så kom ikke at sige jeg ikke har hørt efter :))))))))

  Det ser kanon godt ud med dine stramme hække, godt du har Preben til at hjælpe med at holde tungen lige i munden.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 6. Flotte hække, men hvor tager det dog lang tid, inden de når højde. Det er nu 3 år siden, vi plantede takshække inde i haven (hvor mon vi fik den ide fra) men de er stadig så små, så de bliver væk i blomsterne. Vi venter og venter, men drømmene om høje hække er der endnu.

  SvarSlet
 7. Hej Claus.
  Det gælder vel med haver som med boligindretning, vi har alle vor smag og mange af de billeder, du har sendt fra dine rejser er rigtig fine, men, men, men af og til synes jeg, der går for meget kirkegård i det. Hvis man er til det naturlige look, passer alle de hække jo ikke ind, men jeg synes det er godt at kunne snuppe ideer her og der.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
 8. Hej Claus.
  Det gælder vel med haver som med boligindretning, vi har alle vor smag og mange af de billeder, du har sendt fra dine rejser er rigtig fine, men, men, men af og til synes jeg, der går for meget kirkegård i det. Hvis man er til det naturlige look, passer alle de hække jo ikke ind, men jeg synes det er godt at kunne snuppe ideer her og der.

  Hilsen Jette, Kr. Hyllinge

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jette, om der 'går' for meget kirkegård i det, er jo op til øjnene der ser. Jeg er i høj også grad til det naturlige look, men holder meget af det modsætningsfyldte og elsker derfor de stramme linjer op mod det viltre.

   Slet
 9. Den hollandske havearkitekt Mien Ruys beskrev det sådan en gang; "Jeg laver naturlige beplantninger i et stramt og enkelt design. (Jo vildere og mere komplicerede beplantninger des enklere en grundstruktur) - Og det er måske hele humlen i dine opfordringer til haveejerne, når du peger på dine udenlandske `darlings´ :-)))? og her; dine flotte hække?

  Hils Preben og ønsk ham go´ arbejdslyst i regnvejret

  bedst
  Kjeld

  SvarSlet
 10. Hej Claus Jeg er i fuld gang her på Amager med de stedsegrønne hække og elementer. Jeg er så meget tilhænger af det. Nu skal det blot vokse til. Jeg elsker de kontraster og hos mig må det godt blive lidt parkagtigt eller kirkegårdsagtigt ;-) Faktisk er det ikke at kimse af, kirkegårde er faktisk utrolig stemningsfyldte og smukke mange steder. Måske en dag der kommer en bog om kirkegårdshaver ;-).kh Tina

  SvarSlet
 11. Nogen af os har faktisk hørt efter i timen...og plantet hæk indenfor hækken;0)
  Jeg har nu holdt mig til bøgehæk, da jeg lige synes taks bliver lidt for fint til mit ydmyge gulpudsede hus fra 20-erne. 2 rektangulære bede er også kantet med buksbom.
  Tak for den storslåede haverejse du tog os med på - jeg nød hele turen!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 12. Helt enig i, at det er godt med interne hække for at skabe rum. Selv i min lille have på bare 75 m2 er der en intern hæk. Jeg har plantet blodbøg, så der ud over en opdeling også kommer en kontrast til alt det grønne.
  Mange havehilsner
  Evy

  SvarSlet
 13. Det ser meget smukt ud med dine stramme hække og de mange blomster. Det ser ud som i de bedste haver i England. Vi har flere indre bøgehække og til september begynder vi med takshække. Vi har afprøvet taks et par steder og ved at gøde dem godt og vande grundigt i foråret er de skudt hurtigt i vejert samtidig med de er fint tætte.

  SvarSlet
 14. Jeg er helt enig, interne hække giver rum og strammer selv en ikke særlig velplejet have op på et helt andet niveau. Jeg plantede min første interne bøgehæk for 25 år siden, og siden er thuja, Buskbum, æble espalier og Malus Sarengeti flugt efter - haven ville intet være uden dem, og ja det er et stort arbejde men absolut det værd. Den eneste der ikke synes om det, er teenagesønnen der ikke synes det er særligt interessant at skulle bidrage med noget ung muskelkraft.
  "Varme havehilsner fra en varm brændeovn" Susan Sigvardsen

  SvarSlet
 15. Kære Claus - ja ja jeg skal også ha tvilling bed - tror nok det skal være buskbom der skal indramme - men har lige et par måneder endnu til jeg sætter spaden i jorden og inspirationen er jo stor fra den romantiske have - det er bare så stort en inspiration - men glæder mig Kh Anita

  SvarSlet
 16. Kære I - der skriver, at I har skabt rum og grafiske virkninger ved hjælp af hække. Flot ... Det er nok ikke jer, man støder på ude i blogverdenen. Det ville selvfølgelig være på sin plads, hvis jeg bad jer om at sende billeder, så jeg kunne lave blogindlæg omkring dette. Men jeg er desværre bare så ophængt, at jeg ikke har tid til dette. Måske til vinter ...

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Claus

   Selvfølgelig har du ikke tid til det, os der kender dig ved jo at dine dage helst skulle være på 48 timer istedet for vores på 24, så det ville da være alt formeget at forlange af dig. Til gengæld er vi rigtig glade for at følge dig i dine fodspor og at du gider at bruge din tid her på bloggen, det er til stor daglig inspiration.
   Rigtig god dag.

   Knus herfra det midtfynske, Pia

   P.s husk der er altid kaffe på kanden,hvis din bil kommer forbi:)))

   Slet
 17. Kære Claus, dine hække ser lige så smukke ud som jeg huskede dem og det er rigtigt at det er godt med rygrad og stram opbygning i en vild have. Vi har takshække, bøgehække, spireahække og naverhække, samt kastaniehegn. Der findes mange skønne haver i Danmark også, tror bare at de skal findes, vil gerne give et eksempel på et hus som er omkranset af helt fantastisk hæk, set på sydvestfyn og som jeg har skrevet om på min blog. http://bruunshave.dk/2015/04/proev-lige-at-se-her-nej-det-er-ikke-england/
  Kh Margit

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Margit,

   Det var et meget flot eksempel, du der har spottet. Et stort hurra for, at nogle gør lidt ekstra, ikke blot for at glæde sig selv, men også andre!

   Slet
 18. Hej Claus
  Dine hække ser flotte og frodige ud. Dejligt at de bliver trimmet en ekstra gang :-)
  Det er sikkert sundt for dem.

  Ovenfor anføres det at takshække minder om kirkegårde ... det har jeg ofte hørt før og jeg tror det er den primære årsag til at taks ikke bruges ret mange steder i haver i Danmark (vores kirkegårde er i øvrigt også ret anderledes end både de svenske, engelske etc.).

  Jeg synes bare ikke det er et holdbart argument - slet ikke når man ser hvor flot det kan gøres hos dig (og jeg tror absolut ingen ville tænke på en kirkegård i den forbindelse!).
  Hvem af os kunne f.eks. finde på at forsage påskeliljerne, med henvisning til at de plantes i rigt mål på de fleste kirkegårde? Mange kirkegårde er omkranset af bøge og kastanietræer, men det får os heller ikke til at fravælge den slags træer. På alle kirkegårde fyldes bedene op med de gængse sommerblomster som begonier, marguritter og pelargonier, men ingen af os ville undvære dem af den grund.
  Så når man henviser til kirkegårdsreferencen, så glemmer man alt det andet der også rummes på en kirkegård og som vi ikke udelukker fra vores haver ... det gælder om at give tingene en chance og turde at se det i et nyt lys, men det lader det også til at mange vitterligt gør og det er kun godt for så meget desto mere spændende bliver haverne.

  - Og hvor er det en flot hæk på sydfyn Margit! Hatten af for det store arbejde og det mod det sikkert har krævet i opstarten.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 19. Det ser SÅ flot ud. Jeg glæder mig meget til at se det i virkeligheden!

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 20. Dine hække er bare så flotte. Jeg beundrede dem sidste sommer ved et besøg i din have. Nu har jeg plantet taks "om hjørnerne" på min nye terrasse - foreløbigt: 18 cm høje 😉
  Er spændt på om jeg kan klippe ✂️ Dem så flotte som dine en gang i fremtiden..

  SvarSlet