En dejlig weekend

Det er en dejlig weekend. Fredag ankom jeg nemlig i solskin og omkring tyve garder til Djurholm, cirka trettenhundrede kilometer nord for Malmö.

 

20140130_153738

 

20140130_181525

 

20140130_181901

 

Da jeg for nogle uger siden begyndte at planlægge min tur til nordiske haver i Sverige, besluttede jeg mig for at kontakte Ulf Nordfjell; Skandinaviens kendteste have- og landskabsarkitekt.

 

20140130_173655

 

20140130_173216

 

Tre gange har Ulf skabt showhaver på Chelsea Flower Show, og to gange har han fået guld. Mange andre anerkendelser er også regnet ned over ham. Fuldt fortjent ...

 

20140130_172616

 

20140130_174830

 

20140130_061309

 

Jeg vidste, at Ulf om sommeren boede i Nordland ved en brusende elv, og jeg havde et stort ønske om at fotografere hans have.

 

20140130_061910

 

Rent perifert havde jeg tidligere været i kontakt med Ulf, og nu kontaktede jeg ham altså for at spørge, om der mon var nogen mulighed for at komme og fotografere hans have.

 

20140130_061804

 

Ulf fortalte, at han fik rigtig mange henvendelser, men ikke orkede hele tiden at stille op. Det var fuldt forståeligt, og håbet var lige ved at forsvinde.

 

20140130_173502

 

Men så sagde Ulf, at han var vældig begejstrede for mine tv-udsendelser, og at jeg derfor var jeg hjerteligt velkommen. Også til at være hans private gæst. Glad var jeg!

 

20140130_173559

 

Endnu gladere blev jeg, da jeg ankom og så haven, der er i en helt særlig klasse. Ikke alene design- men også plantemæssigt.

 

20140130_071924

 

En moderne have med et klassisk præg og uhyre fint farveafstemt. Den var hele turen værd ...

 

20140130_072007

 

Ulf bor heroppe fra midt i maj til sidste halvdel af oktober. Resten af året er basen Stockholm, hvor han også har sin tegnestue.

 

20140130_073211

 

20140130_174125

 

Siden Ulf var helt lille, har han boet i huset om sommeren, for det var nemlig familiens sommerhus.

 

Og i sine tidlige barneår grundlagde Ulf sin store kærlighed til vækster. Uddannede sig først til biolog og senere landskabsarkitekt.

 

20140130_174005

 

Når man dyrker have her, sker det ikke uden forhindringer. Rigtig mange af de vækster, vi kender og bruger, vil slet ikke gro heroppe.

 

20140130_174027

 

Men de, der kan klare de hårde vintre, stortrives til gengæld. De kommer sent i gang, men på grund af den store mængde lys på denne årstid gror de ufatteligt hurtigt.

 

20140130_174430

 

Solen står op ved totiden og går ned klokken elleve. I de få mellemliggende timer bliver det ikke helt mørkt.

 

20140130_181525

 

20140130_175323

 

Om vinteren er det kun lyst et par timer, så det er klart, at man venter på foråret.

 

Også heroppe har det været koldt. Således blomstrer syrenerne nu, og silkepæonerne har endnu ikke åbnet sig.

 

Jeg når ikke at komme tilbage senere på sæsonen, men jeg håber at komme herop næste år. Lad os se, om jeg har gjort mig fortjent til endnu en invitation!

 

Søndag begynder jeg at køre sydpå, og jeg satser på at være hjemme om en uges tid.

25 kommentarer:

 1. Kære Claus. Godmorgen Jeg kan godt forstå at du bare måtte se den have - det er en helt unik have ligeledes m beplantning - helt overvældende fantastisk Det kan jeg også godt li virkelig smuk - glæder mig til at se hvad de smukke sager du viser på vejen hjem - kør forsigtig og kom godt hjem
  HK Anita og Jørgen

  SvarSlet
 2. tak for inspiration - tak til begge! Det ville være herligt med en smuk bog om denne have - jeg har stor glæde af "12 trädgårder" som jeg var så heldig at købe for en del år siden hilsen fra DK - smukt vejr denne søndagmorgen

  SvarSlet
 3. Go morgen, og tak for kig! man burde have en planteliste fra sådan en have - jeg bliver mere og mere interesseret i at arbejde ' med' klimaet, i stedet for ' mod' klimaet... På den måde at forstå at der kan arbejdes med hjemlige planter og hårdføre stauder fremfor mere eller mindre eksotiske planter, der kræver vanding og vinterdække. Mindre arbejde, færre udgifter og haver der passer til vores arkitektur og landskaber. (altså ikke at jeg ikke elsker en tur i botanisk have) . Men altså, de planter Nordfjell har dér oppe, må jo kunne klare ALT!!! hilsner, og go tur!

  SvarSlet
 4. Øjøjøj - det er en mand som er hamrende inspirerende og hvor var det dejligt for dig at du var velkommen. Tak for billederne derfra, dem kan man aldrig få for mange af :-)

  SvarSlet
 5. God Morgon Claus! Tack för den rundvandringen i Ulfs fina trädgård.
  Ha en fortsatt trevlig resa!
  Maria

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  Jeg er meget, meget positivt overrasket over at se billederne fra denne have. Jeg ved jo godt, at Ulf Nordfjell er velanset i havedesign kredse, men havde forventet en temmelig stringent have (og det er jo ikke lige mig), så stor var min overraskelse over at se en småvild have strammet forsigtigt op med forskellige indslag. Haven lader ikke til at stikke af fra hverken hus eller den omgivne natur, men er lavet med respekt for beliggenheden og falder smukt ind. Tak for dejlige billeder.

  SvarSlet
 7. Dette blogginnlegget måtte jeg lese og se omigjen flere ganger.

  Bildene viser en fasinerende hage, og man skjønner umiddelbart at den ikke er planlagt av noen "hvem-som-helst" ...
  Så heldig du er som møter åpne dører (eller rettere sagt hageporter) også hos dem som må skjerme seg noe for besøk og oppmerksomhet ...

  Hilsen Britta (i Norge)

  SvarSlet
 8. Heldige dig, at Ulf vil åbne havelågen på klem for dig, og så får vi andre jo glimtet gennem din linse, Tak til Ulf og dig for de fine billeder fra haven, hvor er den hyggelig. Og rigtig god tur videre, jeg er noget misundelig, for jeg elsker Sverige, har familie i Fagersta, så hyggeligt, da du var i Dalarne, og besøgte Carl Larson haven, en dygtig maler.. Nyd (na)turen videre rundt. VH Carina

  SvarSlet
 9. Så roligt och inspirerande att få se bilder från Ulfs norrländska trädgård !
  Och tack för alla bilder från alla andra trädgårdar från din rundresa !
  Ha det så gott !/Isa

  SvarSlet
 10. Kære Claus.
  Det er vel nok en vidunderlig have.
  En blanding af det moderne og lidt afslappet stil. Det synes jeg er svært at kombinere, men her lykkedes det til "UG". Har selv en have med i lidt stram stil, men også blandet med lidt "mormor" stil.
  Kan jo ikke undvære blomster i krukker og lidt "nips".
  Den pergola er værd at studere nærmere. Den satte straks nogle tanker i gang. Vores er jo den traditionelle med efeu, men den nyder vi også, men når forhaven engang skal have en fornyelse, kan jeg godt se for mig, at noget i den retning kan indgå i projektet.
  Du må have en dejlig tur rundt i Sverige.
  Mange hilsner
  Anne Marie

  SvarSlet
 11. Pia Springborg Ribers12. juli 2015 kl. 17.36

  Meget stramt og frodigt på samme tid. Og dejligt svensk. Jeg har set haven i nogle blade. Og den ser ganske særligt vidunderlig ud. Godt du fik lov !

  SvarSlet
 12. En stringent men alligevel varm have, der virker meget beroligende. Hvor ser den dejlig ud! Og hvor er det også en skøn natur der omgiver den. Forstår sandelig godt at du er begejstret og håber på endnu en invitation. Tak for endnu et dejligt havekig og fortsat god tur retur :)
  Kh Vibeke

  SvarSlet
 13. Hvor smukt! Tak for, at du delte oplevelsen, mvh Helle

  SvarSlet
 14. Hej Claus,
  Måske du på din vej skulle køre forbi Knäred ved Halmstad. Der ligger en skøn have og butik.
  Måske du har besøgt hende men det er et skønt sted - se blog http://liljorochtulpaner.blogspot.dk/
  Der er noget med indretning, farver og skønt håndværk.
  Jeg var forbi i lørdags, og se ind i gården - hvor spændende det kan indrettes. God havetur.

  SvarSlet
 15. Wow, så himla snyggt. Och norrländskt.

  SvarSlet
 16. Sikke et skønt og frodigt sted, har også kigget billederne flere gange, tak for at dele:-)

  SvarSlet
 17. Meget smukt sted - hold da helt op!
  Det er til at blive glad i låget, baret kigge på dine billeder, Claus😄

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Hvor er der vidunderligt : en dyrket have og alligevel vild natur. Vi er sikkert mange der håber og tror på, at du bliver inviteret igen til næste år.
  Rigtig god tur videre.
  De kærligste tanker fra John og Eliane

  SvarSlet
 19. Sikke en smuk og gennemført have. Smukt med kontrasterne... Og er vild med det grønne i alle afskygninger. Nedtonet på den lækre måde uden at det vilde er gået tabt. He, he... Lidt sjovt at han skiftede mening, da han lurede at du var lidt af en have kendis i DK. Godt for ham... Og for os. Fortsat god tur, fantastisk at kunne kigge med.
  Kh Mette. K. Eriksen

  SvarSlet
 20. Det ser bare så stilrent og flot ud. Fine farve i meget grønt. Bare så flot.

  SvarSlet
 21. Dejligt at du blev budt indenfor og hvor er det flot at vi andre også må kigge med. Haven er virkelig flot og man ser tydeligt at det er en der ved hvad han vil og gør, der styrer den... og tænk lige hvor heldigt at bo som nabo til en elv, kan man forestille sig noget mere romantisk!
  Forunderligt at lyset kan opveje den korte sæson - og utroligt som kulden har bidt sig fast i år i hele Norden. Herhjemme er der ikke meget at råbe at hurra for og det ser ud til at du har vejret med dig i Sverige - som sædvanlig kan man tilføje :-)

  Kærlige knus Lisbeth K

  SvarSlet
 22. Det er simpelthen noget af det smukkeste, du har lagt på bloggen fra dine haverejser. Jeg kan godt lide den stramme haveplan med de lige linjer kombineret med den store frodighed og det mere naturprægede. Kan du ikke lave en tv-udsendelse fra haven?
  Hilsen Elna

  SvarSlet
 23. Hej Claus. En meget smuk have i den skønne natur. Kan godt se det er en meget dygtig havearkitekt, som står bag. Mange hilsner Annie

  SvarSlet