Jeg har tabt mit hjerte ...

... til Sverige og alle de skønne haver. Da kan altså noget, svenskerne!

 

20140201_043641_01

 

20140201_060801

 

Hvis man skuer ud i verden, er det tydeligt, at noget af det, der er fremherskende lige nu, er den naturlige havestil.

 

20140201_043718

 

Det handler helt sikkert om ’det gode liv’, økologi og bæredygtighed.

 

20140201_061424 20140201_062701

 

20140201_062859

 

Cottagehaver er højeste mode, og derfor har jeg besluttet, at jeg – når jeg har stof nok i løbet af et par år – udgiver en bog om cottagehaver.

 

20140201_061909

 

20140201_061653 20140201_061850

 

England er selvfølgelig centrum for denne attråede havestil, men jeg vil også søge i New England, USA.

 

20140201_062457

 

20140201_062449

 

Men lige nu er jeg altså i Sverige. Cirka to hundrede kilometer nord for Stokholm i de smukke Hälsingland, der især af kendt for sine fine gårde, der i flere tilfælde er fredede og på Unescos verdensarvsliste.

 

20140201_063008

 

20140201_070225

 

20140201_070747

 

 

20140201_070629

 

Haven her, der ligger underskønt ved en bred å, er skabt af Inger Danielsson. Hun har en meget veludviklet sans for at inddrage den omkringliggende natur.

 

 

20140201_071201

 

20140201_070904

 

Husk, at ikke alene jeg, men også haveejerne, der læser med her, er galde for kommentarer. Så skriv gerne et par ord.

36 kommentarer:

 1. Hej Claus, jamen du har da fuldstændig ret i, at Cottagehaven er noget, vi er mange, der stæber efter. Så lige i går et TV-klip af en fanatisk ordentlig have, hvor ikke et græsstrå vendte forkert, og den så underlig syntetisk ud. Haven må gerne være et afslappet sted, hvor folk og fæ kan trives.
  Overdådige blomstringer afløst af perioder med mere ro. Det er en fin en af slagsen, du her viser, og det er imponerende, at man selv så langt nordpå tager havedyrkning seriøst.
  Tak for de fine kig og send gerne flere :-)
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 2. So so beautiful - ei mikään ihme tuo sydämen menettäminen näille näkymille!

  SvarSlet
 3. Så vackert, en fantastiskt fin trädgård att njuta i.
  Tack för titten!
  Marika

  SvarSlet
 4. Det er svært at skrive, når man sidder her med drop-down kæbe og store øjne pga. af de skønne haver, du sender billeder fra. Én må lige sunde sig ;-) Det ser ualmindeligt dejligt ud, jeg er ret vild med den 'afslappede' (jeg ved jo godt, intet kommer af sig selv) stil, hvor det er vildt og frodigt. Tusinde tak for alle de fantastiske haver du deler med os!

  SvarSlet
 5. Hej Claus!
  Ja det er lige til at blive forelsket i sådan en have, og den fantastiske beliggenhed. jeg er vild med det lidt viltre og skovens dybe stille ro, det spiller godt sammen. Endnu engang 1000 tak for kigget, og fortsat god tur:-)
  Blomstrende hilsner Anette

  SvarSlet
 6. : = ) og hvor langt er vi så liiige kommet med dette bogprojekt ???? I have lost track, som det hedder på nudansk. Da dine projekter imidlertid ikke bare er mundsvejr, men bliver til noget hver eneste gang, har jeg nu taget konsekvensen og indført et punkt i budgettet, som hedder 'CD bøger'.

  Vi glæder os til ..... er det 'Nordiske haver', som står for tur?
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 7. "Cottagehaver er højeste mode, og derfor har jeg besluttet, at jeg – når jeg har stof nok i løbet af et par år – udgiver en bog om cottagehaver."

  HURRA ! Jeg håper der fortsatt er den gode løsning med å bestille dine bøker på Adlibris når den tid kommer ...

  Hilsen Britta (i Norge)

  SvarSlet
 8. Kære Claus og Inger.

  Det er en meget smuk have du viser, Claus, og en meget smuk have du har skabt, Inger :-) Og lige den stil jeg holder allermest af! Tak for fine billeder!

  SvarSlet
 9. Vilket vackert ställe!!!
  Mariana

  SvarSlet
 10. sikke skønt havehus - og have
  Mette

  SvarSlet
 11. SUK. Hvem ville ikke tabe både hjerte sjæl til denne skønne have. Hvor er den flot og som du så rigtig påpeger, så spiller den fortræffeligt sammen med naturen.
  Tak for kigget.
  Er du så småt på vej sydover igen? En lille fugl pippede om at du stortrives i det lyse nord, og det glæder mig så meget at høre om din glæde og begejstring ved det skønne haveland Sverige. Dejligt at du deler det med os og tak til alle jer svenskere med underskønne haver, der lukker os alle ind på et lille visit. Det er utrolig hyggeligt og meget livsbekræftende at se den svenske sommer i det skære lys der er så nordisk og en oplevelse i sig selv.

  Kærlige hilsener til jer alle - Lisbeth K

  SvarSlet
 12. Nej nej nu må det snart stoppe! Mine øjne er store som tekopper :-). Så dejligt et sted, med udsigten ud over vand, jeg svømmer helt væk i de billeder. Hvor må Inger glæde sig over stedet dagligt. Claus og Inger har sikkert ikke tid, men så een af I andre måske? På billederække 10 fra oven af, hvad er det for en fin blomst der fylder hele billedet mon for en?? Øj øj.... God aften til alle i Danmark og Sverige. VH Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Det må vist være Stjerneskærm, tror jeg, som du hentyder til .... måske den hvide, som hedder Astrantia alba eller måske en lyserød af slagsen.

   : = ) Jytte
   www.danishknitdesign.com

   Slet
  2. Tak for hjælpen Jytte, det vil jeg søge videre på, stjerneskærm har jeg haft i en helt mørkrosa, tror jeg nok. :-) God aften

   Slet
 13. Kære Claus

  Jeg tror måske mange af de faste kommentatorer er på ferie disse dage, så vi er ikke så mange hårdtarbejdende til at holde gryden i kog.

  Jeg bliver så glad i låget, når jeg ser billeder af haver, som den du viser her. Hus og have ligger usædvanligt smukt, og det virker naturligt at "låne" lidt (eller meget) af den omkringliggende smukke natur. Jeg gad godt slå mig ned på en af havens stole eller bænke og nyde skuet. Billederne oser af nordisk sommer. Glashuset ser også ud til at være placeret fint, så man kan nyde udsigten.

  SvarSlet
 14. Kære Claus - det en meget smukt have så yndig og romantisk - og jeg syntes også at havens ejer Inger har en særlig formidabel evne til at skabe nok en unik perle - og med fantastiske unikke sidde pladser - også lige en have efter mit hjerte - den er yndig
  Kh Anita

  SvarSlet
 15. Jag kände på mig att du skulle gilla Ingers trädgård. Så kul att det stämde!
  Och tack för den fina reklamen om Hälsingland.
  Allt gott!
  Inger

  SvarSlet
 16. Meget smuk og inspirerede have, de kan noget de svensker. Jeg sidder lige nu på ferie på Langeland, og jeg nyder de stille morgner hvor familien stadig sover, perfekt tid til ro, kaffe og inspirerede blogs, perfekt ferie for mig. Jeg kunne dog godt bruge nogle åbne haver her ovre eller på Sydfyn, men tror de fleste har ferie lukket desværre..

  SvarSlet
 17. Ja svenskerne kan virkelig noget med deres haver. Hvor er de bare skønne. Tak for alle de skønne billeder Claus og fortsat god tur. Jeg vil glæde mig til en bog om cottage haver. Rigtig god dag.

  SvarSlet
 18. Det ser bare skønt ud. Glæder mig til en bog. Kunne også være en god ide til fjernsynsprogrammer!
  Lene Nyk F

  SvarSlet
 19. Endnu en fantastisk have!! Er vild med den svenske havekultur, hvor det trimmede og vilde smelter sammen i perfekt harmoni. Inter trumfer heller ikke sø og skov som baggrund for alt det fine haven. Er selv i Sydsverige lige nu og hvor er her bare vidunderligt.
  Fortsat god tur. Kh Mette K. Eriksen.

  SvarSlet
 20. Kære Claus

  Jeg håber du stadig har dit hjerte ellers kan vi jo ikke opleve alle de skønne bøger som du snakker om der vil udkomme de 4-5 år. Men det lyder til at der er nogle spændende titler de bøger skal have, må hellere begynde at samle en kroner sammen, så jeg kan nå at få bogkontoen i form inden da.

  Det lyder til at du har haft en fantastik tur ud fra dine tekster men også de vidunderlige billeder fra de skønne paradisser taler helt sit tydelige sprog.

  Rigtig god tur, Claus

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 21. Jeg har i en periode været uvenner med din robotsikring, men nu tar jeg kampen op igen. For alle de skønne levende alfehaver du har vist på det sidste er bare så eventyrlige. Jeg er fuld af beundring at de kan skabe så frodige haver så højt oppe som det jo er. Jeg tænker især lange kolde vintre. Og dermed kort tid til at vokse frem og blomstre.
  Forsat god tur. Gunvor

  SvarSlet
 22. Når man ser sådan en skøn have savner jeg det specielle nordiske lys og duften af skovbund og roser, det er virkelig en dejlig vild sag du har besøgt denne gang. Let ser det jo ud, og det er jo netop lige det, der er det svære!
  Jeg er en af dem, som er på ferie for tiden og har lidt ustabilt internet, men følger med så godt jeg kan - man vil jo nødig gå glip af noget. Her er der absolut ikke rigtige haver, men natur og lotusmarker er der dog - sommerhusene fra Pia (Cambodia)

  SvarSlet
 23. Når du nu alligevel på et tidspunkt skal over det store vand for at studere cottage gardens i New England, hvad så med at forlænge turen yderligere til Prince Edward Island i Canada ovre ved det andet store vand, Stillehavet?
  Der bor Carolyn, som er indbegrebet af gammeldags romantik både i sit hus, Aiken House, og i sin cottage style garden, hvor hun i øvrigt dækker teborde, så mundvandet løber i stride strømme, og øjnene er ved at trille ud af hovedet på os, der ser på.

  Måske kender du hende allerede, for hun er jo verdensberømt for sin romantik - men ellers kan der jo værenogle af dine blogfans, som kan få sig en oplevelse.

  Fortsat god tur oppe hos svenskerne
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  P.S. Jeg er helt vild med det røde orangeri, du viser på sidste billede. Måske skulle jeg overveje
  den nuance på vindusrammerne i mit eget, når de skal males til august, når min have-Ali
  kommer hjem fra sommerferie???

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg følger også Carolyns blog, og havde tænkt mig at foreslå Claus det samme, men øen ligger meget nordligt. Helt oppe ved Nova Scotia. Carolyns smag er MEGET "duttet" og blondeagtig, men haven ser ud til at være skøn.

   Slet
 24. Kære Claus.
  Hvor er det bare en hyggelig have du der har fundet frem til. Får lyst til at prøve alle siddepladser og nyde den skønne udsigt over søen. Jeg kunne bruge timer på, at nyde denne have.
  Hilsen Henriette

  SvarSlet
 25. Kære Claus.Skønne-skønne billeder du viser fra vores Svenske broderland.De kan noget med haver............og har den smukkeste natur derover.
  Var for et par år siden på Bornholm og kørte ned langs din det sydligste Sverige...............og det var en fantastisk tur.
  Forsat god tur knus Jette

  SvarSlet
 26. Kære Claus.
  Det er nogle fabelagtigt skønne haver du har besøgt i Sverige. Og på Bornholm.
  Fortsat god tur i det kønne landskab.
  Kh.Iris

  SvarSlet
 27. Fantastisk have med mange dejlige hyggerum.haven stråler af hygge overalt.

  SvarSlet
 28. DET kan jeg godt forstå - Sverige er for mig alt det skønneste! De har en helt anden tilgang til naturen og lever mere i den end vi gør. Jeg har flere gange leget med tanken om at flytte hinsidans igen. Inger Danielsson er virkelig en sand kunstner - det er fuldstændig idyllisk og emmer af naturlig charme. Udsigten over søen er jo nærmest meditativ og jeg ville nok aldrig komme ud af det smukke drivhus om efteråret :-) Jeg er kæmpefan af denne komposition - jeg må finde et hus med sø!

  Ååååhhh New England - ååhhrr jaaaeee!!! Longfellow i Maine og Elizabeth Parks rosenhave i Hartford - neeej jeg kan næsten ikke indholde alle de skønne billeder vi kommer til at se! Bliver helt USA-syg nu..."Amazing Grace, how sweet the s(ight)ound"

  SvarSlet
 29. Kære Claus.
  Endnu en skøn have. Det er SÅ smukt, når have og natur går ud i et. Alle de dejlige siddepladser med udsigt over søen er vidunderlige.
  Vi er også helt vilde med det vidunderlige væksthus på det sidste billede. Sikke en skøn farve og mange dejlige vinduer. Sådan ét drømmer vi om.
  Tak fordi du deler med os, Claus og tak til Inger, for at lukke Claus ind med sit kamera.
  Kærlig hilsen John og Eliane

  SvarSlet
 30. *tænker*: "Gad vidst hvad Claus laver......"

  SvarSlet
  Svar
  1. ..... Mon Claus er i fuld sving med at kreere årets dejligste julegave, 'Nordiske Haver' ! <3
   Kh.Iris

   Slet
 31. Sverige er noget helt specielt for mig og de har mange dejlige haver
  Vi havde selv sommerhus i småland for nogen år siden og det var virkelig den skønneste idyl lige op ad en skov. Helbredet rakte dog ikke til at blive ved med at holde det, så det blev solgt. Men så meget desto mere nyder jeg alle dine fotos der oppe fra. Og hvor vil jeg glæde mig til endnu en fantastisk bog fra dig om cottage haver! Jeg elsker den havestil og forsøger at få stilen i min egen have
  Mange hilsner Vibeke

  SvarSlet
 32. Sikken en have, hus og udsigt. der er bare det hele. Og så lige det smukke glashus til kølige aftner og skønne vækster. fortsat god tur, Hilsen Anne Marie

  SvarSlet