Trylleri med stauder

Ingen kan trylle med stauder som den hollandske havearkitekt Piet Oudolf.

 

20150807_203017

 

20150807_200146

 

At Piet Oudolf er verdenskendt og meget agtet, er selvklart. For hans stil er helt sig selv.

 

20150807_194758 20150807_190729

 

Det var Piet Oudolf, der for mange år siden fik mine øjne op for, hvor vigtigt det er, at blomsterne/planterne i et bed, har forskellige grafiske oplevelser at byde på.

 

20150807_194802

 

20150807_194427

 

Det ses meget tydeligt her, hvor meget strukturerne betyder.

 

20150807_194115 20150807_194403

 

Om Piet Oudolfs haver og beplantninger kan siges, at de skal opleves i modlys.

 

Så bliver de helt magiske.

 

20150807_194540

 

20150807_200647

 

20150807_202647

 

Billederne er taget i Vlinderhof; en del af den offentlige park Maximapark i Utrecht.

 

20150807_193013 20150807_192744

 

Og tænk en gang, beplantningerne er kun to år gamle!

 

20150807_194135

 

Jeg ankom i god tid for at indsnuse stemningen og glædede mig over, hvor mange der gjorde det samme.

 

20150807_194403 20150807_195040

 

Det hang helt sikkert også sammen med, at det var endnu en skøn sommerdag.

 

20150807_195244

 

Jeg lagde mig på en bænk og tog en lille lur med insekterne svirrende omkring mig.

 

En stjernestund ...

 

20150807_201832 20150807_201713

 

Jeg er nu fast besluttet på i 2017 at udgive en bog med titlen Sensommerhaver.

 

Her kommer denne have selvfølgelig med.

 

20150807_200020

 

Kan for øvrigt fortælle, at Piet Oudolf har tegnet og anlagt mange parker i Sverige. Men ingen i Danmark.

 

20150807_200005

 

20150807_194540

 

Lad mig derfor - lidt provokerende - spørge: Var det ikke en idé at sætte Piet Oudolf til at forny staudebedene i Kongens Have?

 

De mangler i den grad det drys tryllestøv, han kan give dem.

 

20150807_202808

31 kommentarer:

 1. Kære Claus

  Piet Oudolf forstår om nogen at male med den brede pensel og få kontraster til at arbejde smukt sammen til en symbiotisk helhed. Det ville være interessant at se, hvad han kunne få ud af Kongens Have. Alle bede skal passes uanset stil og beplantning, men hans valg af planter kræver dog ikke det helt store vandplaskeri. Mange af hans vækster bliver sikkert også til smukke planteskeletter om vinteren.

  Du har taget nogle meget smukke og maleriske billeder af denne have.

  SvarSlet
 2. PS: Det lader til at være vanskeligt at lægge kommentarer, hvis ikke man har opdateret sit java program. Med andre ord; hvis man har en ældre udgave af java, skal man trykke "opdater senere" adskillige gange, inden kommentaren bliver udgivet.

  SvarSlet
 3. PPS: Og man kan ikke længere besvare de enkelte kommentarer. Hvis ellers man skulle have lyst til det ;-)

  SvarSlet
 4. Kære Claus
  Der er fabelagtig smukt hvorfra disse skønne billeder stamme. Jeg kunne sikkert ha' opholdt mig dér i dagevis ... Piet Oudolf er en sand mester.
  Det tætteste jeg kommer på Oudolf ... har spillet Wordfeud med hans tante ..... men det har jo ikke meget at gøre med haver ;0^
  Åuhhhhh kunne man dog bare ha' siddet og kigget ud af lynlåslommen på din camerataske .... åhhhhhh how nice.
  Fortsat god eventyr rejse. Kh Iris

  SvarSlet
 5. At tænke sig, netop idag har jeg spekuleret på, om ikke du snart kom forbi en af Oudolfs haver!?
  Hvad du ønsker skal du få! Helt uden at efterspørge det. Skønt og heldigt.

  Disse store plamager af samme blomst, mageløst! Simpelthen!

  Du og Piet har helt sikkert også været med til at fintune mit øje for grafiske forskelligheder i haven endnu mere.

  Jeg smutter nu, er nødt til at gense billederne.

  God sensommer dag
  Lene

  SvarSlet

 6. Jeg skulle bare inn her og nyte bildene i forrige innlegg igjen.
  Og så var her allerede kommet nytt innlegg , hvilken "luxus" ... :-)

  Jeg ser Nette nevner "maleriske bilder" , hvor godt sagt , for jeg tenkte det samme , lol !!! - Spesielt i forbindelse med det siste bildet. - Hvilken malerkunstner er det som maler slik , tenkte jeg. Det minner meg om noe jeg har sett engang ...

  Kanskje noen som kommenterer her , og som er mere "bevandret uti malerkunsten" enn hva jeg er , kan komme med forslag ?

  Igjen hilsen Britta (i Norge)
  SvarSlet
 7. Breathtaking! Hvor er det dog smukt!

  SvarSlet
 8. Helemaal leuk dat je naar de Vlinderhof bent geweest , nu heb ik hem ook kunnen bekijken. Bedankt !!! Fijn weekend toegewenst.

  Marieke.

  SvarSlet
 9. Det er utroligt smukt og meget effektfuldt!
  Jeg nød også de sidste to haver du viste, blev dog mest betaget af den med den landlige charme:-)
  Endnu engang tak for deling, og rigtig god tur hjem!
  Hilsner fra Anette

  SvarSlet
 10. I love the work of Piet Oudolf!
  He is really like an artist painting a garden not a picture!
  I thank you for this beautiful reportage Claud, your photos are wonderful!
  Kisses!
  Titty

  SvarSlet
 11. Flotte billeder. Jeg kunne godt tænke mig, at han lavede bede i Mindelunden i Århus.

  SvarSlet
 12. Tak for billeder. Hvis du har andre analyser af Oudolf's haver ville jeg meget gerne høre dem feks din bemærkning at de er bedst I modlys. Jeg har et stort bed som jeg gerne vil lave lidt I denne stil hvis jeg ellers kunne lære begrænsningens kunst

  SvarSlet
 13. Kongens Have? jeg glemmer aldrig den vrede der kom mig til del for nogle år siden, da jeg tillod mig at mene, at der var noget langt fra de intentioner, der var afstukket ang. Kongens have. Det drejede sig om personaleressourcer og der kunne spares ved den nye måde at holde området på. Det var en klar tilkendegivelse fra den ansvarlige ( husker ikke navnet - det var fransk) der desværre ikke imo var bevidst om den kulturskat, han var ansat til at forvalte. Trist, jeg kommer aldrig på de kanter mere
  venlig hilsen Kirsten Buna Hellebæk

  SvarSlet
 14. Claus gav bolden op 30 juli 2011. Min henvendelse blev stilet til den ansvarlige styrelse, det var herfra der var en meget negativ respons. Fotos af det jammerlige bed langs Sølvgade kan ses under datoen. Venlig hilsen Kirsten Buna Hellebæk

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Det er en imponerende have - det ser fantastisk ud og endnu en havestil hvor man opdager noget nyt hele tiden
  Kh Anita

  SvarSlet
 16. Jo tak den er jeg med på - eller et andet sted for det ville være fantastisk at se et Piet Oudolf bed i Danmark:-) Heldigvis har han inspireret flere her i landet, men det ville være skønt at se den ægte vare:-) Jeg mindes da jeg i 2010 ventede på at skulle se Frihedsgudinden i New York og gik og tænkte på hvem der dog havde designet de fantastiske staudebede...
  P.S.: Lå du virkelig dér på bænken?

  SvarSlet
 17. Hej Claus!
  Det ser så smukt ud.
  Jeg har ingen have selv, desværre. Har dog en masse havebøger, som jeg kigger i og ligger drømme.
  Jeg har lavet et staudebed i mine forældres have, men er ikke tilfreds. Jeg mangler noget forrest i bedet, en lavere staude og gerne noget med blomster, ville spørge om du havde en ide til lave stauder.

  Hilsen Bornholmeren.:-)

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Hvor er det en fantastisk rejse du er på. Den ene have smukkere end den anden og denne er helt fortryllende, men det har flere sagt meget bedre end jeg kan, så jeg ønsker dig blot en god rejse hjem.
  Kærlige tanker fra Eliane

  @ Bornholmeren: Prøv at Goggle "lave stauder" og tryk på "billeder" så kommer der mange frem. Hilsen Eliane

  SvarSlet
 19. Jeg er meget begejstret for den måde han bruger prydgræsser sammen med stauder, det går jeg selv om pønser på at gøre noget mere i, så dejligt med noget inspiration. Piet Oudolf er virkelig dygtig, hans bede her er dog lidt flade efter min mening, (samme højde) men der er bestemt meget at lære af hans plante sammensætninger.

  SvarSlet
 20. Jeg elsker også piet oudolfs hagdesign- har fulgt ham i noen år! Til Britta, Norge: tenker du kanskje på impresjonistene? Muligens Monet? Eller i Norge, på Weidemann? ( litt mere fargeinntrykkene( og form?) en beplantning gir, ikke så mye hver enkelt blomst?
  Hilsen Annette ( Oslo)

  SvarSlet

 21. Hei, Anette , du har rett.
  Det var Monet jeg fikk assosiasjoner til , han malte fantastiske hagebilder.

  Hilsen Britta (still in Norway)

  SvarSlet
 22. Absolutely stunning. How I love moments like this in the garden. :-)

  SvarSlet
 23. Hvor smukt og malerisk - flotte billeder, du har taget! Staudebedene minder om Dronning Ingrids staudebede på Gråsten Slot som de så ud i gamle dage. Dronning Ingrid og de gartnere, som hun havde ansat, kunne noget af det samme. Jeg synes det kan noget, når man blander græsser og stauder!mvh Helle

  SvarSlet
 24. @Britta, Ja, men det kunne have været flere af de impressionistiske malere. (Jeg har selv haft næsen i kunstbøgerne på reolen ;-))

  SvarSlet
 25. Jeg er vild med Piet Oudolfs design, og bliver begejstret hver eneste gang jeg ser billeder af hans skønne plantesammensætninger :-)

  SvarSlet
 26. Flotte flotte billeder Piet Oudolf er en sand mester,jeg er så heldig at jeg på torsdag skal på besøg i Anja og Piet Oudolfs private have og med de billeder du har der glæder jeg mig da bare endnu mere,( hvis det da er muligt) helt enig med dig et par store staude bede af ham i Danmark ville da være helt fantastisk.

  SvarSlet
 27. Hej allesammen. Denne have bærer meget præg af græsser og stauder.
  mange glemmer græsserne i deres have. Græsser kan give,
  tilføje noget helt specielt til haven, og så er de nemme!!!!!!!

  SvarSlet
 28. Jeg ville ihvertfald blive en fast (og virkelig glad) gæst i Kongens have. Jeg må igen-igen konstatere at vores have er for lille til at det vi gerne vil....Heldigvis holder vi alligevel umådeligt meget af den. Smukke smukke billeder. Kh Anne Mette

  SvarSlet
 29. Claus Dalby, Agent Provocateaur ;-)
  Synes da det ligger lige for at invitere ham til Kongens have. Før i tiden gik vi Brdr Prices mad af i haven, men kors hvor uinteressant der er! Hans have er jo ren magi - jeg er sikker på han har alfer svævende i det bløde modlys. Hvor har man lyst til at se haven i kniks og på knæ. Jeg lærer så meget om komposition gennem din linse! Jeg er igang med omlægning af haven til noget mindre pasningskrævende - ulempen ved ambitioner og 100 km til udførelse er for stor nu. Uuhhh men altså når du viser alle disse drømmehaver.....

  SvarSlet
 30. Jeg er solgt, og har været det længe, tygger mig igennem bøgerne, men hvor skulle man se haverne i virkeligheden.
  Henrik

  SvarSlet