Vildbasser!

Det var rigtig dejligt at komme hjem til egen parcel igen. Gartnerne havde arbejdet på højtryk, og jeg er både glad og taknemmelig.

 

claus20150811_093137 claus20150811_152434_2

 

Lige nu er det nogle rigtige ’vildbasser’, der påkalder sig opmærksomheden. De forskellige kvan, Angelica, der for de flestes vedkomme er op mod tre meter høje.

 

claus20150811_152422

 

Det er vigtigt med højde i haven her, og det skyldes, at huset jo har en vis størrelse, og derfor kræves der skala.

 

claus20150811_140857

 

claus20150811_094755

 

Jeg vil her omtale tre af de Angelica, der lige nu er på det højeste. Det gælder f.eks. den mørkbladede Angelica sylvestris purpurea ’Vicar’s Mead’ med rosa blomsterstande.

 

claus20150811_085404

 

For nogle år siden tilbød jeg frø og sendte dem rundt. Derfor ved jeg, at mange af jer har denne skønne plante.

 

Det kan jeg desværre ikke tilbyde at gøre igen.

 

claus20150811_085721

 

Men for en god måneds tid siden, hvade jeg skaffet den til Bilka. Salget var moderat, og jeg bliver nødt til at sige, at I ikke ved, hvad I har snydt jer selv for.

 

Spørg mig ikke, om der er flere tilbage.

 

claus20150811_135807

 

Jeg så ’Vicar’s Mead’ første gang i Stockholm for snart tyve år siden sammen med Anne Just, og dengang var den helt ukendt herhjemme.

 

claus20150811_141255

 

claus20150811_141326

 

‘Vicar’s Mead’ er en variant af den almindelige Angelica sylvestris, der gro vildt rundt omkring i Danmark.

 

claus20150811_094417

 

For eksempel i skovbryn. Faktisk klarer den en del skygge. Det er den, I ser herover.

 

claus20150811_090319

 

De to nævnte Angelica kommer begge igen år efter år, hvis man klipper dem i bund, inden frøene er helt modne.

 

claus20150811_135456

 

claus20150811_093010

 

Angelica gigas er en anden spektakulær art. Den får smukke mørke frøstande.

 

claus20150811_140940

 

Det gælder om at nyde denne plante, for den dør nemlig efter blomstring.

 

claus20150811_140616 claus20150811_090432

 

Angelica er nem at formere fra frø, mens frøene skal sås, når de netop er tørre. Venter man blot et par måneder, mister de spireevnen.

23 kommentarer:

 1. Ja, hun takker af Angelica gigas, når hun har blomstret, men forinden har hun smidt frø, som udvikler sig til planter den følgende sommer - uden at blomstre. Det sker først det andet år efter. Jeg er utroligt glad for mine både gigas og 'Vicar's Mead'og sylvestris, men de tager sig ikke så godt ud som dine, for rådyrene deler min smag. Derfor har jeg taget konsekvensen og lige som med andre rådyr-guf-planter hegnet dem ind med kyllingenet.Det tager jo noget af det grandiøse, men de tre damer ser meget værre ud, når bæsterne har flået i dem. Ak ja! Til gengæld har jeg kid i min have om foråret og i forsommeren, i år to styk plus storebror fra sidste år og deres moder.

  Happy (Wildlife) Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 2. P.S. Jeg var i Bilka i Horsens for en måned siden. Da havde de ingen Angelica - i det hele taget så godt som ingen CD planter. Og forrige sommer, da jeg kom forbi derovre, var der heller ikke ret meget CD at tage med hjem. Det gør, at jeg altid tøver med at køre til Roskilde. Måske er der andre af dine fans, som tøver af samme grund??? Men jeg har da bestilt tulipaner og narcisser som snart arriverer med posten. Det glæder jeg mig til.
  Jytte

  SvarSlet
 3. Hej Claus, jeg er en af dem, som fik frø af dine kvan for nogle år siden og jeg har flere år haft fantastiske kvan i min have. I år står der en del "kæmper" rundt i haven og jeg tænker hele tiden på dig, når jeg ser dem :)
  Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Ulla Du og Malcolm var så venlige, at donere to planter til mig, da vi mødtes hos Lisbeth på Samsø.De har flotte blade men ikke blomsterskærme. Kommer de til næste år skal de vinterdækkes? kh Tina

   Slet
 4. det er ikke MIN skyld hvis der stadig findes kvan i bilka.... Har slæbt 5 hjem :-) og har iøvrigt fundet nogle fine kvan, gulerod og pastinak planter i grøftekanten som der skal samles frø af om et par uger...) hilsner!

  SvarSlet
 5. Kvan er så flotte, vi har en grøn som efter sigende skulle være en lokal variant fra Gl. lejre. Jeg troede at den mørke jeg også har Angeliga Gigas, men tror nu at det i stedet er Vicar's Mead, for den har lyse blomster og mørke, bronzelignende blade. Jeg troede blot at Vicar' Mead var steril, men læser nu at det er den ikke. Her spreder den sig tilpas og den er jo let at genkende den, skøn plante, bla har den sået sig ved vores carport, i grus mellem to forskellige belægningssten. Så den er da nøjsom. Den er fra frø fra din have tilbage fra da du delte ud ifm bogkøb. Kh Anne Mette

  SvarSlet
 6. Og de ser helt igennem fantastiske ud, jeg er lidt forfalden til de høje, må sige at tre meter er høj:-) såede en mørkløvet kvan i februar(husker ikke hvilken) men de er aldrig dukket på, må på den igen:-) men har et par andre der er kommet, den ene af sig selv, en vildart vil jeg tro, må ha den flyttet senere på året, for den har fundet sig en dum plads;-)
  Lækre blomster og farvesammensætning du viste i går:-)
  Og velkommen hjem!

  SvarSlet
 7. De er ganske rigtigt skønne, disse kvan. Men jeg har opgivet dem. Har for et par år siden sået både den grønne og den røde. Og fik et par planter, som jeg så plantede ud i haven - og så ikke mere til dem. Kanske man skulle prøve igen.

  P.t. har jeg plantet 10 flox - babyface. Og nu står de ganske ribbet - grundet dræbersnegle i "industrielle mængder". Men jeg håber at de kommer fra roden igen. Jeg skal nok også snart til at tænke på violfrøstjerner, som du agiterede så brændende for sidste år. Vi hører skam efter, hvad du siger/skriver her på bloggen.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 8. Jeg har haft Angelica sylvestris purpurea ’Vicar’s Mead’ i min have nogle år. Vidste ikke den kunne klippes ned og komme igen. Det skal prøves. Jeg sår hvert efterår, har dem til at stå i potter ca. 1 år og planter ud i haven.

  SvarSlet
 9. Kære Claus!

  Forrygende flotte billeder at bliv mødt med. Kvanerne i din have ser så flotte og majestætiske ud, men måske mange vurderer dem til at være i overkanten i en mindre have? Mit eget bed er for lille til kvan, men jeg er ret begejstret for deres vilde look.

  Jeg har været væk fra bloggen - dels pga. ferie og dels pga. travlhed .... travlheden kommer til at vare ved en god måneds tid endnu, så jeg er nok nødt til at prioritere lidt anderledes. Jeg har end ikke kigget herind i 3 uger! Og selv i dag hvor jeg er tilbage, er der ingen tid til at løbe indlæggene igennem bagudrettet ... livet er ikke helt det samme uden din blog Claus, du kan være ganske sikker på at jeg vender tilbage :-)

  Kærlige hilsener fra Lisbeth K

  SvarSlet
 10. Hidtil er der altid dukket en kvan op i haven et eller andet sted, siden jeg hjembragte en plante fra planteskolen for år tilbage. Men det ville da være skønt hvis den blot kunne vende tilbage år efter år!

  SvarSlet
 11. Ja det er ihvert ikke, fordi jeg ikke tog godt for mig af de tilbageværende i Bilka :-) De står på deres højeste nu og jeg nyder dem i fulde drag! Det er første år jeg turde prøve dem - var bange for at højdrn var for meget i forhold til de lave stauder jeg har. Men det funker rigtig fint! Nå, for søren da - min plan var at lade dem smide frø i bedet! Så klipsnip og plante frø nu istedet så?

  SvarSlet
 12. Ja det er ihvert ikke, fordi jeg ikke tog godt for mig af de tilbageværende i Bilka :-) De står på deres højeste nu og jeg nyder dem i fulde drag! Det er første år jeg turde prøve dem - var bange for at højdrn var for meget i forhold til de lave stauder jeg har. Men det funker rigtig fint! Nå, for søren da - min plan var at lade dem smide frø i bedet! Så klipsnip og plante frø nu istedet så?

  SvarSlet
 13. Jeg har op til flere "Vicar's mead" i haven, som stammer fra frø fra din have, så sender dig en venlig tanke, hver gang jeg glædes over dem. De er utrolig smukke med det mørke løv og giver i den grad staudebedet noget pondus i sensommeren. Formidabel plante! Var i Bilka i sommerferien (Tilst) og det var en noget halv fesen omgang derude i havecentret. Måske gassen går lidt af ballonen, når de fleste har købt sommerblomster først på sæsonen.
  Din have ser altid ud som om den er på sit højeste uanset hvornår på sommeren, du viser billeder. Imponerende.
  Kh Mette K. Eriksen

  SvarSlet
 14. Det blev verkligen vackert med Angelican som svävar över allt i dina rabatter Vackrast är den vinröda tycker jag
  Ha en fin vecka
  Meta

  SvarSlet
 15. De kvan er majestætisk og smukke, jeg fik et par stykker med hjem fra Tante Grøns have sidst jeg var der, og glæder mig virkelig til næste sommer vor de forhåbentlig vil blomstre. Jeg er lidt ked af at høre at salget har været moderat i Bilka, jeg var der to dage efter du havde skrevet om dem på bloggen i Viborg, men der var desværre udsolgt (midtjyder har jo en god smag) Mon ikke jeg kan får mig en lille samling alligevel.
  Jeg kan se at du kommer på Formland i år for at præsenterer din nye Claus Dalby Home Collection samt Scandinavian Christmas, det glæder jeg mig til at se. Måske jeg lige får hilst på dig der, men du har jo sikkert vildt travlt, uanset så bliver det heltsikker spændende at se dine sager, og måske skrive lidt på bloggen.

  SvarSlet
 16. Kære Claus
  Det ser interesant m dine skærm planter - og sikke mange farver - intreresant er planten - jeg kender den ikke særlig meget - men flot er den
  Kh Anita

  SvarSlet
 17. Hvor er de bare flotte!!!!

  SvarSlet
 18. Plantede en mørk kvan sidste år og nu er den kommet op to stedet. Bliver nok nødt til at høste frø, hvis jeg vil have den i flere år. Den er bare så smuk.

  SvarSlet
 19. Jeg er også meget glad for mine kvan både den almindelige store kæmpe grønne og Vicars Mead.
  Du må have fristet med planterne i en sådan grad, at mange af os måske allerede havde ledt med lys og lygte efter Vicars Mead på nettet, siden Bilka ikke havde et forrygende salg.
  Til gengæld har jeg hjulpet Bilka af med nogle af de superlækre hortensia Silver Dollar i denne uge - det var virkelig flotte planter og så til den pris!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 20. Hej Claus. Jeg har tre forskellige kvan og er meget glad for dem alle tre. Jeg fik frø dengang fra din have og har den stadig i haven. De bliver beundret meget, når vi får besøg:) I år har jeg også en med mørke blomsterstande, men ved ikke om det er den du viser, jeg må i hvert fald sikre mig frø, hvis nu den skulle dø efter blomstring. Tak for info.

  SvarSlet
 21. Vilka vackra plantor! Jag har försökt med den fantastiska Angelica Gigas flera gånger men lyckas inte. Hade så gärna köpt den andra varianten på Bilka om jag hade vetat och varit där. Lite för lite trips till Danmark i mitt liv...
  Kram från Malmö
  Elin

  SvarSlet
 22. Hej Claus. Ups! så planterne i Bilka Men købte ikke, da jeg først skal bruge de høje planter
  i et nyt bed næste år. Så dem venter jeg med til næste år tænkte jeg.Men bliver der mulighed for
  det? Det håber jeg, de er høje og flotte, ja! fantastiske.
  Linda

  SvarSlet