Blomsterkompositioner

For mig er en plante ikke et enkeltstående individ. Det, der i den grad optager mig, er planters indbyrdes samspil.

 

claus20130826_103709

 

Når jeg støder på en ny plante, begynder jeg straks at tænke på, hvad jeg kan sætte den sammen med i bedet.

 

claus20130826_103932 claus20130826_103922

 

Det er også derfor, jeg i den grad holder af at sammensætte buketter. Det er trods alt lidt nemmere end at skabe et velfungerende staudebed.

 

claus20130826_103725 claus20130826_103859

 

Spillerne på billederne her er den dobbelte violfrøstjerne ’Hewitt´s Double’, purpursolhat og floks. Dem kan jeg alle glæder mig over lige nu.

 

Nogle spekulerer måske over, hvad det er for et lille træ med mørkt løv. Der en en dværgblodblomme, Prunus x cistena.

 

NB. Jeg vil gerne takke alle for de mange kommentarer. De glæder og bliver læst med stor opmærksomhed.

26 kommentarer:

 1. Meget smukke blomster der ser skønne ud sammen
  Kan se hvor jeg skal plante nogen af mine nye stauder i morgen :)
  Tak for tippet
  Kh Vibeke

  SvarSlet
 2. De lilla/blå farver er nu skønne. Dejlige sammensætninger.

  SvarSlet
 3. Ja, det var en fin kombo! Violfröstjärna (eller violruta som det heter på svenska) är en ny planta i min trädgård för i år, men jag har ännu inte den dubbla - den får jag sätta upp på listan!
  Kram från Malmö
  Elin

  SvarSlet
 4. Samplantingene dine er til stor inspirasjon og jeg lærer svært mye av å lese bloggen din. I år har jeg opparbeidet flere store staudebed og prøver å få til harmoni i farger og form i tillegg til blomstring hele hagesesongen. Ingen enkel oppgave for en glad amatør, derfor er blogger og bøker som dine uvurderlig.
  Hilsen Mette C. Moen, Stavern, Norge

  SvarSlet
 5. Kære Claus.

  Det øverste billede er mit yndlingsmotiv og min yndlingsårstid i din have.
  Havegus! Skønhedens kuldegys.

  Det er en fryd at lege med tone i tone. Og at eksperimentere med, hvilke vækster, der leger godt sammen.

  Morgenkaffehilsner og god havedag

  SvarSlet
 6. Jeg elsker violfrøstjerne, og jeg synes den indgår smukt i forskellige kombinationer. Har også lagt mærke til at du har en del, men jeg synes altid mine er lidt skravlede ... Nå, men det er i hvert fald et smukt bed du viser. Måske skulle jeg prøve violfrøstjernen igen :-)
  God søndag!
  Kh Nana

  SvarSlet
 7. Kære Claus
  Det er flotte billeder og du er bare god til at sætte sammen
  Til næste år vil jeg ha violfrøstjerne det har jeg ikke prøvet endnu - men de er vidunderlige - og dejligt m navn på blodblomme træet - dem ku jeg nemlig tænke mig jeg syntes de er flotte - altid godt m inspiration
  Kh Anita

  SvarSlet
 8. Kære Claus Det ser vidunderlig brusende dejligt ud med de violfrøstjerner! Jeg har også investeret i flere i år. Havde sået for flere år siden men de kom aldrig rigtig over dværgstadiet. ;-)
  Istedet har jeg i år haft stor glæde af lathyrus på denne tid i rosen/staudebedet.
  Farverne i bedet er så fine og super detalje med dværgblodblommen. God søndag. Kh Tina

  SvarSlet
 9. Kære Claus
  Om det er orange/blå krukke planter og lyserøde solhat, floks og violfrøstjerne stauder, der bliver i øjeblikket flyttet krukker rundt og stauder i mine bede. Det er jo heldigvis ikke ulovligt at kopier gode ideer.

  SvarSlet
 10. Som du er inde på, er det svært - rigtig svært synes jeg - at sammensætte et velfungerende staudebed. Når man har fundet ud af, hvad man gerne vil ha', blomstrer planterne ikke samtidigt, eller de kræver forskellig jord- eller lys-skyggeforhold, og højderne på de forskellige planter varierer mere end man i sin uvidenhed eller sine særlige jordbundsforhold havde regnet med. Suk!

  Jeg knokler med renovation af et staudebed i øjeblikket. Det foregår ved, at roser og træpæoner med den jord, de helst vil ha', bliver sat ned i bedet i store murebaljer uden bund. Det var så meningen, at kvikgræsset og hvad-har-vi skulle få lov at vokse videre mellem baljerne, men med stor nok afstand til at en plæneklipper kan komme rundt imellem. Oven på jorden skal så sættes nogle pæne potter med pæne planter, som hele næste sommer kan flyttes rundt, til det synes rigtigt. Og til den tid må der så gribes dybt i foret til anskaffelse af en ordentlig mængde ordentlig jord ..... det bliver kostbart! Jeg håber, jeg får råd til det, og mens jeg håber og sparer sammen hele vinteren, kan man jo passende gøre et ordentligt stykke hjemmearbejde i lænestolen og ved computeren!

  Happy Gardening
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 11. Meget smukke blomster. Farven på floksen på de to nederste billeder kan jeg specielt godt lide, og den er rigtig fin sammen med violfrøstjernen. Mvh. Helle

  SvarSlet
 12. Vakre sammensettinger! Spesielt vingefrøstjerne og floks. Nydelig.

  SvarSlet
 13. Hei igjen,

  Ja, den plantekombinasjonen der er den jeg forbinder aller mest med deg, Claus! Den er nesten din "signatur"! Utrolig vakkert – så lett og så sommerlig! Jeg har ennu ikke skaffet meg en Violfrøstjerne Hewitts double, men herved er det bestemt at jeg gjør det til neste år:-)

  Og nydelig også med det det mørke løvet til!

  Hilsen Annette

  SvarSlet
 14. Det er da en super god ide med den fine lille blodblomme

  SvarSlet
 15. suk jeg havde ellers lovet mig selv ikke at ville købe nye frøstjerner, de kan ikke li at mulvarpen skyder op under dem, så de fleste af mine er gået til sidste vinter. Men altså , de billeder ,uhu,
  de frister gør de. PLoxene står stadig flot, især dem der blev "nippet" i juni. Kan vi ikke få forlænget september måned?? der er så meget vi havefolk skal nå at lave og nyde, vi har ikke tid til oktober før om mindst en måned til?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 16. Hej. Det er gode billeder du viser. Jeg kan godt lide alt det lyserøde, som er min yndlingsfarve i haven. Det ser superflot ud og gode kombinationer.

  SvarSlet
 17. Hej Claus
  Det er et rigtigt flot bed. Jeg har idag prøvet at visualisere et par blodblommer i mit pink/lyserøde bed. Det kan være at jeg springer ud i det for de giver noget karakter. Jeg har det ikke helt fint med violfrøstjerner, håber at det lykkes en dag. Floks er skønne.
  hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 18. Så vackert! Älskar färgerna. Har fått otroligt mycket inspiration till en blommande höstträdgård. Vad är det för växt under prunusen? De lila/rosa spirorna?
  Ha det gott
  /Maria

  SvarSlet
 19. Hvor er de smukke, de billeder. Det er imponerende, at de kan blive så høje uden at falde. Jeg synes, jeg binder op og op - men alligevel falder de.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 20. Rendyrket plante- og farveharmoni, det som du er mester i. Flot. Desværre blev min purpursolhat kvalt af judaspengene. Og violfrøstjerne er endnu ikke købt - men i år skal de plantes. Og jeg er de sidste to år blevet meget glad for flox og har plantet nogle stykker. Og de lyser så fint op just nu.
  Ellers er det nu storkenæb Rozanne, der gør sig hos mig efterhånden. Når alt andet går ud sætter jeg en Rozanne i stedet. Så kanske jeg ender med en stor have og et brus af den skønne blålilla Rozanne farve. Men hvad, det er vel heller ikke så ringe endda.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 21. Förtjusande bilder som vanligt! Tack! Blir riktigt inspirerad att anlägga en rabatt med dessa medspelare.
  Vänliga hälsningar
  Mats Andersson

  SvarSlet
 22. Dorte Paasch Pedersen Vejen21. september 2015 kl. 12.54

  Ja det er nogle super flotte blomster at sætte sammen. Jeg har dem selv i mit nyeste bed - (kraftigt inspireret af din blog og dine bøger). Jeg er nu også vild med kartebollen, som du har omtalt i flere videoer, dog noget tid tilbage. Den mangler jeg endnu, men går efter at få den i bedet til næste år. Jeg skal nok huske at klippe frøstandene :)

  De bedste hilsner
  Dorte Vejen

  SvarSlet
 23. Åh, det er smukt! Solhat passer simpelthen så fint sammen med utrolig mange stauder. Mine dør dog på stribe i staudebedet... Har hørt at de skal ha' god plads i foråret, måske drukner de i andre stauder? Men hey, det er jo heller ikke fordi dine stauder står og råber til hinanden ;-)
  Mvh Mette K. Eriksen

  SvarSlet
 24. Helle Aagaard, Sydfyn22. september 2015 kl. 13.20

  Smukt med smuk på Claus. Beundrer virkelig dit overdådige brus af violfrøstjernene. Min(e) synes hverken at selvså sig eller bliver ret høje. Måske det er jorden den ikke kan lide.
  Bedste havehilsner
  Helle Aagaard, Sydfyn

  SvarSlet