Oktobers komme

For en måneds tid siden kaldte jeg – lidt som en tilsnigelse – september for en sensommermåned.

 

claus20150915_093148

 

Ret beset er det en efterårsmåned på papiret. Men med det dejlige vejr, vi har haft set sidste stykke tid, vil jeg alligevel kalder det sensommer.

 

Og det lader til at vare ved mindst en uge endnu; blot bliver det ikke helt så lunt.

 

claus20150915_093139

 

I morgen tager vi hul på oktober, og snart er efteråret over os. Heldigvis hører jeg til dem, der elsker alle årstider. Også efteråret ...

 

Især holder jeg også af de vækster, der gør sig den ulejlighed at blomstre nu.

 

Til den gruppe hører oktoberstormhat, Aconitum carmichaelii, der er en af havens nemmeste stauder.

 

claus20150915_093026

 

Den klarer sig ud både sol og skygge, står på stive stilke uden at vælte. Og så har den den smukkeste blå farve.

 

Jeg har oktoberstormhat mange steder i haven. Bedet på billederne her, ligger ind mod skoven bag væksthuset.

 

claus20150915_092957

 

Som I ser er der også mange hortensiaer, plantet i gentagne grupper.

 

claus20150915_093148

18 kommentarer:

 1. Dejlige billeder. Den stormhat vil jeg gerne have fingre i. Det er nemlig så skønt, når noget blomstrer så sent på året.
  Hilsen Mette

  SvarSlet
 2. Kære Claus
  Ja det er fantastisk så flot haven er lige nu - jeg tænkte lige i dag at jeg sku huske at tage nogle billeder - jeg syntes at når jeg går tur at mange haver har en storheds tid på en anden måde lige nu men flotte er mange haver nu også min egen - er faktisk godt tilfreds
  Kh Anita og Jørgen

  SvarSlet
 3. Kære Claus
  Jeg beundrer din evne til at skabe så flot et flor langt ind i "kalender-efteråret". Jeg har også nydt de sidste dages dejlige solskin og milde temperaturer. Det gør så godt at få fyldt op med solskin så man er rustet til at stå imod mørket der altid følges med vinterens kulde. Efteråret et virkelig smukt i år. Jeg nyder det mere end sædvanligvis, synes ligesom at bladenes farver er flottere i år. Måske det er den skarpe sol der får det bedste frem i alt og alle.

  Kærlig hilsen, Lisbeth K

  SvarSlet
 4. Ja! Sikke et vejr!
  Næsten hver dag sidder jeg i haven næsten hele dagen og læser med lange kig af og til ud på herlighederne, eller jeg går jeg tur ved stranden - faldt tilmed i søvn i klitten i eftermiddags og sov næsten en hel time uden overhovedet at fryse. Jeg elsker september - oktober også for den sags skyld. Når solen for alvor takker af, skal arbejdet i haven genoptages. Nogle år er det endog muligt at fortsætte helt til december - godt nok med hyppige indendørs tepauser, men alligevel .....

  Tak for kigget i dag i din sensommerhave
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 5. Vi er velsignet med det smukkeste vejr lige nu, og flotte solop- og nedgange.
  Hvor har du mange fine farver i haven endnu, her hvor vi er på vej ind i oktober.

  SvarSlet
 6. Kære Claus

  Dejligt for os at du benytter endnu en lille pause til at vise os dine herligheder, (så undgår du også skrivekrampe). Dine hortensiaer ser vidunderlige ud lige som dine aconitum. Sidstnævnte mangler i min have, og jeg er glad for at erfare, at den kan klare sig i lidt skygge. Jeg må se at få fingre i den lyserøde.

  Fortsat god skrivelyst!

  SvarSlet
 7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 8. Oktoberstormhat, hvilket malerisk navn. Det er jo netop i Oktober vi andre også finder lune hatte frem, og de bliver også udsat for storm.

  Når jeg kigger rundt i egen have kunne netop stormhat gøre sig godt, for i bedene er der ikke mange blomster tilbage udover solhat, høst anemone og Skt. Hansurt. Havde jeg ikke haft krukkevækster som kæmpe jernurt, dahlia, fuchsia og gladiolus ville jeg savne farver.

  Glædelig Oktober
  Lene

  SvarSlet
 9. Det er en rigtig flot oktoberhave du har,min er mere sparsom,jeg tror oktoberstormhat vil gøre sig.Men et lille minus er der ved oktoberhaven,snart skal alle dahliaerne op,og det er et job der ikke huer mig,men når de blomstrer næste år er jeg henrykt over at jeg gjorde det
  hilsen Brita

  SvarSlet
 10. Tusen takk for at du deler med oss Claus , jeg koser meg med hvert enkelt bilde og beskrivelse du legger ut . Du er en stooor inspirasjon for meg :-) jeg bor så vakkert ved Telemarkskanalen , Skien , Norge , men vi har akkurat hatt stor flom så både hage og kjeller har vært fyllt med vann .....:-( jeg håper inderlig ar det rekker å tørke så opp før frosten setter inn at stauder , busker og trær overlever vinteren. Hagen er min terapi og lykke ;-D mvh Marianne Amundsen

  SvarSlet
 11. Hos mig er det asters der lyser op, og nogle af dahliaerne, og alle bladfarverne. Du har helt ret,
  hver årstid sin charme. Men så stort farveflor som dig tror jeg de færreste har, det er fabelagtig.
  For resten kunne du ikke fortælle min oktoberstormhat at den er nem og skal blomstre?? hi hi. Jeg købte en for et par år siden ,inspiration dig, men den har aldrig blomstret.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 12. Hej CLAUS ,Dejlig du er på banen igen, Den er så flot , har været i haven og hente 3 stk . til en lille buket. Bliver glad af at se på så flot en farve. Nu er sommer stormhat klippet ned så det er fint med en sensommer , stormhat Venlig hilsen Gurli

  SvarSlet
 13. Hej Claus. Det er flotte farver i bedene, du viser. Jeg håber godt nok det milde vejr fortsætter nogle dage endnu, der er så mange flotte farver i haven og rigtig dejligt at se, når nogle planter bare bliver ved og ved.

  SvarSlet
 14. Kære Claus, Sikken en skønt bed. Det er ikke spor efterårsagtigt, bare rigtigt flot.
  hilsen ANne Marie

  SvarSlet
 15. Så vackert du har det i trädgården ännu och så fina dina hortensior är. De rosa och blå färgerna passar så bra med varandra. Tack för titten!

  SvarSlet
 16. Dorte Paasch Pedersen Vejen2. oktober 2015 kl. 14.35

  Lækre billeder. Ser ikke spor efterårsagtigt ud. Jeg har selv købt en håndfuld aconitum sidste år. Desværre kom min mand, der ellers bare ville hjælpe mig, til at rive dem alle op, fordi han troede det var ukrudt. Han var ikke særlig populær, da jeg opdagede det. Men jeg fik dem i jorden igen og det ser heldigvis ud til, at de kommer. Blomsterne har jeg dog endnu til gode :) Og manden er blevet tilgivet igen, så jeg er stadig gift :)

  De bedste hilsner
  Dorte Vejen

  SvarSlet
 17. Hej Claus
  Dine billeder giver en fin fornemmelse af efterårets mild side.
  Hilsen Claus Hørlyck

  SvarSlet
 18. Tänk att ha en sån fin blomning fortfarande!!!
  Känns som både jag och trädgården gett upp för säsongen, här blommar inte mycket bara buskar och vildvin som lyser rött.
  Ha en härlig helg
  Mariana

  SvarSlet