Der er altid noget at gøre

Mon ikke de fleste af os kan finde på noget at gøre i haven, selv om efteråret for alvor har indfundet sig?

 

20151020_155959

 

Faktisk kan man næsten tale om at efteråret på mange måder er travlere end foråret. Især da, hvis man gerne vil være foran.

 

image

 

Inden frosten binder jorden, er der meget, der kan gøres. Lige nu er det f.eks. meget fint at dele stauder.

 

Det gælder blandt andet den smukke bronzeblad, Rodgersia, med rodknolde, der ligger helt oppe i jordoverfladen.

 

image

 

Prøv at grave dem op. Knæk dem i mindre stykker og plant dem øverligt igen. Bronzeblad kan man ikke få for mange af.

17 kommentarer:

 1. Bronzeblad er bare så fin - tak for ideen med at dele igen, så jeg kan få noget af den i mit nye bed - det ville jo passe fremragende!

  SvarSlet
 2. Skønne billeder, jeg må da lige have lagt nogle orange tulipaner imellem mine bronzeblade, kan jeg se.
  Kærlig hilsen Anette

  SvarSlet
 3. Bronzeblad har jeg tilgode i haven, sidder lige og får en måske god ide, har et langt stykke hvor jeg vil have dækket jorden og gerne med "grønt-blade", den ville være flot som en af dem. Tak for inspiration:-)

  SvarSlet
 4. Mine "blade" er ikke særlig samarbejdsvillige,de står måske for meget i skygge,jeg må prøve at ændre på det ved at dele den smule der er ,smukt ser det ud mellem de orange tulipaner Hilsen Brita

  SvarSlet
 5. Jeg elsker Bronzeblad, men det er for voldsom en plante til mit bed. Jeg nyder til gengæld til fulde synet af dem hos dig :-)

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 6. Jeg har sidste år tiltusket mig en af slagsen, men den er endnu for pisten til at dele. Tålmodighed er virkelig en dyd, når det kommer til opformering af havens planter.
  Jeg skal også snart til at rydde op derude, omend ikke så drastisk som du og visse andre. Mest for at få mine to små krukkehaver foran og bag huset gjort jule-og vinterklare. DET bliver godt. Når sommerens frodighed pakkes væk for en vinter-blund, kommer nogle af de i sommerblomsterfoloret overdøvede, men alligevel vigtige medspillere, mere til sin ret. Eksempelvis en hvidbroget efeu på piedestal, der har vokset sig stor og lang i løbet af sommeren, vil virkelig komme til sin ret, når de omkringstående potter og havemøbler bliver fjernet. Jeg glæder til at se den i ensom, men stolt og smuk, majestæt.
  God arbejdslyst til alle.
  Lene

  SvarSlet
 7. Sommerblomsterfloret! Hvad mon stavekontrollen mener med sommerblomsterfoloret ?

  SvarSlet
 8. Kære Claus
  Ja du har ret der er noget at gøre hele tiden og god at lære nyt hele tiden her på siden - men jeg klare lige her i weekend at klippe ned hvad der skal klippes ned - god arbejdslyst til alle
  Kh Anita

  SvarSlet
 9. Kære Claus.

  Ja, der er altid nok at gøre. Er også i fuld sving med stauderokader og udtynding. Bortset fra, at det er fysisk hårdt arbejde, skal jeg ikke beklage mig, for jeg trives allerbedst ude under åben himmel. Jeg er så taknemlig for det usædvanligt smukke efterårsvejr, vi indtil videre er blevet begunstigede med. Måske skal min dybe taknemlighed og påskønnelse, ses i (bag)lyset af den grå og regnfulde sommer.
  Jo mere vissen, jeg selv bliver i toppen, jo mere begynder jeg, at værdsætte efterårets særegne skønhed. En stille dag med den lave sol, som fanger de intense og glødende farver i efterårsløvet, er fuldstændig magisk. Der findes slet ingen ord, til at beskrive de farvernuancer, som havens løv optræder med her i sidste akt, før tæppefald. Det er et mageløst sceneri.

  Jeg har, - min begyndende visne top til trods, stadig rigtig rigtig mange havedrømme og visioner. Een af de mange hede drømme, er at få flere buske og træer, hvis hovedattraktion ligger i efterårsløvet. De glødende farver er som solskin på en grå efterårsdag. På den måde strækkes sæsonen lige en tand yderligere.

  Jeg er sikker på, at I har tjek på det hele, Claus. Her når vi ikke at være foran, men når vi bare det hele til tiden, så vil jeg være mere end tilfreds. Her lukker haven aldrig ned. Der er hele tiden, noget at gøre. Det eneste, der forhindrer mig i havearbejde er meterhøje snedriver, fimbulvintre og tordenvejr (Jeg er skrækslagen for lyn!)

  Jeg ønsker også alle rigtig god fornøjelse med spade, greb, løglægningsaggregater, saks og trillebør.

  Mange efterårshilsner til jer alle

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak, og en glødende smuk efterårshilsen til dig Tante Grøn:-)

   Slet
  2. Hej Jytte
   Herfra også en lille hilsen op til jer der er heldige med vejret. Her har det været gråt,regn og diset i næsten 3 uger, vi fik dog kort solen at se igår, men allerede idag er det gråvejr igen.
   Jeg må desvære erkende jeg ikke gider at være våd, selv om havearbejdet kalder.
   Knus til jer alle deroppe herfra, Pia

   Slet
 10. Kære Claus

  Stort tillykke med dit nye barn, endnu engang nåede du vejs ende så du kunne til trykstart.
  jeg glæder mig til at få lov til at sætte med den og nyde hvert et billede, jeg er sikker på jeg ikke bliver skuffet.
  Mange skønne indlæg du har skrevnet længe, men desvære løber tiden MEGET hurtigt her på fyn iøjeblikket, så der bliver ikke mange øjeblikke ved computeren og slet ikke til at ligge en lille hilsen, da hovedet er brugt når jeg når der til. Men du ved jeg er der som en trofast læser.

  Knus til jer alle som jeg kender, håber I er friske alle mand, herfra en der løber lidt for stærkt iøjeblikket til at hun selv kan følge med.

  Knus herfra det midtfynske, Pia

  SvarSlet
 11. Ja på et stort sted er der altid noget at rive i.
  Det ser så godt ud med de bronzefarvede blade må sige dem skal jeg også have flere af..tak for ideen hilsen Grethe

  SvarSlet
 12. Kære Claus.
  Nej haven ender ikke selvom året går på hæld. I en have er man først færdig den dag spaden hænges på plads for sidste gang. Og der skulle gerne opleves uanede sæsoner indtil da ;0)
  Rodgersia og Hosta er yum yum.
  Kh Iris

  SvarSlet
 13. Dorte Paasch Pedersen Vejen21. oktober 2015 kl. 15.38

  Ja der er masser at gøre for tiden med at dele stauder. Jeg har aftalt med mig selv, at jeg tager en lille tørn hver dag efter arbejde. Jeg kan lige nå 45 minutter inden det bliver mørkt :) Glæder mig til weekenden, hvor jeg har hele dagen.

  De bedste hilsner

  Dorte Vejen.

  SvarSlet
 14. Så vackert med orange tulpan bredvid de bronsfärgade bladen. Här i mellersta Finland vågar jag mig inte på att gräva upp plantor mer och inte heller att klippa ner perenner eller i rosorna. Vi har redan haft många köldnätter, även om det för tillfället är regnigt. Det känns helt ok. Nu får man börja drömma om hur trädgården ska bli nästa år, läsa böcker och tidningar och se på trädgårdsprogram på internet. Hoppas också på att få se Ditt jul och nyårs tv program, om inte annat så repris. Jag ser dem gärna igen. Ifjol tittade jag på dem i flera omgångar och fick så många tips till vackra blomsterarrangemang.

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Elsker at læse om arbejdsgangene og projekterne i din have. Så megen god viden og læring. Tusind tak.
  Mvh. Birgitte

  SvarSlet