Der er travlhed

Mens jeg arbejdede på min julebog, og Birthe og Mariann som forklaret i forrige indlæg, havde travlt med at hjælpe mig, var Preben i gang i haven.

 

claus20151008_111709

 

Her havde han fået hjælp af Rasmus, der kommer, hvis/når vi har brug for ekstra hjælp.

Og det er der nu!

 

claus20151008_111652 claus20151008_111719

 

Sagen er den, at vi klipper alle stauder ned her i efteråret, så vi kan få flyttet, re- og nyplantet samt lagt løg.

 

claus20151008_111530

 

Det er et stort arbejde, og jeg ved godt, at man siger, at planterne skal have lov til at stå med toppen vinteren igennem.

 

claus20151008_111740

 

Der sker bare ikke her. Jeg elsker, når bedene er ryddede og rengjorte, og derfor håber jeg på, at frost og sne først indfinder sig når vi er helt færdige. Og det er vi sikkert først omkring første december.

 

claus20151008_111546

 

Jeg skal nok vende tilbage med del-rapporter.

26 kommentarer:

 1. Og musik skal der til ;-), kh Margit

  SvarSlet
 2. Er der slet ingen stauder, der får lov til at stå vinteren igennem?
  Jeg har længe haft lyst til at gøre det samme, for det er da ved gud også det meste praktiske.
  Hilsen Claus Hørlyck

  SvarSlet
  Svar
  1. ALT klippes ned. Altså stauder...

   Slet
  2. Helle Aagaard, Sydfyn12. oktober 2015 kl. 15.27

   Hej Claus
   Tager i det simpelt hen i rast rækkefølge eller lader I lige de sentblomstrende ( som asters ) stå til sidst.
   Er I ikke ude for, at f.eks. geranier, Lodden Løvefod, rølliker mm når at skyde med grøn frisk løv igen ?. Klipper I så en gang til

   God arbejdslyst til alle. Jeg spørger for jeg er debutant i efterårsstaudenedklipning nemlig :-)
   Helle Aagaard, Sydfyn

   Slet
 3. I kommer sandelig ikke sovende til det.

  SvarSlet
 4. Dorte Paasch Pedersen Vejen12. oktober 2015 kl. 06.49

  God arbejdslyst til alle, som også står over for samme opgave. Som mange andre, så "arbejder" jeg på at tage mig sammen, til arbejdet med projekt efterårsoprydning i haven 2015.

  De bedste hilsner
  Dorte Vejen

  SvarSlet
 5. Hold da op sikke en omgang Preben er på. Men kan godt se , at det er svært at lægge løg ellers. Og så er haven jo klar til foråret ;-). Kh Tina

  SvarSlet
 6. Spændende at se næste års have!:-)

  SvarSlet
 7. Så intressant att höra att du som har sådana praktexemplar till perenner (stauder) klipper ner dem på hösten fast "man inte ska". Jag undrar hur stor skillnad det egentligen gör för vinterhärdigheten att de får stå kvar. Sedan några år tillbaka klipper jag ner pionerna på hösten (för att undvika sjukdomar) och det går ju hur bra som helst. I år ska jag i vart fall klippa höstfloxen också, får se om jag experimenterar med något ytterligare. Kan Herr Dalby så kan väl jag! :-)
  Kram från Malmö
  Elin

  SvarSlet
 8. Går der ikke-angrebspagt stauder til, når I sådan klipper alt ned. Hvad med græsserne?

  SvarSlet
 9. Der skulle have stået, om ikke der går mange stauder til, når I sådan klipper alt ned?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nu svarer jeg nok lidt frækt: Tror du, at vi klippede ned, hvis stauderne gik til. selvfølgelig ikke ...

   Slet
 10. Altså igen i dag vil jeg sige at det er dejligt at se backstage; og rigtig god arbejdslyst til er alle!

  SvarSlet
 11. Kære Claus
  Dejligt at se hvad vi kan gøre i haven lige nu - jeg må se om jeg når at klippe ned - ellers må det blive til foråret - rigtig god arbejdeslyst til jer alle
  Kh Anita og Jørgen

  SvarSlet
 12. Kære Claus. Det er et kæmpe arbejde ,med så mange stauder der skal klippes,men det er dejligt til foråret at det er gjort. Jeg har også altid klippet mit staude bed ned, når jeg graver mine dahiler op,så kan man rigtig følge med, når det hele begynder at skyde op af jorden. Kh. Anne-Grete.

  SvarSlet
 13. Kære Claus

  Ja, jeg klipper nu også ned om efteråret, for jeg gør ALT, hvad du siger. Næsten. Jeg kan nu heller ikke komme til at gøre det om foråret, for så ville jeg trampe rundt i alle forårsløgene. Min have er meget lille, og alt står tæt, så jeg gør mindst skade om efteråret. Som du påpeger her ovenfor, er det også en skøn følelse at gå foråret i møde på den måde. Guderne skal vide, at der er masser af gøremål om foråret alligevel. Mange af mine venner fatter ikke, at jeg siger nej-tak til invitationer på denne årstid, fordi jeg skal i haven i weekenderne. Netop på grund af min haves størrelse, forstår de ikke en dyt af det hele. Måske jeg skulle til at lægge haven lidt om, så den ikke var så krævende!? Se, det var jo en idé.

  SvarSlet
 14. Ugg Jeg kàn altså ikke nænne at klippe ned nu. Der er så mange søde små efterblomstringer, og alle asterserne og st hansurt og og,, Jeg klipper ned i løbet af vinteren efterhånden som de forskellige planter klapper sammen. Desuden bor vi et koldt sted, så toppene luner da lidt og holder på bladene jeg drysser ind i bedene. Men jeg renser kanter mellem bede ,gange og græs, og jeg lægger ;for mig ; masser af løg. I år har jeg ekstra mange tulipaner for mine gamle "landsby tulipaner" skal flyttes og tyndes. Og hvor skal jeg sætte de små nye kommende løg, et evigt luksusspørgssmål, for jeg værner meget om dem, så de skal kæles for.
  efterårshilsner til alle derude i haverne Gunvor

  SvarSlet
 15. Jeg klipper også stauderne ned, om efteråret ( klipper i mindre stykker, med en hæksaks)og lader afklippet ligge ovenpå, som en dyne til vinter.Meget af afklippet er formuldet, til foråret!
  Det er dejligt til foråret, så er der ikke det at tænke på.God kartoffelferie til dem som har det! Fra Gitte

  SvarSlet
 16. Jeg klipper også stauderne ned, om efteråret ( klipper i mindre stykker, med en hæksaks)og lader afklippet ligge ovenpå, som en dyne til vinter.Meget af afklippet er formuldet, til foråret!
  Det er dejligt til foråret, så er der ikke det at tænke på.God kartoffelferie til dem som har det! Fra Gitte

  SvarSlet
 17. Det er imponerende som du går til den Claus.
  Som andre får jeg også lyst til at spørge om du dækker nogle af de sarte stauder til i vinterens løb? Eller har du kun de mest sarte i potterne som kommer i læ i teltet?

  Betragt endelig mine spørgsmål som strøgtanker, og ikke sådan helt bogstaveligt. Jeg vil ikke forstyrre dig i de hektiske slutspurtstimer med julebogen :-) Det var mere for at give min reaktion til kende - jeg er jo ikke i tvivl om at de stauder du klipper ned klarer sig fremragende, det ses jo med al tydelighed hele sæsonen igennem. Det kunne bare være sjovt at høre i et indlæg en anden gang, om hvordan du beskytter bedene om vinteren. Jeg mindes ikke rigtig noget tungt grandække hos dig, og ved også at du "bor lunt", men det er da imponerende hvis du slet ikke behøver at dække af - uanset om man klipper eller ej, så kan lidt dække jo være nødvendigt.

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 18. Sikke et arbejde! Men det skal nok ende godt:-) Her flytter jeg også rundt på livet løs.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 19. Great photos! I love your garden.

  SvarSlet
 20. Flitens lampa lyser verkligen hos er!! Vilket arbete men sedan blir det också helt otroligt vackert resultat. Allt gott till dig! Mari

  SvarSlet
 21. Du godeste en travlhed - både med haven og den hvide julebog. Jeg er - næsten - færdig med at lægge tulipanløg. Og jeg har plantet Rozanne på skråningen - og 6 violfrøstjerner i det nye haveafsnit, så er nu er violfrøstjernerne endelig kommet ind i haven. Nu må de gerne sprede sig vildt og ubehersket. Jeg er så småt begyndt at klippe ned på nogle stauder - men jeg tager det lidt hen af vejen - og hygger mig med det. Det kan sagtens være, at nogle får lov at stå vinteren over. Vi må se - jeg har ingen helt faste rutiner med det. Det var helt skønt og sjovt at se de "gamle" billeder - et stort til lykke med de 20 år. Det tager tid at opbygge en have. Jeg startede sidste vinter i januar/februar med at rulle en græsplæne op. Og lige nu ser det ikke just ud af noget - men om 3-5 år skulle det gerne se ud af lidt mere. Og så er det SJOVT.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
 22. Ni har fullt upp ser jag. Ha en god höst.

  Med vänlig hälsning från Lilian

  SvarSlet
 23. Jeg klipper løbende hen over efterår og vinter efterhånden som trætheden melder sig og i år har jeg en del kompost som skal fordeles og det er altså nemmere uden staudetoppe. Men jeg føler mig allerede bagud, for der er stadig en masse tulipaner som skal i jorden. Hilsen Anne Marie

  SvarSlet