Efterårsoprydning

Som jeg tidligere har nævnt er gartnerne i gang med at klippe ned i haven, og det går rigtig godt.

 

claus20151017_144816

 

Vejrguderne har jo virkelig været med os.

 

claus20151017_144754

 

Både Mariann, Birthe og Preben er i fuld gang.

 

claus20151017_143604 claus20151017_143633

 

claus20151017_144321

 

Mariann river sammen. Hun har klippet hver anden tand på bladriven kortere; så sætter det grønne sig ikke så let fast.

 

claus20151017_143503

 

claus20151017_143641

 

Preben klipper med en batteridrevet hækklipper.

 

claus20151017_143816 claus20151017_143811

 

Endelig er Birthe ved at fjerne skvalderkål-kolonier. Heldigvis er skvalderkålens rødder nemme at kende, fordi de er helt lyse ligesom spaghetti.

 

claus20151017_143849

 

Skvalderkål er ikke et meget stort problem her i haven. Men det bliver det nemt, hvis vi ikke sørger for at få det værste væk.

 

claus20151017_144154

 

claus20151017_143406

20 kommentarer:

 1. Så prydligt det blir. Allt kommer att vara perfekt när vår blommningen sätter igång.

  SvarSlet
 2. Vilket bra tips att klippa varannan tand kortare på lövräfsan. Jag har alltid tänkt att det är bättre för perenner att få ha stjälkarna kvar under vintern, men det brukar bli så knappt med tid att klippa på våren. Kanske man kan ta bort hälften åtminstone?

  SvarSlet
 3. Vad härligt att få allt rensat, inklusive skvalderkålen! Själv vill jag vänta lite tills allt har vissnat lite mer, men det är ju lite chicken race mot tiden...
  Kram från Malmö
  Elin

  SvarSlet
 4. Det er godt at få ryddet op, det giver ro. Normalt klipper jeg ikke mine stauder ned i efteråret, elsker når der ligger sne på dem (det gør der så bare for sjældent...), men i år er planen, at haven skal ryddes op nu. Til foråret får jeg travlt med andre gøremål, og så håber jeg, jeg kan hente lidt tid her - for haven skal jo også være fin!

  SvarSlet
 5. Så fint det blir. Komposterar ni trädgårdsavfallet.

  SvarSlet
 6. Kære Claus.

  Sikke nogle dygtige og flittige grønne engle, du omgiver dig med. De gør et fantastisk stykke arbejde, for det er virkelig fysisk hårdt, at klargøre haven til næste sæson. Jeg har raslet lidt med sparegrisen for at høre, om der var mere maveindhold tilbage. Til min store glæde og overraskelse, hørte jeg en sagte lyd af klingende mønt, og nu er der ingen vej tilbage: DER MÅ INVESTERES I EN BATTERIDREVET HÆKKLIPPER:o) Hånd-, albue-, og ikke mindst skulderled vil ikke længere være med til den havedisciplin, der hedder "staudenedklipning med beskærersaks".

  Er ikke rigtig kommet igang med nedklipning og grundig lugning endnu. Stauderokaden pågår stadig og blev mere omfattende, end jeg lige troede. Det ene, har det med, at tage det andet.

  Her hos os, er vi også nødt til at klippe alt ned i løbet af efteråret og tidlig vinter. Der er simpelthen ikke tid til det om foråret. Ydermere begynder de første løgvækster jo allerede at spire frem i januar - februar, og jeg nænner simpelthen ikke at vade oveni alle de dejlige spirende løg med mine store gummirøjsere. Det er jo ren blasfemi og blomstermishandling.

  Jeg har lært, at holde utrolig meget af denne form for efterårsklargøring. Jeg savner ikke de visne frøstande med rimfrost eller sne i havens vinterscenarie. Jeg holder meget mere af havens stedsegrønne indslag, såsom efeu, buksbom, taks og lign. De rustfarvede blade på bøg er også et rigtig kønt vinterskue. Alt det stedsegrønne kommer rigtigt til sin ret, når alt det visne er klippet ned. Og alt hvad der er grønt, skattes ekstra højt i vinteren.

  Jeg sammenligner altid det med at få ryddet op i haven, som at rydde op efter en rigtig dejlig lang fest. Der skal ryddes op, ryddes af, lægges nu dug på og dernæst begynder man allerede at gøre klar til den næste fest, som selvfølgelig bliver endnu bedre. Festforberedelserne til sæson 2016 handler i høj grad om drømme og visioner. Man researcher, man leder efter nye spændende frø og planter. Forventningens glæde er jo som bekendt en stor glæde i sigselv.

  God arbejdslyst og god weekend til alle kratluskerne derude i de smukke efterårshaver.

  De kærligste støvregnshilsner fra det blå hus i bakkerne

  SvarSlet
 7. PS: Her er rigtig rigtig meget i blomst endnu. Men når nedklipningen for alvor går igang, er der jo masser af materiale til kæmpemæssige, overdådige og smukke efterårsbuketter. Hvis de står ude eller i et uopvarmet glashus kan de jo holde i ugevis......hvis ikke ham der med den kolde ånde, kommer og puster frost på dem.

  Her svælger jeg i oktobermargurit, oktoberstormhat, roser, dahlia, lyserøde snebær, høstasters, staudesolsikker, sankthansurt, pileurt og meget meget mere. Der kan frådses i buketter. Det er en stor charme og extra bonus ved efteråret.

  Flere hilsner

  SvarSlet
 8. Har lige fået mig sat til en kort kop kaffe i en pause i havearbejdet. Dejligt at se at jeg ikke er den eneste, der har nok at rive i.
  Der skal mases på. Det gælder jo om ikke at blive overrasket om kort tid af det kolde vejr.
  Hilsen Claus Hørlyck

  SvarSlet
 9. Hei igjen,

  Takk for å få kikke litt inn på hvordan dere rydder opp i hagen! Genialt tips å klippe i annenhver tann på riven - det skal jeg også gjøre(det er jo så kjedelig hele tiden å måtte stoppe arbeidet for å dra av løv med hendene som har kilt seg fast..!)

  Og "hyggelig" å se at du også har bitte litt skavllerkål! (veldig lite, da...);-) Og det er veldgilurt med høstluking - der minnet du meg på deg også:-)

  PS! Gleder meg til å bestille juleboken din - så vakker:-)


  Hilsen Annette(Oslo)

  SvarSlet
 10. Kære Claus Det ser godt og overskueligt ud når du har klippet - jeg må igang - men jeg tror mit er hurtig overstået i forhold til alle dine kvadrat meter - men det er jo også godt
  God vweekend
  Kh Anita og Jørgen

  SvarSlet
 11. Hvor kommer der til at se ryddeligt ud og med god plads til løgene. Hos mig bliver der først klippet ned til foråret - mariehønsene og alle de andre insekter skal jo have et sted at overvintre. Jeg nyder også at se staudetoppene i frostvejr, og småfuglene leder efter frø i dem.
  Varme havehilsner på en regnvåd dag og god weekend fra Sarah

  SvarSlet
 12. Kære Claus

  Tak for inspirationen til oprydning. Her på mine kanter er vejret afgjort ikke med os, så selvom jeg har lyst til at gøre rent i haven, skutter jeg mig inden døre. Hos mig er efteråret travlere end foråret, og jeg kunne godt bruge dine haveengle et par dage, selvom min have er lille. Hmmmm, tror måske jeg lige napper en times tid i haven nu, selvom klokken er ved at være halvmørkt ;-)

  SvarSlet
 13. Smukke smukke stier, hvad er det for en slags sten?

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Hvem-du-end-er

   Det foresvæver mig, at det er bornholmske herregårdssten, men jeg er ikke sikker. Ville for resten være skønt, hvis du underskrev dig.

   Slet
 14. Tak for dit bud. Jeg tror dog, at de er mindre end herregårdssten. Manglende navn var et teknisk uheld, beklager.
  Mange venlige hilsner fra Solveig i Vedbæk

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Solveig - det er gamle håndhuggede bornholmske brosten,. Desværre er de uhyre kostbare. Men prøv at søge på nettet. Det er mange år siden, de blev produceret,

   Slet
 15. Dorte Paasch Pedersen Vejen19. oktober 2015 kl. 15.20

  Hej Claus. Hvor set det lækkert og inspirerende ud - det gør at man selv kommer i gang. God arbejdslyst til jer alle :)

  De bedste hilsner

  Dorte Vejen

  SvarSlet
 16. Det ser meget grundigt og effektivt ud. Selv er jeg gået hårdt til efeuen der truer med at overtage alt. Ikke min favorit. Skvalderkål slipper vi heldigvis for her på stedet ...

  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 17. Lækre og inspirerende billeder - selv på en kedelig efterårsdag. Tak for det.

  SvarSlet
 18. Kære Claus.
  Hvor er det dejligt at se, hvordan arbejdet skrider frem. Jeg giver Tante ret: på billede nr 2 ligner det jo en gildesal, der er klar til næste fest. Og de meget smukke bornholmske brosten kan rigtig nydes uden forstyrrende planter.
  I går havde vi det skønneste solskinsvejr, så det blev nydt og udnyttet i haven til den sidste oprydning.
  Mange kærlige tanker fra John og Eliane

  SvarSlet