Vinteropbevaring af dahliaer

Denne video viser, hvorledes vi opbevarer vore dahliaer.

 

23 kommentarer:

 1. Tak for video Claus. Nu skal jeg bare finde tiden, men jeg behøver selvfølgelig ikke klare det hele på én gang.

  SvarSlet
 2. Hej Claus!
  Tak for video! Men jeg bliver lidt forvirret, for troede lige jeg havde lært at man skulle lade et pænt stykke stilk sidde, for at få en god blomstring næste år, men i videoen lyder det som om det er lige meget...
  Med hilsner og god dag fra Anette

  SvarSlet
  Svar
  1. Det at efterlade et stykke stilk, har intet med næste års blomstring at gøre. Det er "dødt kød" og al energien er i knolden. Et stykke stilk er blot et håndtag for at håndtere knoldene mindst muligt mens de rengøres. Derefter kan man skære det helt af :-)

   Slet
  2. Tak for svar, den anden udgave den med stænglen undrede mig også, men har gjort sådan, nu kan jeg så bare klippe dem af:-) Og de knolde vi køber har ikke stængel, men hvem ved hvad der er studeret i;-)

   Slet
 3. Det kommer også lidt bag på mig at stænglen skal klippes af så tæt på knolden. Jeg har altid ladet et stykke sidde og troet det havde noget med næste års blomstring at gøre. Må så også indrømme at det flere gange har forårsaget råd og skimmelsvampe. I år vil jeg prøve at følge dine anvisninger.

  SvarSlet
 4. Tak Claus.
  Kh. Lisbeth K

  SvarSlet
 5. Dejligt at du igen har tid til at være havemand og tak for videoen.

  Happy Autumn Gardening
  Jytte

  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 6. Melder mig i koret ang. bortklipning af stængel - det er en ganske anden fremgangsmåde end det jeg ellers er blevet "opdraget med". Men der lyder egentlig fornuftigt nok! Så jeg vil lige nippe stumperne af mine knolde også.

  SvarSlet
 7. Jeg faldt over, at de knolde du viser virker ret store - noget større end dem jeg selv har.
  Er det "gamle" planter eller er de mon bare af en bedre kvalitet?
  Mine er købt i Bilka for 2 år siden og sidenhen lagt i den helt rigtige krukkemuld...:-)
  Hilsen Claus Hørlyck

  SvarSlet
  Svar
  1. mon ikke det er gamle knolde... jeg har fået foræret knolde sidste år og de er megastore, dem jeg selv købte sidste år er ikke ret store :)

   Slet
  2. Hmmm;-) dem jeg købte sidste år blev mega store samme år(altså i knoldene, men overlevede desværre ikke vinteren, og dem jeg købte i år, samme sort er mere måde holdene som dem Claus Dalby viser i videoen. Så min erfaring ja hvad er den egentligt...for havde også nogle gamle røde og arvede og de blev også helt enorme i knoldene i år, som førsteårs her på matriklen.....sidder altså og smiler;-)))))

   Slet
 8. Tak for video-undervisningen ;-). Jeg har 4 ude i haven, 2 Claus Dalby fra Bilka og 2 fra et andet sted, og nu må jeg bare sige, der er stor forskel, CD's er 3 gange så høje og sikke mange blomster jeg har kunnet høste, de 2 andre har givet meget begrænset blomster, og har haft meget korte stilke, så kunne kun bruges i små vaser. Så her vælges kun CD's fra nu af, og jeg må prøve at vinteropbevare de 2 der står ude i haven...god aften til jer alle. VH Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. nu er der jo forskel på højden af de forskellige dahliaer ligesom med tulipaner

   Slet
  2. Ligesom Gauner tror jeg også, at dine mindre georginer er beregnet til at være mindre. Der er udviklet georginer til krukker som er lavere og med kortere stilke. De er ikke velegnet til buketter. Bare så du ikke gør dem unødig uret :-)
   Rikke Lone

   Slet
 9. Så hyggelig med en video igjen, nå var det lenge siden sist...

  Det passet super-godt for meg med fokus på Dahlia-opptakelse og oppbevaring.
  Jeg er en av dem som ennå ikke har fått mine D. opp av jorden...

  Men nå er "the masterplan"; Dahlia opp, tulipaner ned, DENNE UKE!

  ;-)

  Hilsen Britta (i Norge)

  SvarSlet
 10. Kære Claus.
  Mange tak for videoen, man bliver hele tiden klogere.
  Der er stor forskel på, hvor store knoldene er blevet, men nogle er større end dem du viser. De fleste er fra Bilka i foråret og vi lægger kun én knold i hver store krukke. Men skønne har de været og sikke de har blomstret.
  Kærlige tanker fra Eliane

  SvarSlet
 11. Kære Claus
  Tak for mere viden - dejligt at jeg har gjordt på den rigtige måde - tak
  Kh Anita og Jørgen

  SvarSlet
 12. Jeg har ikke mulighed for kølig og frostfri opbevaring, så jeg har fundet en helt anden metode. De bliver opbevaret i mit fyrrum, hvor der vel ca. 15 grader. For at undgå at de tørrer ud, opbevarer jeg dem i klodskasser dækket af fugtig jord. "Roerne" kan ikke være i klodskasser, så der har jeg købt murespande. Jeg har næsten ingen der går til på den måde.
  Fordelen ved at de står i jord, er også at jeg om foråret kan sætte dem udenfor og give dem lidt vand. Så går de i gang med at skyde. Når man har så mange som jeg >100, tager det tid at få dem sat. Man skal blot passe på med at de ikke får for meget vand/regn, da der ikke er dræn i klodskasserne.
  Og så venter jeg også med at tage dem op til frosten har taget dem. Med det store arbejde der er forbundet med at sætte og tage op igen, vil jeg have maksimal glæde af dem.
  Rikke Lone

  SvarSlet
 13. Mon ikke mine 4 knolde kan være i viktualiekælderen, de har blomstret helt overdådigt og det ville være hyggeligt med et gensyn - tak for dahliaknoldeopbevaringskurset!
  Hilsen Pia

  SvarSlet
 14. Thank you for this interesting information. I can`t understand your words, but I understand it by looking.
  With kind regards
  Katharina

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  jeg har i år fulgt dit råd og plantet Dahlia i CD jord. Og det har sandelig givet resultater i mine krukker. til næste år skal jeg have fyldt endnu flere krukker med Dahlia.Spændende hvor mange der overlever. Det er svært for mig, for min kælder er lidt for varm, men det plejer at gå hvis jeg har tør jord omkring knoldende, så de ikke så let tørrer ud. Jeg må have et frostfrit drivhus!!! hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 16. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet