En travl weekend

Det tror jeg, at det både bliver i haverne og rundt omkring i landets havecentre og planteskoler. Vejret tegner til at blive flot.

 

Som tidligere nævnt fortæller jeg på lørdag kl. 11.00 og 14.00 om mit haveliv på Gartneriet Spiren ved Skælskør.

 

I Bilka er alle sejl sat, og der er flotte rabatter i weekenden til og med mandag. F.eks. 25 % på alle roser og stauder i 8-11 cm potter. Og fra mandag til og med onsdag er der 50 % på alle havemøbler.

 

Udklip

 

Igen i år har jeg sammenset et – synes jeg selv – flot og alsidigt rosensortiment. Nogle af sorterne ser I herover.

 

20150621_162331 20140612_175259

 

‘Blacberry Nip’ & ‘Giardina’

 

20150611_154003

 

‘Sweet Pretty’

 

20150811_142058

 

‘Minerva’

 

Lavenderice 20140612_175717

‘Lavender Ice’ & ‘Odyssey’

 

Der er flere sorter, jeg gerne vil fremhæve. Herover ses en del nyheder, der er et must i min have. Læg især mærke til ‘Odyssey’, den bliver der med garanti rift om.

 

I disse dage er et flot havemagasin Du ka’ på vej ud til alle danske husstande. Det er trykt i et oplag på godt og vel en million eksemplarer.

 

I magasinet fortæller jeg blandt andet om roser:

 

PAS GODT PÅ DINE ROSER

Jeg gør meget for at udbrede min rosenglæde. Det fik i 2013 den kendte rosenforædler Poulsen Roser til at opkalde en rose efter mig. Claus Dalby-rosen er cremehvid, velduftende og sund. En rose, det er mig en meget stor ære at lægge navn til.

Plantning

For at sikre, at rosen får en god start i livet, er det vigtigt, at den plantes og forkæles efter alle kunstens regler. Roser elsker sol, så plantestedet skal være lyst og åbent.

 

Begynd med at sætte potten med rosen i en spand med vand, så mulden bliver gennemfugtet. Grav imens et hul til rosen – det skal være cirka 30 cm i diameter. Jorden løsnes grundigt ned i to spadestiks dybde. Denne løsning af jorden er meget vigtigt for at sikre et godt dræn.

 

Placer rosen i hullet og sørg for, at podestedet (det fortykkede punkt nederst) kommer cirka 10 cm under jordoverfladen. Hæld vand i plantehullet. Bland evt. jorden med en fjerdedel omsat kompost og tilsæt også gerne et par håndfulde fjer fra en udtjent pude eller dyne. Sidstnævnte er en fantastisk gødning, og næringen frigives langsomt. Før i tiden brugt man kød- og benmel, men det er ikke så nemt at få fat på mere.

 

Gødning

Når det gælder gødning, kan man vælge mellem mineralsk og naturbaseret. Jeg anvender begge typer - en all-round NPK gødning 12-5-14 samt naturgødning fremstillet af hønsemøg.

 

Naturgødningen indeholder en række organiske stoffer, der virker som ’mad’ for de mange mikroorganismer, der findes i jorden. Desuden er den langtidsvirkende og altså jordforbedrende. Begge gødningstyper kan købes i Bilka i mit navn.

 

Den mineralske gødning udstrøs tre gange – første gang midt i marts, dernæst først i maj og sidste gang først i juli. Naturgødningen anvendes midt i marts og igen først i maj – altså samtidig med de to første gange af den mineralske gødning. Dosering fremgår af pakningen.

 

At sprøjte eller ikke?

Det er en kendt sag, at roser i mange tilfælde virker som en magnet for diverse på sygdomme og andre dårligdomme. Dem kan man sprøjte imod, og det må være op til den enkelte, hvorvidt man vil gøre det eller ej.

 

For at minimere risikoen for roser med trist udseende løv, er det vigtigt, at de har noget at stå imod med. Derfor må der ikke slækkes på gødningen. Det er ligesom med mennesker; spiser vi sundt, er risikoen for at blive syge mindre. En anden ting, man skal huske på, er, at roser ikke må tørre ud. Derfor kan det, især i deres første sæson, være nødvendigt at vande, hvis det er meget tørt. I efterfølgende sæsoner er dette ikke så vigtigt, fordi rødderne efterhånden arbejder sig nedad, hvor det er mere fugtigt.

 

Mange slags roser

Der findes et mængde forskellige roser, ikke alene sorter og farver, men også typer. Her kan for eksempel nævnes bunddækkeroser, buskroser og slyngroser. Førstnævnte er ganske lave, mens slyngroserne gror i højden. Har man blot et halv kvadratmeter ledigt jordstykke ved et hegn eller en mur, skal man ikke tøve med at plante en slyngrose. Den fylder ganske lidt nede ved jorden og meget mere oppe i luften. Det er med til at give haven karakter og frodighed.

 

Mit sortiment i Bilka omfatter godt og vel tyve roser, som jeg især holder af. Sortimentet skifter år for år, men der er også nogle, der går igen. Det gælder blandt andet Claus Dalby-rosen, selvfølgelig!

26 kommentarer:

 1. Skønt for havefolket med en forårsweekend!
  Intet er bedre end når alting igen summer af liv indendøre...:-)

  SvarSlet
 2. Kære Claus.
  Tak for endnu et dejligt indlæg på bloggen. Det er så heldigt, at jeg netop i går tænkte, at der godt kunne blive plads til en rose mere og det MÅ da blive den skønne Odyssey, den har jeg drømt om i flere år. En skam, at der ikke er plads til mange flere, for det er et utroligt fint sortiment, du har sammensat til Bilka.
  Mange kærlige tanker fra Eliane

  SvarSlet
 3. Hold da op! Jeg kunne snildt købe dem alle sammen :D
  Elsker roser og efterhånden er jeg vist blevet helt rosen afhængig. De er da bare så dejlige alle de smukke ballarinaer. Suk! Tak for et dejligt indlæg :)
  Mange forårs hilsner Vibeke

  SvarSlet
 4. Vidunderligt indlæg, og ene lækkerier du viser, guf før øjne og sjæl<3
  Og nu er beslutningen så taget;-) købte mig 8 Jacqueline Du Pre Roser i efteråret, og de blev plantet som understandere for bærmispl, jeg har det smukkeste syn for mit øje, men har gået og tænkt at der med tiden nok bliver for skygget for roserne, så nu skal de altså flyttes, så tak for indlægget:-))))
  Og rigtig god weekend!

  SvarSlet
 5. Härliga rosor och tack för alla tips du ger oss. Det är ett pyssel med rosor men de ger mycket glädje efteråt.Det där med svartrosten är svårast tycker jag.
  Önskar dig en fin helg
  Meta

  SvarSlet
 6. Tack för inspiration! Så synd att jag inte kan besöka dig. Jag är själv mycket intresserad av rosor och har över 100 st. med ca 80 olika sorter. Tyvärr har denhär vintern inte varit snäll mot rosorna så det är många svarta grenar i rabatterna. Som tur är har jag en hel del Spionissima och Rugosaros sorter som brukar klara det mesta. Jag bor ändå i zon 4 i Finland. Man får skylla sig själv då man försöker sig på exotiska rossorter. Du har många vackra rosor och jag blev inspirerad av Lavender. Jag brukar beställa rosor från Danska Poulsens rosor och de är så fina plantor som alltid kommit igång bra. Idag lyser solen men vi har -5 c så det känns lite jobbigt då man önskar att snön skulle smälta lite fortare. Ha en fin helg!

  SvarSlet
 7. Skønt Claus!

  Man kan vel altid pressen en enkelt rose mere - ind i haven...

  God weekend

  SvarSlet
 8. Hej Claus!
  Hold da op for et sortiment, du har valgt til Bilka! Og Odyssey, som jeg måtte indforskrive fra England for nogle år siden..
  Ja, den er helt vidunderlig -ligesom de øvrige, som jeg selv har en del af..
  Denne weekend bliver min første egentlige haveweekend pga meget arbejde og dårligt vejr.. SOM jeg dog glæder mig :-)
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 9. Tak for flotte billeder, man kunne jo bruge det hele. Dejlig inspiration! Mvh. Mette

  SvarSlet
 10. Det var mycket vackra rosor du samlat ihop och visar här.
  Hade jag haft plats i trädgården så hade jag åkt till Danmark o Bilka och köpt några.
  Själv tycker jag att rosor inte ska "pjoskas" med för mycket, dvs kratta upp jord runt dom på vintern, lägga på granris osv.
  Själv gjorde jag på det sättet för ca 5 år sedan.
  Sen slutade jag med det och klippte ner rejält på våren (inte klängrosorna).
  Efter det fick jag både kraftigare och mycket friskare rosor.
  Givetvis gödsel och sen vatten i mängder gjorde susen.

  Hälsningar
  Britt

  SvarSlet
 11. Hej Claus
  Et dejligt udvalg du har fået sat i verden. Jeg er tosset med Minerva og Pauls Himalayan Musk er ligeledes fantastisk.
  Sætter stor pris på at du er så ødsel med informationer om pleje af roserne. Tak for det.
  Hav en rigtig god weekend allesammen.
  Hilsen Claus Hørlyck

  SvarSlet
 12. Kære Claus
  Det er så smukt et rosenprogram du har lavet - og rigtig god tur til Spiren og god fornøjelse til alle som skal høre dig - god tur - kom godt frem og tilbage
  Kh Anita og Jørgen

  SvarSlet
 13. Hej. Det er et spændende sortiment. Dejligt med al den info. Jeg vil gerne høre om man allerede nu kan købe Claus Dalbys krukkemuld i Bilka?

  SvarSlet
 14. arrgg, du frister gør du igen igen.... Hvis bare jeg havde tid og penge så tog jeg hele marken ind til have, og så skulle alle de dejligheder indkøbes og plantes i med alle de stauder og og alt det jeg osse gerne vil ha plads til. Men en enkelt ny rose kan der vel blive plads til. Men hvilken?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 15. Vilka underbara rosor! Hur ska jag få plats med ännu fler? Köpte en hel massa dahlior/georgier ur ditt sortiment på Bilka förra veckan. Och några av dina fröpåsar slank också med. Och två pioner....tur vi inte såg några rosor....

  SvarSlet
 16. Dette var vakre roser, jeg holder med deg i valget av hver eneste en!
  Og takk for de gode tips!

  Ps. Jeg håper vi får følge med i UTVIKLINGEN i alle dine krukker med tulipaner, også før det ferdige blomstrende resultat... Jeg er totalt overveldet av det store antall ... Bildet av dem har virkelig satt seg fast i mitt hode...

  ;-)

  Hilsen Britta (i Norge)

  SvarSlet
 17. Hyyyyl! Her står man tidligt op og alt muligt, og så er der udsolgt af sweet pretty og odyssey.... Mon der kommer flere forsyninger? Hilsner

  SvarSlet
 18. Ja, Claus, du har altid været en mester-frister. Udelukkende dejligheder du her viser. Selvom nogle af dem allerede findes i min lille have, er der flere som jeg nu sidder og spekulerer på, om jeg mon ikke kan få plads til. Dine planteråd er også værd at skrive sig bag øret, for godt begyndt er som bekendt halvt fuldendt.

  God fornøjelse til alle i haverne derude!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nette.Dejligt at høre lidt fra dig..........vi savner dig jo her på bloggen.Skal da en tur i Bilka i morgen for at købe et par roser til mit nye bed.Også god fornøjelse til dig i din skønne have.Knus Jette.........og en tak til Claus for et godt indlæg om rosens pleje.

   Slet
  2. Tak Jette. Jeg var selv en tur i Bilka denne weekend, og må sige at der var et fint udvalg af nogle skønne sorter.

   Slet
 19. Skønne, fristende roser, man kan altid lige klemme en rose mere ind i haven, bortset fra at jeg har købet alt for mange Dahlia i år, så de skal også lige klemmes ind. Jeg har før forsøgt mid med Munstead Wood, men den ville altså ikke bo hos mig. Hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 20. Hvilken af dine bøger skal jeg købe, når jeg gerne vil vide mere om hvilke stauder du har plantet sammen med roserne?

  Puk

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Puk, er ked af at sige det, men jeg har ikke skrevet en decideret om dette emne. Den kommer nok en dag. De bedste hilsner fra Claus

   Slet
  2. Og den vil jeg glæde mig til :-)

   Kh
   Anna

   Slet
 21. Hej Claus! Så skønt et udvalg af roser, som jeg har flere af i min lille have, bl.a. Minerava, som er utrolig smuk. Nu vil jeg glæde mig til, at mine nyindkøbte Odyssey roser blomstre, en rose jeg har ledt efter længe. Jeg fik de sidste 3 stk. i Bilka Tilst. Det var også rigtigt hyggeligt at hilse på dig i netop Bilka Tilst og få din anbefaling af rosen Chartreuse de Parma. En rose, som jeg måtte endnu en tur i Bilka efter dagen derpå. Så nu skal jeg blot have rokeret lidt rundt på mine roser.
  Mvh. Lone fra Silkeborg

  SvarSlet