Så er vi i gang

Nu er vi gået ind i årets første forårsmåned, selv om det ikke lige er til at se derude.

 

Mariann er mødt efter en vinterpause, og desuden har vi fået en praktikant, Helle, der skal være her de næste ti uger.

 

De er gået i gang med at så de sommerblomster, der kræver lang udviklingstid. Til denne gruppe hører f.eks. løvemund, tobaksblomst og frøkenhat. Når det handler om dem, går der nemt omkring fire måneder, før blomsterne viser sig.

 

Men der findes også mange vækster, der kommer i blomst efter blot et par måneder. Det handler f.eks. om morgenfrue, stolt kavaler og solsikke. Dem er der ingen grund til at forkultivere, som det kaldes.

 

De kan sås direkte på voksestedet først i maj. Men her er det vigtigt, at jordstykket ligger i fuld sol, og at de små nye vækster ikke skal kæmpe med omkringstående planter om lyset. Derfor er det vanskeligt at så direkte i staudebedet.

 

Af erfaring ved jeg, at man godt kan starte for tidligt. Især, hvis man ikke har de optimale forhold. Det handler om, at lys og varme skal afbalanceres. Varmen er ikke noget problem, hvis man forkultiverer i vindueskarmen. Men … det kan være svært at skabe lys nok. Især da, hvis man begynder før marts. Og så er det bedst med et rum med ikke meget over en halv snes grader.

 

I modsat fald bliver planterne bliver lange og ranglede, fordi de trækker efter lyset.

 

I naturen er det jo så smart, at når solen skinner, kommer der ikke alene lys, men også varme. Her er der balance i tingene.

 

Vi er så heldige at have det vinteropvarmede drivhus, og ved hjælp af husets radiatorer holder vi en jævn varme på omkring 12-14 grader. Når solen skinner, kommer vi dag for dag op mod de tyve grader. Og det bekommer planterne rigtig vel.

 

DSC_642320160229_145105

 

Vi sår i så- priklemuld i små bakker. Det er vigtigt, at jorden ikke trykkes for meget sammen.

 

Derefter stilles bakkerne i bakker med vand, så mulden suger væde.

 

DSC_647420160229_150933 DSC_647220160229_150926

 

Herefter er det vigtigt at skrive navn på en label, der sættes ned i bakken for at holde styr på de forskellige vækster.

 

Før vi er færdige har vi nok sået op mod 150 forskellige.

 

Husk at bruge en permanent pen, der ikke falmer i solen.

 

DSC_645820160229_150720

 

DSC_646620160229_150831

 

Derefter sås i et jævnt lag. Det er vigtigt at være opmærksom, at nogle frø er såkaldt lysspirende. Disse frø er altid meget fine og skal altså ikke dækkes.

 

DSC_643920160229_145702 DSC_643520160229_145613

 

De øvrige frø dækker vi med Vermiculite, der er et særligt porøst materiale, som nærmest ligner æblekagerasp.

 

Derefter skal jorden holdes jævnt fugtig, og dette er noget af det sværeste. Det siger sig selv, at mulden ikke må tørre ud, men på den anden side må den heller ikke bliver for fugtig.

 

DSC_660420160302_153436

 

Der må under ingen omstændigheder vandes ovenfra, fordi for megen fugt omkring de små grønne spirer meget nemt resulterer i, at planterne angribes af jordhalsråd og dejser omkring.

 

I stedet skal bakkerne have lov til at suge vand nedefra en times tid. Derefter hældes overskydende vand væk.

 

Jeg tænker, at der går en måneds tid, før de første planter er klar til at blive priklet ud i individuelle potter med næringsrig jord.

 

Men jeg skal nok vende tilbage ind imellem og vise, hvordan det går med planterne undervejs.

 

Husk, at jeg har et frøsortiment i Bilka.

28 kommentarer:

 1. Skønt indlæg på bloggen!Nu går det løs med alt det, som det i virkeligheden handler om - liv og livsglæde!
  Kh Helle

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 3. Denne kommentar er fjernet af en blogadministrator.

  SvarSlet
 4. Har aldri vært noen hageentusiast. Men etter å ha fulgt bloggen din i vinter, er jeg nå klar, og gleder meg vilt, til å prøve meg! Har kjøpt inn frø jeg håper blir vakre blomster og ser frem til å se om mine frø utvikler seg slik som dine.
  Tusen takk for fantastisk inspirasjon og god læring for en nybegynner som meg!
  Gleder meg til du kommer til Norge - det skal jeg virkelig få med meg.

  SvarSlet
 5. Du har så mange lekre frø på Bilka, synd vi ikke kan handle i nettbutikken fra Norge...
  Hilsen Berit Rosenlund, Norge

  SvarSlet
 6. Nu fik du fyret op under mig. Jeg skal ellers til Florida i april og maj, så det var ikke meningen, at jeg skulle så i år; men så har jeg jo bl.a. ingen ærteblomster at glæde mig over til sommer. Derfor sår jeg nu alligevel lidt (bl.a. gulerødder i et par store kartoner efter anvisning i en af de gamle TV-udsenelser, som norske Moseplassen anbefaler), og så skal min havemand have frølingerne i pleje, mens jeg er væk, til gengæld for at jeg vander i hans have i juli, når han er 'hjemme' i Albanien.

  Tak for skubbet
  Jytte
  www.danishknitdesign.com

  SvarSlet
 7. Hej Claus,
  ja, det begynder at krible i fingrene efter at få sået..
  Bare man dog havde sådan et opvarmet drivhus. Alt mit må trænges i vindueskarmene og det bliver hurtigt uoverskueligt..
  Men sås skal der. Har allerede modtaget første læs frø.
  Orlaya grandiflora blev testet sidste år, og den VAR vel nok fin og længeblomstrende.. Den må jeg absolut skaffe igen. Tilmed var den uinteressant for sneglene, hvilket passede mig svært godt :-)
  Mvh
  SuK

  SvarSlet
 8. Kære Claus
  Det er spændende at følge - jeg har jo ikke så stor en have så jeg køber det færdigt til at plante - men det er godt at følge og lære til jeg engang bliver pensionist så jeg har al det tid som der skal bruges til det vi lige ser og læser om - så har jeg lært det - hvordan jeg skal gøre Tak for indlæget dejligt
  Kh Anita og Jørgen

  SvarSlet
 9. Kære Claus

  Tusind tak for din gennemgang. Jeg synes, det er svært at forkultivere, så det er dejligt at læse lidt mere om det. Det er så fantastisk, når det lykkes! Jeg er allerede i gang (og nok også gået for tidligt i gang), og passer og plejer dem, som var de små børn.

  Glæder mig sådan til at følge din have denne sæson også - på facebook, instagram men allermest på bloggen.

  Kh
  Anna

  SvarSlet
 10. Helle Aagaard, Sydfyn3. marts 2016 kl. 17.33

  Kære Claus
  Jeg kom lige til at se på facebook i dag fordi jeg ville tjekke åbningstider (Filippa blomsters side) at du da lige har været i Hundstrup... jamen det var godt nok tæt på hvor vi bor. Blot en 4-5 km fra V.Aaby. Hyggeligt at tænke på du lige var i nærheden og ærgeligt det først er i morgen jeg har besøget i tankerne. Jeg havde jo nok spærret øjnene op, hvis jeg lige kom som du var i færd med kigge mm.
  Sydfynske knus
  Helle Aagaard Sydfyn

  SvarSlet
 11. Det kribler og krabler i fingrene,, men jeg VIl vente til næste uge. Ellers risikere jeg drivhuset er for koldt når de små frølinger skal flytte derud. Jeg kan holde nattefrosten fra døren med diverse sterinlys men heller ikke mere. Men en stor trøst, de kuldekimere jeg såede i december er begyndt at spire, hurra, bla en aftenpragtstjerne og en ukendt der sad i mit bukseopslag et sted fra, hm hm.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
 12. Spændende med indslag fra væksthuset. Glæder mig til forsættelsen.

  SvarSlet
 13. Der dumpede en fed kuvert ind af døren idag med med guldkorn til forspiring. Plantelyset er fundet frem fra æbleloftet og den vulkanske "æwlekagerasp". Iår inddrager jeg vinduesnichen i trappegangen isse - der er køligt og lyst. Naboen - som bestemt ikke interesserer sig for grønt - siger at han fryder sig over etagehaven og citrustræer på landingen. Jeg har hede drømme om dit drivhus - det bliver noget af det første vi anskaffer når vi finder vores hus. Og en Mariann!:-) Jeg glæder mig som en lille havenisse til at se hvilke guldkorn i har sået - magiske bønner måske?

  SvarSlet
 14. Dejligt med sådan et rigtigt forårstegn på bloggen. Når Claus Dalby begynder at forkultivere, og vintergækkerne står i fuldt flor, så må varmere og lysere tider være lige rundt om hjørnet :-). Jeg glæder mig - og væbner mig med en lille smule tålmodighed endnu.

  SvarSlet
 15. Det er hyggeligt arbejde de to er gået i gang med og sikkert en skøn fornemmelse for dig at være igang. Nu er det bare at vente og glæde sig.
  Det er en flot gennemgang du har lavet af hvordan man gør og det skal nok få sålysten frem i de haveglade. Jeg mindes din klokkerankeskole med et smil, husker du hvordan alle havebloggere i norden såede klokkeranker? Det var en sjov tid:-)

  SvarSlet
 16. Kære Claus.
  Ja, der er købt stort ind af dit frøsortiment og en del er sået.
  I dag er jeg desværre "gået ned" med feber og bronchitis, jeg skal gerne være klar til en hofteoperation d. 16.3.
  Tak for udførlig vejledning til at så, jeg må vist hellere så løvemund om, for de fik en gang vermiculite.
  Kærlige tanker fra Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Stakkels Eliane! Jeg ønsker dig rigtig god bedring og kryser fingre for at du bliver klar til operationen d.16.
   Mange tanker og kærlige knus

   Slet
  2. Kære Eliane, tak for jeres utrættelige hilsener både på det ene og det andet sociale medie. Det er da rigtig 'øv', at du nu er sløj. Krydser fingre for, at du bliver klar til den 16. Kh til jer begge fra Claus

   Slet
  3. Kære Eliane. Kærligste hilsner og ønsker om god og snarlig bedring. Knus Iris

   Slet
  4. Tusind tak for de søde hilsener. Jeg har desværre stadig feber og min operation er aflyst. Kærlig hilsen til alle. Eliane

   Slet
  5. Surt med din aflyste operation, men jeg ved "de" er meget opmærksomme på at man ikke har diverse febersyger og det er vel osse godt nok. Jeg håber du snart får en ny tid så du har sommeren til at komme i træning igen.
   forårshilsner Gunvor

   Slet
  6. Kære søde Eliane

   Hvor er det dog ærgerligt for dig, først at du bliver syg, og så bliver operationen aflyst. Øv.
   Jeg håber du er i bedring nu. Du må se på den lyse side, og håbe at en operation i foråret/forsommeren kan hjælpe på den efterfølgende genoptræning. Det er altid sjovest når vejret er til at være ude i.
   Mange kærlige hilsener, Lisbeth K

   Slet
 17. Kære Claus,
  har lige tjekket min Dahlia beholdning, og den ser fin ud i kælderen. De får lige lov til at hvile 3 uger endnu inden de ryger i potte i drivhuset med et beskyttende lag over. Jeg har bestemt mig for at plante alle større krukker til med Dahlia i år,for nu skal der fuld power på. Ikke noget med små nuttede lobelia i år. Det bliver orange, abrikos, lilla og sortrød. Og så finder jeg nogle smukke bladplanter at supplere med. Skal der være Dahlia, så lad der være Dahlia. Jeg vil også så nogle få udvalgte sommerblomster: ærteblomst, Zinnia, Cosmos, så er den sommer vist sikret. Hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 18. Åh som det kribler i fingrene. Og jeg har heller ikke klart å vente. Klokkerankene har spirt (etter Claus' oppskrift) og holder på å sette første skikkelige bladpar. Litt annet spirer også. Løvemunn og Zinnia kommer i posten om noen dager så de blir også sådd snart.
  Men jeg er helt nødt til å være tålmodig. Skiføret her vi bor er ennå upåklagelig og det er jo deilig å stå på ski. Men gleder meg som et barn på juleaften til å se hva som gjemmer seg under snøen i hagen. Ikke lenge til nå :)

  SvarSlet
 19. Fin "opskrift", men jeg kan kun finde vermiculit i de små sække til krybdyr, er der nogen der ved hvor man kan få det i større mængder?

  SvarSlet
 20. Kære Claus

  Hvor er det en god indføring i den vanskelige kunst at forkultivere sine små planter selv. Jeg er bange for jeg ikke har tiden til at passe dem i år, og med en forårsferie i april kan det næsten kun gå galt. Så jeg tror jeg springer over for denne sæson ... og dog, lathyrus er ikke til at stå for.
  Tak for indlægget.

  Kærlig hilsen Lisbeth K

  SvarSlet
 21. Hej Claus

  Tak for dejlig i inspiration, det var lige dette jeg higede efter. Det er dejligt at komme igang med at så, jeg er selv i gang med en masse - men mest tomater og chili. Tak for at blive mindet om at komme igang med at så blomster frø. Nu ved jeg hvad weekenden skal gå med! Hav en skøn fredag.


  SvarSlet