Endnu en haveweekend

Det ser ud til, at vejrguderne igen er os nådige og giver os godt vejr i weekenden.

 

Jeg kommer nu ikke i haven, for der er Grøn Weekend i Bilkas havecentre, og jeg skal rundt og besøge en række butikker for at binde buketter og fortælle om mine produkter.

 

AM6A6631.web

 

Lørdag kl. 10-12 er jeg i Herning og 14-16 i Tilst. Søndag kl. 10-12 besøger jeg Horsens og 14-16 Odense.

 

Succes med dahliaer

Det er ved at være ved tiden at forkultivere dahliaer eller georginer, som de også hedder. Mit sortiment af knolde kan købes i Bilkas havecentre og på Bilka.dk. Der er flere nyheder, som jeg har fundet på rejser til især Holland, og alle er afprøvet i min egen have.

 

image image

 

Når man står med en dahliaknold i hånden, kan det være svært at forstå, at den i løbet af blot et par måneder kan frembringe noget, der minder om en hel busk med talrige blomster.

 

image image

 

Dahliaer kan dyrkes i både bede og krukker, men i begge tilfælde er det godt at give dem et forspring i potter. Det gælder dog om at styre tålmodigheden lidt, for som det vil være de fleste bekendt, tåler dahliaer ikke frost. Et passende tidspunkt at begynde på er begyndelsen af april. De første blomster vil så dukke op i juli.

 

20150310_122937

 

Potning

Fyld muld i potten, så det passer med, at knolden – når den placeres – kun akkurat dækkes af muld.

 

20150310_123054 20150310_123131

 

Placer knolden i potten, så den lille tap (den gamle stængel) vender op. Fyld ud med muld omkring knolden og sørg for, at den øverste del bliver dækket med blot et par centimeter muld. Har man gang i flere knolde, er det en god idé, at mærke hver potte med farve og navn.

 

20150322_130046

 

Dahliaer er sultne planter, der skal have godt med næring. Derfor planter jeg altid i ’Claus Dalby krukkemuld’, der fås i Bilkas havecentre. Det er en professionel pottemuld tilsat langtidsvirkende gødning, nok til en hel sæson. Bruges denne muld, behøver man ikke at tænke på mere. Alternativt kan man tilføre flydende gødning ved vanding.

 

Drivning

Når knoldene er pottet, vandes mulden godt igennem, og potterne stilles inde ved almindelig stuetemperatur. Her står de, til det første grønne viser sig over jorden. Undervejs er det vigtigt hele tiden at sørge for, at mulden holdes fugtig.

 

Når bladene bryder frem, skal planterne ud i lyset, og her er et drivhus ideelt. Varsles der frost, kan det være nødvendigt at tænde en lille varmeblæser eller dække potterne med bobleplast eller lignende.

 

I mangel af drivhus sættes potterne på et beskyttet sted og dækkes eller tages ind, hvis det bliver meget koldt.

 

Knibning

For at få buskede planter kan man knibe topskuddet af over det første bladpar. Dog skal man vide, at dette forsinker blomstringen noget – omkring et par uger. Til gengæld gør knibningen, at planten får flere skud og derfor også flere blomster.

 

Plantning

I sidste halvdel af maj, hvor faren for nattefrost er ved at være ovre, skal dahliaerne plantes ud i enten bed eller krukker. Selv har jeg rigtig mange dahliaer i krukker. Her er det vigtigt, at krukken ikke er for lille, og jeg vil igen nævne ’Claus Dalby krukkemuld’. Plantes der i denne muld, er der garanti for store og kraftige planter. Vand godt efter plantning.

 

Ønsker man at plante dahliaerne i et bed, er det vigtigt, at voksepladsen er åben og solrig. Dahliaer elsker sol.

 

Den nemme metode

Det skal også nævnes, at det ikke er nødvendigt at starte op i potter. Knoldene kan fint lægges direkte i krukker eller graves ned i et solåbent bed i anden halvdel af maj. Gør man det, vil blomsterne vise sig i august.

 

Husk at støtte

Når planterne når en højde på en lille meter, er det vigtigt at støtte dem. Dette gøres nemt og fint med tre ikke for tynde pinde – gerne pil eller hassel – i en trekant rundt om planterne. Brug høstbindegarn eller andet ikke for tyndt garn til at binde med.

 

20140825_095127

 

Pluk til buketter

Når blomsterne begynder at vise sig, er det vigtigt hele tiden at plukke til buketter. Jo flere blomster, man plukker, desto flere kommer der. Visne blomster skal også hele tiden fjernes - ellers stopper blomstringen.

 

Rigtig god fornøjelse!

26 kommentarer:

 1. Skønne dahlia du viser, frister. Et tip til dem der gerne vil have tidlige dahlia, men ikke har mulighed for at forspire: Læg et stykke plastic ud der hvor de skal plantes en uges tid iforvejen, plant og læg plaststykket over igen indtil de begynder at skyde. Ligesom når man lægger tidlige kartofler. Jeg gjorde det sidste år med mange af mine dahliaer, og de kom i blomst lige så tidligt som dem der var startet i drivhuset. Dvs i juli.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor!
   Jeg vil lave mig et lignende forsøg med dahliaer i år, de skal plantes ude direkte på den blivende plads i dag. Sammenlignede dem til eget forsvar;-) også med kartoflerne, så hvis frosten kommer er der en vintermåtte klar. Dejligt at høre det lykkedes for dig:-) har forøvrigt spurgt på insta, der fik jeg et svar der mindede om dit:-)
   Hilsner Anette

   Slet
  2. Jeg har liige i dag lagt et stykke plastic ud på dahlia stykket. Så om en uges tid skulle jeg gerne sætte dahliaer i en lun jord. Nogle af mine knolde er nogle moppedrenge, så jeg kan ikke ha dem i krukker. Jeg har aldrig haft det store held med at dele dem, men flere er faktisk frø jeg selv har taget for mange år siden.
   Held og lykke med dine
   hilsner Gunvor

   Slet
  3. Kære Gunvor, tak for tip. Kh Claus

   Slet
 2. Tak for dyrkningsvejledningen. Det var lige, hvad jeg stod og manglede!
  Hilsen Elna

  SvarSlet
 3. Kære Claus

  Tak for den fine og grundige gennemgang. Dahlia må man have! De er slet ikke så besværlige som deres rygte, og HELT uundværlige hen på sommeren. Man vil takke sig selv. Og det med gødningen er vigtigt, men hvorfor bruge flydende gødning, når man bare kan købe din jord med langtidsvirkende gødning. Ja, hvorfor gøre det svært, når man kan gøre det nemt?! Jeg har ikke plads i mine bede til dahliaerne, men hvis jeg havde, ville jeg afgjort afprøve Gunvors tip her ovenfor.

  SvarSlet
 4. How beautiful dahlias! Didn't succeed to order them to my country. Beautiful colours and forms!

  SvarSlet
 5. Kære Claus.
  Tak for de super gode fif. jeg vil i år prøve at forspirer dem trods mangel på drivhus. Og så har jeg købt over fyrre forskellige af dine dahliaer, så jeg kan udvidet bedet ekstra meget i år.
  Mvh
  Maria

  SvarSlet
  Svar
  1. Maria, jeg har heller ikke drivhus, men forspirer inden døre, og sætter dem ud i et stort minidrivhus fra Bilka hen mod maj måned (afhængigt af vejr selvfølgelig). Jeg pakker ind i billige "hundetæpper" eller bobleplast på kølige nætter.

   Slet
  2. Tak for tippet. Er det hele plantet du pakker ind? Eller blot "potten/spanden", du pakker ind?

   Slet
 6. Om der er noen som leser her, som ikke allerede har begynt å dyrke Dahlia,
  ja, så er det på tide å begynne. Start i år!

  Og husk Claus's viktige regel:
  "Når blomsterne begynder at vise sig, er det vigtigt hele tiden at plukke til buketter. Jo flere blomster, man plukker, desto flere kommer der."

  Her kan man unne seg de vakreste buketter i fleng,
  for så kommer der bare mer... Hurra!

  Hilsen Britta (i Norge)

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Britta, jeg glæder mig gang på gang over dine dejlige kommentarer. Klem fra Claus

   Slet
 7. Du kan tro, at de er puttet med den gode muld og sat i vinduerne på trappelandingen :-) Over 40 er det blevet til og jeg glæder mig til sensommerens buketter! Det er første gang jeg har haft plads til at forspire dem og det giver en dejlig forventningsglæde at titte op i potterne hver morgen :-)

  SvarSlet
 8. Kære Claus.

  Hvor var det dejligt at se dig på "slap line" i dag - og ikke mindst få en snak med dig. Tak for det. Du kan tro, buketterne vakte glæde og beundring.

  Kærlig hilsen (også til I andre derude, jeg kender).

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Inga en hilsen til dig herfra det midtfynske, Pia

   Slet
  2. Jamen Hej Inga! Dejligt at "se" dig igen :-) Stort knus

   Slet
  3. Kære Inga, så dejligt, at du tog turen til Herning. Du har været savnet. Kh Claus

   Slet
 9. Jeg har foreløbig skrevet skilte til potterne, og så kommer potteriet imorgen i drivhuset med lidt overdækning i den første tid. Jeg ønsker mig et et større drivhus......og håber at vi kan nå at grave ud til fundament snart.
  Hilsen Anne Marie

  SvarSlet
 10. Tack för den utförliga beskrivningen. Mycket bra. Jag ska nog prova.

  SvarSlet
 11. Hej Claus!
  Igen 1000 tak for utroligt brugbare tips til plantning og dyrkning af dahliaer. Jeg tror jeg i år vil prøve at knibe topskuddene af, og sætte støtter ved, for sidste år trængte de pludseligt. Og jeg vil også prøve at nænne bare at plukke løs af blomsterne:-)
  Har også lige svarret Gunvor i forhold til et forsøg jeg vil gøre mig med dahliaer i år, er noget så spændt:-)
  Og du binder FANTASTISKE buketter, har lige beundret en du har bundet for Karen Dalsgaard, så lækker altså:-))))
  Dejlig dag Hilsner Anette

  SvarSlet
 12. Fint sortiment av Dahlior!
  Ska försöka pyssla om min enda Dahlia i år och se om jag kan få den att blomma fint då satsar jag på fler nästa år.
  Ha en bra dag
  Mariana

  SvarSlet
 13. Kære Claus

  Det var rigtig hyggeligt at hilse på dig i Odense idag. Jeg sidder og nyder den meget flotte buket du satte sammen til mig en rigtig selv forkælelses buket.
  Håber Du og din meget søde medhjælper kommer godt hjem.

  Knus herfra det midtfynske Pia

  SvarSlet
 14. Åh, så skulle jeg jo være kørt i Bilka i går i stedet for i dag, nå det kommer der af ikke at være vågen og følge med på bloggen. Dahliaer er smukke, så tak for gode tips, så man forhåbentlig for held med dem.
  Hilsen Anita

  SvarSlet
 15. Kære Claus
  Dejligt m gode tips jeg glæder mig til at komme til dahaliaerne jeg sku måske prøve at forspire dem - men det kniber m indendørs plads - måske finder jeg en løsning - det ku være spændende at prøve
  God tur til Bologna Kom godt ud og hjem
  Og tak den flotte buket du bandt i dag

  SvarSlet
 16. Kære Claus fik trykket for tidlig
  Kærlig Hilsen Anita og Jørgen

  SvarSlet
 17. Kære Claus
  Skønt med grundig lektion, når man som jeg, er en ren novice i Dahliaernes fortryllende smukke verden. I år skal det være!!
  Kh. Tina

  SvarSlet