De skønne påskeklokker

 

Der er en blomst, som jeg i den grad glæder mig over lige nu, og det er påskeklokke, Helleborus orientalis.

Det er et navn, jeg har været med til at introducere, da jeg skrev min bog, Juleroser og påskeklokker, for nogle år siden. Tidligere er de i flæng blevet kaldt juleroser.

 

Den rigtige julerose er den lave hvide Helleborus niger, som Selma Lägerlöf skrev om i Legenden om julerosen. Det er den, man kan købe i butikkerne omkring juletid, og i haven blomstrer den normalt i januar.

 

Der er en blomst, som jeg i den grad glæder mig over lige nu, og det er påskeklokke, Helleborus orientalis.

 

_1755

 

Det er et navn, jeg har været med til at introducere, da jeg skrev min bog, Juleroser og påskeklokker, for nogle år siden. Tidligere er de i flæng blevet kaldt juleroser.

 

Den rigtige julerose er den lave hvide Helleborus niger, som Selma Lägerlöf skrev om i Legenden om julerosen. Det er den, man kan købe i butikkerne omkring juletid, og i haven blomstrer den normalt i januar.

 

080320_1702_Ivy

 

Påskeklokkerne er noget højere, har hængende klokker og fås i mange farver modsat julerosen, der altid er hvid. Påskeklokkerne er de langt de mest graciøse. De har blomstret i haven i godt og vel en måneds tid, og nu er de på deres højeste. Derfor er der heller ikke nogen mening i at kalde dem for juleroser.

 

Det er dog ikke mig der helt alene har fundet på det med påskeklokkerne, idet det ifølge fortegnelsen ’Danske plantenavne’, er det vedtagne navn. Men der var bare ikke mange, der brugte det før i tiden.

 

Har I prøver at tage påskeklokker ind til buketter? Så vil I vide, at de ofte falder sammen. Men der er et lille tip, som jeg i denne uge fortæller om i Haveklubben.

 

11 kommentarer:

 1. uhmm, ja de er bare skønne. Jeg har osse en hel del, og de er begyndt at brede sig med frøbørn. Jeg var nede hos Spiren og solde et par gange. Og de første "børn" blomstrer i år,, ren forårslykke.
  Men jeg nænner først at bruge dem i buketter når de er blevet sprøde og papiragtige. Så holder de faktisk godt i vasen.
  god påske hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gunvor, forstår godt, at du ikke nænner at plukke ind. Det gjorde jeg heller ikke de første mange år. Måske en enkelt stilk! Dbh Claus

   Slet
 2. Kære Claus.
  Påskeklokkerne er mine yndlingsblomster og vi har den store glæde at der er kommet en del frølinger i år. Det er altid spændende at se hvordan de har krydset sig.
  En rigtig glædelig Påske til dig og alle der kigger forbi din blog.
  Kærlige tanker fra Eliane

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Eliane, Tak for jeress søde hilsen. Kh Claus

   Slet
 3. Også jeg er blevet en stor beundrer af påskeklokker - bl.a. takket være din skønne bog. Og jeg er blevet stamkunde hos Gartneriet Spiren. Men det er først i år, at de blomstrer helt vildt og fylder godt i bedet - de første er nok 5 år nu. Juleroser derimod vil IKKE hos mig. Jeg har de sidste år plantet rigtig mange - og alle er gået heden. Men nu har jeg endelig affundet mig med det og koncentrerer mig om påskeklokkerne. Jeg nænner dog ikke at plukke af dem - det gør jeg i det hele taget ikke med blomsterne i haven - de får lov at blive stående ude.

  Jeg håber alle - trods det kolde påskevejr - har haft nogle dejlige fridage.

  Kjærligst Hannemor

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Hannemor, kender sørme godt til det med ikke at nænne at plukke. Jeg gør det også mest, hvis jeg skal lave tv, fotografere eller have gæster. Kh Claus

   Slet
 4. The black dials Rolex Cellini replica watches are in concise fashion. The platinum cases Rolex fake watches are fixed with black disk which is relatively simple and elegant.The graphic gold Gucci 1970 Replica Bag plaques give an art deco nod while the opulent chain tassel detail adds a 1920’s flare.Whether a star, heart, rose or bee inspired by Christian Dior’s lucky charms, or letters of the alphabet to spell out the owner’s initials, Lucky Badges in colored enamel offer an infinite variety of possibilities to create a bag that reflects your style.

  SvarSlet
 5. Fantastiskt vackra! Med vänlig hälsning från Lilian

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lilian, ja, de er så fine. Tak for hyggelig hilsen. Dbh Claus

   Slet