Nyt på bloggen

I denne uge vil jeg blandt andet fortælle om, hvordan vi gøder roserne her i haven,

 

Men først vil jeg lige vise ugens produkter i Bilkas Havecentre

 

image

 

En virkelig skønhed

En af de roser, jeg holder rigtig meget af, kommer fra den engelske forælder David Austin. Den hedder ’James Galway’ og har en vækst noget ud over det sædvanlige. Prøv lige at se på billederne herunder.

 

20150721_153839[4][1]

 

20150721_163456[4][1]

 

Jeg plantede den for nogle år siden, og var slet ikke opmærksom på, at det mest er en slyngrose. Men som en høj busk er den også fin.

 

’James Galway’ er i denne uge en del af mit sortiment i Bilka,

 

 

Gødskning af roser

Det er præcis nu - i slutningen af marts eller begyndelsen af april - der skal gødes. Her kan man bruge mineralsk gødning og/eller naturlig gødning.

 

Før jeg blev rigtig haveinteresseret, stod jeg ofte og rev mig i håret, når jeg skulle købe gødning. Alle disse forskellige typer med et hav af varierende NPK-numre. Jeg blev simpelthen forvirret!

 

Da havelivet for alvor tog fart, satte jeg mig godt ind i tingene, og gartnere med forstand på gødning anbefalede mig en allround NPK gødning 12-5-14. Den har jeg brugt lige siden, og derfor lægger jeg da også navn til denne blanding i Bilka, hvor den sælges som Claus Dalby Blomstergødning.

IMG_9997 IMG_9998

 

Desuden har jeg i mit ’program’ en naturgødning, fremstillet af hønsemøg. Når jeg anbefaler den, er det fordi, den indeholder en række organiske stoffer, der virker som ’mad’ for de mange mikroorganismer, der findes i jorden. Desuden er den langtidsvirkende og altså jordforbedrende. Naturgødningen er især gavnlig for roser, der jo er sultne planter.

 

Den mineralske gødning 12-5-14 udstrøs fem gange på en sæson – første gang omkring 1. april (100 gram per kvadratmeter svarende til fire snapseglas). Dernæst fire gange med en måneds mellemrum (25 g per kvadratmeter). Husk, at der ikke må gødes efter 1. august.

 

Bemærk, at ovenstående gælder for genblomstrende roser. Er der tale om roser, der kun blomstrer én gang, skal der kun gødes tre gange. Altså sidste gang omkring 1. juli.

 

Jeg har ikke erfaring med udelukkende at anvende naturgødning, men anbefaler en kombination, som jeg har lært af erfarne gartnere. Som en af dem sagde: Her får du luksusudgaven; nærmest som højtbelagt smørrebrød:

 

Naturgødningen udstrøs i marts og maj (følg dosering på emballagen) samtidig med den første og tredje portion mineralske gødning.

 

 

Beskæring af roser

I denne uges video i Haveklubben, fortæller jeg om, hvordan vi beskærer roser, og hvordan man får et helt overdådigt flor.

 

Læs om Haveklubben på www.clausdalbyshaveklub.dk

 

 

 

Ses vi?

De næste dage er jeg on tour for at binde buketter og hilse på. I kan møde mig her:

Lørdag d. 1. april kl. 12.00-14.00: Illums Bolighus, Amagertorv, København

Lørdag d. 1. april kl. 15.00-17.00: Bilka Hundige

Søndag d. 2. april kl. 10.00-12.00: Bilka Næstved

Søndag d. 2. april kl. 14.00-16.00: Bilka Slagelse

Så enkelt!

Det er ofte de simpleste ting, der er de bedste og mest enkle, og nu skal I få en lille historie.

 

Som jeg fortalte i min seneste video i Haveklubben, er vi i år ekstra tidligt ude med at lægge dahliaknolde i krukker, og derfor har vi dækket dem med ekstra kraftig bobleplastic. Men hvordan skulle vi holde det på plads?

 

20170324_172609 (2)

 

De bedste, vi kunne finde på, var at dække med sække med muld, men det så ærlig talt ikke særlig fikst ud.

 

20170324_172421

 

Næste morgen kom en af mine dygtige gartnere, Birthe, og sagde, at hun var kommet til at tænke på, om man ikke kunne bruge kraftige klemmer, og jo - selvfølgelig kunne man det. Og det blev meget finere.

 

Hvorfor havde vi ikke tænkt på det før?

 

20170324_172639 (2)

 

Her er der travlt med mange ting. Vi er i fuld gang med at potte op med for eksempel hornvioler, stedmoder, primula og bellis, der alle skal danne selskab til tulipanerne i krukker.

 

20170324_172654

 

Glæder mig i den grad.

 

20170324_172711

 

Vil også lige nævne, at det går stærkt med Haveklubben. Nu er der godt og vel 800 medlemmer, og jeg vil gerne rette en stor tak til alle jer, der har meldt jer ind.

 

20170324_172736 (2)

 

Til jer, der ikke er med endnu: Har I lyst til at få et kig indenfor, skal I huske, at første måned er gratis.

De dejlige dahliaer

Vi har travlt, men er godt med. Gartnerne har allerede fået lagt adskillige hundrede dahliaknolde i krukker. Glæder mig allerede voldsomt til, at de blomstrer i juli.

 

20170315_170729

 

Det er efterhånden mange år siden, jeg opgav at plante dahliaknolde ud i bedene. Her står stauderne simpelthen så tæt, at dahliaerne ikke får sol nok.

 

Sidste år lagde vi dahliaknoldene først i i maj, men det er skønt, at vi har fået gjort det allerede nu i år.

 

20130814_203608

 

Nogle vil nok tænke, at det er tidligt. Men det er ikke noget problem, når blot krukkerne dækkes.

 

20170323_174648

 

Der findes så mange skønne dahliaer. Læs mere her om mit eget sortiment.

 

 

Denne uges video i Haveklubben handler om at dyrke dahliaer i krukker. Det er på ingen måde svært,

 

Videoen er en lille smagsprøve. Hvis du vil se den fulde version, kan du melde dig ind i Haveklubben.

 

Mange døjer som bekendt med snegle, der jo elsker dahliaer. Men dyrker man dahliaerne i krukker, har jeg et godt tip: Klæb kobbertape rundt langs krukkens kant. Så er det problem klaret. Snegle afskyr nemlig kobber.

 

Også i denne uge er der mange spændende tilbud i Bilkas Havecentre, se nedenfor.

 

Udklip

 

Bemærk blandt andet den fine fløjlshortensia. Den er ikke nem at fine i handelen.

Har I prøvet at tage stiklinger?

Det er ikke svært, og jeg må indrømme, at jeg er helt bidt af det. Lige nu er det tid til at tage pelargoniestiklinger. Især, hvis man har nogle overvintrende eksemplarer af slagsen, der er blevet ranglede og skal klippes ned - se ugens i Haveklubben. Man kan også købe færdige planter og ’skille dem ad’.

 

 

Her går det rigtig godt! Vi har meget travlt med blandt andet at så, og snart begynder vi at plante krukker til med for eksempel stauder, der fint tåler nogle frostgrader.

 

Bilkas Havecentre får hele tiden nye varer hjem, og her vil jeg skrive lidt om ugens tilbud.

 

Udklip1

 

Blandt andet har jeg et stort udvalgt af pæonknolde med mange skønne sorter. Knoldene skal blot dækkes med ganske lidt jord.

 

Jeg er sikker på, at nogle af jeg har prøvet ’Claus Dalbys Krukkemuld’. Det er et produkt, jeg er stolt af, og jeg tøver ikke med at sige, at det er det bedste på markedet. Det er en professionel gartnerkvalitet, tilsat lergranulat (der holder på vand og næringsstoffer), komposteret kodgødning - og vigtigst af alt: langtidsvirkende gødning nok til en hel sæson. I skal altså ikke tænke på at gøde, når først I har plantet i denne muld. Jeg kan kun sige: Prøv den! I vil bliver forbavset over, hvor meget planterne strutter. Her kan det ikke betale sig at spare.

.

Gødning kan være en helt jungle, men i mit sortiment finder I, alt hvad I har brug for til blomsterhaven. Både konventionel gødning og naturgødning.

 

Udklip2 - Kopi

 

Jeg tilbyder også de skønneste forårsbebudere: Akelejer, forskellige primulaer og velduftende martsvioler i flere farver.

 

Og så må jeg spørge: Kender I den mørkbladede hyld med rosa blomster? Hvis ikke, skal I stærkt overveje at købe den.

 

Sidste år besøgte jeg Europas største syrenplanteskole og købte nogle helt særlige sorter. Blandt andet den tofarvede ’Sensation’. Den kan man også kun elske.

 

Engelske roser har jeg en svaghed for. Især de purpurfarvede. Her er ’Darcey Bussel’ et must..

 

Og så skal jeg nævne, at vi i denne uge har nogle særligt udvalgte stedmoder og hornvioler. Prøv lige at google stedmoder ’Delta Lavender’, stedmoder ’Delta Pink Shades’, Viola cornuta ’Penny Rasberry’ og Viola cornuta ’Penny Primrose’. Sidstnævnte har den mest delikate måneskinsgule farve.

 

Jeg skal lige sige, at vi desværre ikke har fået leveret den viste stedmoder ’Sizzle Frizzle Burgundy’.

 

Udklip3 - Kopi

 

Sidst vil jeg nævne, at jeg også rådgiver Bilkas Havecentre, hvad stueplanter angår. I denne uge er denne skønne limegrønne fruesko på programmet.

 

Håber på nogle gode forårsdage og ønsker jer en rigtig god weekend.

Claus Dalbys Haveklub

Seertallene er i frit fald, når det handler om de store kanaler som DR og TV2. Det er ikke mere en naturlig ting, at man sætter sig ned foran fjernsynet kl. 19.30.

 

Jeg er så heldig at have været med på TV siden monopolets dage. Efterhånden er det snart fyrre år siden, at jeg som stor knægt var på tv første gang. Det var dengang, jeg begyndte min karriere som tryllekunstner. Jeg var temmelig ofte på skærmen og blev endda hentet ind af Otto Leisner.

 

Dengang reklamerede jeg med sloganet ’Kendt fra TV’. Det var virkelig en blåstempling.

 

For en snes år siden dukkede jeg så op som havemand i Anne Justs ikoniske udsendelser, Haven i Hune, der fra tid til anden bliver genudsendt af DR. I alt 30 udsendelser blev det til. En stor glæde.

 

Senere stod jeg på egne ben i udsendelser som Drivhusdrømme, Drømmehaver, Jul hos Claus Dalbys etc.

 

Men … i dag tør man ikke at lave ’langsomt’ tv af skræk for, at seerne falder fra. En have skal stables på benene på en dag eller to, eller det skal være en konkurrence, hvor f.eks. en taghave, en japansk have og en landbohave skal dyste om at være den smukkeste!

 

Jeg har gennem årene fået en del forespørgsler om at medvirke i sådanne udsendelser som dommer eller lignende, og jeg har hver gang takket pænt nej.

 

Jeg elsker at lave tv, men bliver nødt til at se i øjnene, at tiden nok er løbet fra den genre, jeg står for.

 

Derfor har jeg med mit nye tiltag ’Claus Dalbys Haveklub’ startet min egen lille tv-kanal.

 

AM6A2415org_thumb[1]

 

Grundideen er, at jeg hver uge publicerer en video, optaget og klippet af en professionel tv-fotograf, der også arbejder for de store landskanaler. Udsendelserne, der er på en halv snes minutter, er i stil med det, jeg lavede i gamle dage på tv,

 

Det er klart, at det er ret omkostningsrigt at producere et halv hundrede udsendelser om året, og derfor koster det også af være medlem af klubben. Nogle vil måske mene, at det er lidt kontroversielt, når jeg nu gennem en del år har blogget helt gratis. Her har jeg selv lavet videoer, dog i en kvalitet, som jeg ikke er stolt af. Derfor er der nu også lukket ned for dem.

 

Jeg er blevet meget, meget positivt overrasket over de mange medlemmer, der nu er i klubben, blot fjorten dage efter, at jeg åbnede op for tilmeldinger. Mere end 600 har nu meldt sig ind, og før vi ser os om, er vi over 1000.

 

Jeg har arbejdet på haveklubprojektet i over et halvt år, og i går publicerede jeg så den første klubvideo, der handler om at få succes med såning og prikling. Jeg takker for den store, store respons på denne film, som I kan se en lille teaser til herunder.

 

 

Og hvad er så prisen? Jo, hvis man vil tegne et basismedlemskab, koster det kr. 59,- per måned. Altså cirka det samme som et magasin. Der er ingen binding - og første måned er gratis. Det vil sige, at der først bliver trukket penge efter en måned; dog skal man huske at melde sig ud inden den 10.

 

Ud over basismedlemskabet tilbyder jeg desuden Sølv og Guld, og jeg kan fortælle, at næsten 400 personer fra hele Skandinavien nu har købt et Guldmedlemskab. Det skyldes helt sikkert, at en af de mange fordele her, er, at man en gang om året inviteres til et eksklusivt besøg i haven. Læs mere her.

 

Jeg vil gerne invitere jer ind i klubben, så I kan kigge jer lidt rundt. Her ligger en del gratis videoer, som I selvfølgelig er velkomne til at kigge på. Klik her: